Milli Eğitim Bakanlığı'nın alanı dışında gorevlendirilen oğretmenlerin haftada aylık ve ek ders ucreti karşılığında okutacakları ders saati sayılarına dair goruş yazısını yayımlıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, alanı dışından gorevlendirilen oğretmenlerin haftada aylık ve ek ders ucreti karşılığında okutacakları ders saatlerine dair goruş yazısında 439 sayılı Kanunun 3/A maddesine atıfta bulunuldu. Soz konusu madde gereğince bu madde kapsamındaki oğretmenlerin durumu, derslerin tamamını veya yarıdan fazlasını okuttukları alan oğretmemşeri gibi değerlendirilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı 23.10.2019 tarih ve 20817829 sayılı goruş yazısında şu değperlendirme yapılmıştır.
"439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yuksek ve Orta Dereceli Okullar Oğretmenleri ile İlkokul Oğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanunun 3'uncu maddesinin (A) fıkrasında; "Birinci devre oğretmenlerinden olup da okuttukları derslerin tamamı veya coğu ikinci devreden verilenlerin ders sayılarının tesbitinde ikinci devre oğretmenleri gibi işlem yapılır." hukmu yer almaktadır.
Bu cercevede, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda alanlarında ders gorevi verilemeyen oğretmenlerin istekleri doğrultusunda alanları dışında ders okutanların haftada aylık ve ek ders ucreti karşılığında okutacakları ders saati sayılarının belirlenmesinde ise, derslerin tamamını veya yarıdan fazlasını okuttukları alan oğretmenleri gibi değerlendirilmelerinin uygun olacağı mutalaa edilmektedir."
MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİNDE GOREV YAPMAKTA OLAN BİR SINIF OĞRETMENİ;
Yukarıda yer verilen goruş bağlamında, Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesindeki; "(1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli; c) Atolye ve laboratuvar oğretmenleri haftada 20 saat, ders okutmakla yukumludurler." hukmune gore 20 saat maaş karşılığı derse girecektir.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesindeki; "(1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli olup, aylık karşılığı ders gorevini tamamlayan; c) Atolye ve laboratuvar oğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak uzere haftada 24 saate, kadar alanlarında, alanlarında ek ders gorevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında da ek ders gorevi verilebilir." hukmune gore sınıf oğretmenliği ve DDH haric 24 saat ek ders karşılığı derse girecektir.
OZEL EĞİTİM SINIFINDA SINIF OĞRETMENİ OLARAK GOREV YAPMAKTA OLAN BİR ATOLYE VE LABORATUVAR OĞRETMENİ;
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesindeki; "(1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli; "b) Okul oncesi ve sınıf oğretmenleri haftada 18 saat, ders okutmakla yukumludurler." hukmune gore 18 saat maaş karşılığı derse girecektir.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesindeki; "(2) Okul oncesi ve sınıf oğretmenleri ile okuma-yazma kurs oğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında ilgili mevzuatına gore fiilen okuttukları her ders saati zorunlu ek ders gorevi sayılır. Ancak, bu şekilde verilecek ek ders gorevi haftada, okul oncesi oğretmenlerinden anaokulları ile kız teknik oğretim okul ve kurumları bunyesindeki uygulama sınıflarında gorevli olanlar icin bir sınıfta bir oğretmenle tam gun eğitim yapılması şartına bağlı olarak 24 saati, diğer ana sınıflarında gorevli oğretmenler ile sınıf ve okuma yazma kurs oğretmenleri icin 12 saati gecemez." hukmune gore sınıf oğretmeninin alacağı ek dersi alabilecektir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR