28 Şubat surecinde 'katsayı' uygulamasının mağdurlarından olan oğretmen Selcuk Yusuf Arslan, universite sınavında puanının kesilmesi nedeniyle mecburen başladığı oğretmenlik hayatında buyuk bir başarı hikayesinin kahramanı oldu. 1999'da yururluğe konan "farklı katsayı uygulaması" nedeniyle universite sınavında puanları kesilen İmam Hatip ile Meslek Lisesi oğrencileri yıllar suren bir haksızlık yaşadı. 28 Şubat zihniyetinin yarattığı bu farklı kat sayı uygulaması nedeniyle universite sınavında 450 puan alan oğrencinin puanı, meslek lisesi mezunuysa, bir anda 350'ye duşurebiliyordu.
1 milyona yakın genc cok başarılı olmasına rağmen kat sayı engeline takılıp hedefledikleri bolumlere giremedi. Bu mağduriyeti yaşayan genclerden biri de Selcuk Yusuf Arslan'dı. Ankara Cumhuriyet Ticaret Meslek Lisesi oğrencisiydi. Oldukca başarılıydı. 2002'de universite sınavına girdi. Yuzde 0.5'lik dilimde yer aldı.
Bu başarıyla Turkiye'nin en iyi universitelerinde tıp ya da muhendislik okuyabilirdi. Ancak katsayı uygulaması yuzunden puanı duştu. Gazi Universitesi Bilgisayar Oğretmenliği programına girebildi. Oğretmen oldu. Yuksek lisans ve doktora yaptı. Kendi isteğiyle meslek lisesinde eğitim vermeye başladı.
ŞAMPİYON OĞRETMEN
Uzun suredir Altındağ Ataturk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde bilişim teknolojileri oğretmeni olan Arslan onlarca uluslararası odul aldı. 2018'de Hindistan'ın duzenlediği yarışmada Kuresel Oğretmen Odulu kazandı. Kurduğu oğrenci takımı dunya birincisi oldu.
Eylul ayında Eğitim Nobeli olarak bilinen, eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın onursal başkanı olduğu Varket Vakfı tarafından duzenlenen 2021 Global Teacher Prize yarışmasında dunyanın en iyi 50 oğretmeni arasına girdi. Gectiğimiz gunlerde de Avrupa Birliği tarafından ilk kez duzenlenen, 39 ulkenin katıldığı Yeşil Beceriler Yarışması'nda odul alan 3 isimden biri oldu.
MESLEK LİSESİNDE DEVAM EDECEĞİM
SABAH'a konuşan Arslan kendisine Turkiye'nin en prestijli fen ve Anadolu liselerinden teklif geldiğini ancak meslek lisesinde kendi tercihiyle kaldığını soyledi. Arslan ''Meslek lisesi oğrencilerinin gelişimini gormek cok anlamlı. Maalesef bu liseler itibar kaybetmişti. Ancak son yıllarda yapılan calışmalarla meslek liseleri yeniden atağa gecti. Ben de kat sayı mağduru olmuştum. Puanım oğretmenliğe yetti. Ama iyi ki de oğretmen olmuşum. Mesleğimi cok seviyorum'' dedi
'EN İYİLER' ARASINDA
Daha once Hindistan'da duzenlenen Kuresel Oğretmen Odulu'ne layık gorulen Arslan bu yıl 121 ulkeden yaklaşık 8 bin 200 kişinin yarıştığı Global Teacher Prize'de (Kuresel Oğretmen Odulu) kız oğrencilerine verdiği destek, pek fazla imkanı olmayan bolgelerde yaptığı kodlama calışmaları ve oğrencilerinin iklim değişikliğine karşı urettiği teknoloji altyapılı calışmalar ile komitenin dikkatini cekmeyi başardı. En iyi 50 oğretmen arasına girdi.
Arslan birkac gun once de cevre ve kodlama projesiyle Avrupa Eğitim Vakfı (ETF) tarafından Yeşil Beceriler Odulu'ne layık goruldu. İlkkez duzenlenen yarışmaya 39 ulkeden 134 başvuru yapılmıştı. Arslan'ın kendi oğrencilerinden kurduğu bilişim takımı da gectiğimiz Haziran ayında duzenlenen, genc jenerasyonu yenilenebilir enerji ceşitleri ve teknolojileri hakkında bilgilendirmeyi amaclayan "FCHgo! Proje Yarışması"nda dunya birinciliği kazandı.
BAKAN OZER: MESLEKİ EĞİTİM YENİDEN UMUT OLUYOR

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer de gectiğimiz gunlerde SABAH'a yaptığı acıklamada mesleki eğitimin yeniden umut olduğunu belirterek ''1999'lu yıllardan bu noktaya geldiğimizin altını onemle cizmemiz lazım. Bildiğiniz gibi katsayı uygulaması bu ulkede 10 yıldan uzun sure uygulandı. Bu uygulama mesleki eğitimi bitirdi. Mesleki eğitimin itibarı alt ust oldu. Milli Eğitim Bakanlığı bu hasarı telafi etmek icin on yıllardır cabalıyor. Cok şukur gelinen nokta, gelecek icin cok daha umut verici'' demişti
CEYDA KARAASLAN