MEB norm kadro yonetmeliğinin 26. maddesi gereğince, oğrenci sayısının artmasına bağlı olarak yeni derslik/şube acılması, yeni alan veya bolum acılması, alan veya bolumun kapatılması, sınıfların kapatılması vb. gibi durumların varlığı halinde, sure şartı aranmaksızın norm kadro duzeltmesi yapılabilmektedir. Norm Kadro Duzeltme Cizelgesi (EK-5) duzenlenerek silsile yolu ile bakanlığa gonderilmek ve bakanlıkca uygun bulunması halinde norm kadro tekrar belirlenebilmektedir.
2021 Ekim ayında norm guncellemesinde okulda norm fazlası oldum. Fakat sayı Kasımda arttığı icin tekrar okul normuna rehber oğretmen olarak girebilir miyim?
Bu sorunun cevabını bulmak icin ilgili yonetmelik olan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yonetici Ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğine bakılmalı.
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğinin "Norm kadro sayıları değişen eğitim kurumları" başlıklı 26. maddesinde bu sorunun cevabı bulunmaktadır. Madde şu şekildedir:
"Norm kadro sayıları değişen eğitim kurumları
Madde 26- (1) Eğitim kurumlarının norm kadro sayılarının bu Yonetmelikte belirlenen norm kadro kriterleri cercevesinde değişmesi halinde, değişikliğe konu olan eğitim kurumlarının norm kadro sayıları ekim ayında yeniden belirlenir. Bakanlık ihtiyac duyulan hallerde bu ay dışında da eğitim kurumlarının norm kadro sayılarını yeniden belirleyebilir.
(2) Yeni acılan eğitim kurumları ile yeni derslik/şube acılan veya kapatılan mevcut eğitim kurumlarının norm kadroları sure aranmaksızın belirlenir.
(3) Eğitim kurumlarının yonetici ve oğretmen norm kadro sayılarının azalması nedeniyle norm kadro fazlası olan yonetici ve oğretmenler hakkında, ilgili atama ve yer değiştirme mevzuatı hukumleri uygulanır."
Bu durumda okullar tarafından norm kadro kriterlerine gore ekim ayında belirlenen ve bakanlıkca onaylana norm kadro sayıları, yukarıdaki hukmun "(2) Yeni acılan eğitim kurumları ile yeni derslik/şube acılan veya kapatılan mevcut eğitim kurumlarının norm kadroları sure aranmaksızın belirlenir." acıklamasına gore oğrenci sayısının artmasına bağlı olarak yeni derslik/şube acılması, yeni alan veya bolum acılması, alan veya bolumun kapatılması, sınıfların kapatılması vb. gibi sebeplerle yeniden belirlenebilir.
Bu durumda "Norm Kadro Duzeltme Cizelgesi (EK-5)" duzenlenerek silsile yolu ile bakanlığa gonderilmek ve bakanlıkca uygun bulunması halinde norm kadro tekrar belirlenebilmektedir.
Ayrıca norm kadro fazlası olan bir oğretmen kendi branşındaki diğer oğretmenlerin herhangi bir nedenle yer değiştirmesi, emekli olması vb. sebepler veya başka nedenlerle okuldan kalıcı olarak ayrılması halinde norm kadroya hizmet puanı ve sıralaması dikkate alınarak dahil edilir. Bu durum, oğretmen tarafından MEB kontenjan modulunden takip edilebilir.
Ahmet KANDEMİR