illi Eğitim Bakanlığı, mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarında olup Milli Eğitim Mudurluğunde gecici olarak gorevlendirilen oğretmenlerin ilave eğitim oğretim tazminatı odenip odenemeyeceğine dair goruş yazısı yayımladı M
Kadroları, Devlet Memurlarına Odenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli V Sayılı Cetvelde sayılan Bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarında olup İliniz Milli Eğitim Mudurluğunde gecici olarak gorevlendirilen Oğretmenler ile kadroları, İliniz Milli Eğitim Mudurluğunde olup anılan Karara ekli V Sayılı Cetvelde sayılan Bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik Oğretim okul ve kuramlarında atolye, laboratuvar veya meslek dersleri oğretmeni olarak gorevlendirilenlere, ilave eğitim oğretim tazminatı odenip odenemeyeceği hususunda MEB goruş yazısı yayımladı.
11.05.2006 tarihli ve 26165 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 160 Seri Numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde, ilave eğitim-oğretim tazminatından yararlanabilmek icin;
-Eğitim ve Oğretim Hizmetleri sınıfına dahil oğretmen unvanlı kadroda bulunmak, -V sayılı Cetvelde sayılan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarına atolye, laboratuar veya meslek dersleri oğretmeni olarak atanmış olmak, -Soz konusu okul ve kurumlarda gorev yapmak, -Mesleki Acık Oğretim Lisesi ile Mesleki ve Teknik Acık Oğretim Okulu kadrolarında bulunanlar haric olmak uzere branşlarında fiilen derse girmek, şartlarının bir arada bulunması gerektiği belirtilmiştir.
Aynı Tebliğin "E- Uygulamaya İlişkin Ortak Acıklamalar" başlıklı bolumunun 4'uncu maddesinde ise; Kararın 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında, zam ve tazminatların odenebilmesi icin, Karara ekli I, II ve III sayılı cetvellerde gosterilen personelin kadro unvanı ile kariyer ve yuruttuğu gorevin gerektirdiği hizmeti kanunların ongorduğu durumlar saklı kalmak uzere fiilen yapmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.
Buna gore, kanunların ongorduğu saklı durumlar gereğince;
a) Yıllık, mazeret ve hastalık izinlerinde,
b) Yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda yeni goreve başlamak uzere verilen surede (mehil muddeti),
c) Yurtici ve yurtdışı gecici gorevlendirmelerde,
d) Hizmet ici eğitim, seminer ve kurslarda,
e) Suresi ne olursa olsun gorevden uzaklaştırılan ve herhangi bir suctan tutuklanan veya gozaltına alınanlardan; kovuşturmaya yer olmadığına, yargılamanın men3ine veya beraatına ve her ne sebeple olursa olsun kamu davasının duşmesine veya ortadan kaldırılmasına karar verilenlerin, gorevden uzakta, tutuklulukta veya gozaltında gecirdikleri surelerde,
gorevin fiilen yapılması şartı aranmayacaktır." denilmektedir.
Goruleceği uzere anılan Tebliğde, yurt ici ve yurt dışı gecici gorevlendirilmelerde soz konusu tazminatın odenmesinde gorevin fiilen yapılması şartının aranmayacağı net olarak belirtilmiştir. Ancak ilave eğitim oğretim tazminatının gecici gorevlendirilmelerde de odenebilmesi icin, gorevlendirmelerden once ilgililerin bu tazminattan yararlandırılıyor olmaları gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen hukum ve acıklamalar cercevesinde;
1-Kadroları Devlet Memurlarına Odenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli V Sayılı Cetvelde sayılan Bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik oğretim okul ve kuramlarında olup İliniz Milli Eğitim Mudurluğunde gecici olarak gorevlendirilen oğretmenlerin, gecici gorevlendirme tarihleri itibarıyla asıl gorevleri sırasında yukarıda belirtilen şartların tamamını birlikte taşıyor olmalarına bağlı olarak ilave eğitim Oğretim tazminatından yararlandırılıyor olmaları halinde, bu gecici gorevleri suresince de ilave eğitim oğretim tazminatından yararlandırılmaya devam edilmeleri gerektiği; aksi durumda ise soz konusu tazminattan yararlandırılmalarının mumkun bulunmadığı,
2-Kadroları İliniz Milli Eğitim Mudurluğunde olup anılan Karara ekli V Sayılı Cetvelde sayılan Bakanlığımıza bağlı mesleki ve teknik oğretim okul ve kurumlarında atolye, laboratuvar veya meslek dersleri oğretmeni olarak gorevlendirilen ve bu yonuyle "V sayılı Cetvelde sayılan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik Oğretim okul ve kurumlarına atolye, laboratuar veya meslek dersleri oğretmeni olarak atanmış olmak" şartını taşımayan Oğretmenlerin ise, bu gorevleri suresince ilave eğitim oğretim tazminatından yararlandırılmalarının mumkun bulunmadığı değerlendirilmektedir.
İşte o goruş yazısı;