AYDIN'ın İncirliova ilcesi Osmanbuku koyundeki Ekrem Ciftci İlkokulu'na 12 yıl once oğretmen olarak atanan Cevat Ayna, surekli oğrenci sayısı azalan okulun kapanmaması icin 'Mutlu Oğrenme Sınıfı' projesini başlattı. AYDIN'ın İncirliova ilcesi Osmanbuku koyundeki Ekrem Ciftci İlkokulu'na 12 yıl once oğretmen olarak atanan Cevat Ayna, surekli oğrenci sayısı azalan okulun kapanmaması icin 'Mutlu Oğrenme Sınıfı' projesini başlattı. Proje ile şehirden koye oğrenci gelmesini sağlayan Ayna'nın 101 oğrencisinin 31'i Osmanbuku koyunden, 70'i ise Efeler ve İncirliova ilcelerinden taşımalı sistemle okula geliyor. Ayna, "Yeni Zelanda'nın eğitim mufredatında da cok fazla etkilendik. Onların yaptığı calışmaları incelediğimizde esnek oğrenme oranlarını cok aktif kullandıklarını fark ettik" dedi.
Oğrenci velileri, STK ve yerel yonetimlerden de 'Mutlu Oğrenme Sınıfı' projesine destek bulan oğretmen Cevat Ayna, 2 sınıfı birleştirerek tek sınıfa donuşturdu. Şu ana kadar 400 bin lira destek ile oluşturulan sınıfta; oğrencilerin rahatca kitap okuyabilecekleri ranza, piyano, marangoz atolyesi, uc boyutlu yazıcı, studyo, robotik oyuncaklar ve yerden ısıtma sistemi kuruldu. Proje ile koydeki okulun kapanmasını onleyen Ayna, bilinenin aksine, bu kez şehirden koye oğrencilerin gelmesini sağladı. Neredeyse kapanma noktasına gelen okul, yıllar sonra 101 oğrenci kapasitesine ulaştı. 101 oğrencinin 31'i Osmanbuku koyunden, 70'i ise Efeler ve İncirliova ilcelerinden taşımalı sistemle okula geliyor.
'ADINI OĞRENCİLERLE BİRLİKTE KOYDUK'
19 yıllık sınıf oğretmeni Cevat Ayna, 'Mutlu Oğrenme Sınıfı' aslında her zaman vardı ancak surekli geliştirdik. Cocukların daha mutlu olabileceği mutlu oğrenme ortamını, doğuştan olan yeteneklerini, oğrenmeyi koreltmeyecek şekilde ortamı nasıl dizayn ederiz, diye duşundum ve her şeyi bunun uzerine kurdum. Projenin adını oğrenciler cok keyif aldıklarını ve eve dahi gitmek istemediklerini soylemeleri uzerine 'Mutlu Oğrenme Sınıfı' koymaya karar verdik. Bu proje paydaşlarımız ile cağın gerektirdiği gibi surekli yenilenen ve gelişen bir projedir" dedi.
'SINIFA AYAKKABIYLA GİRMEK YASAK'
Cocukların kendilerini ev ortamında hissedebilmeleri icin sınıfa ayakkabıyla girmediklerini soyleyen Ayna, "Cocukların daha ozgur, daha rahat ve kendilerini gercekten de evde gibi hissetmelerini istedik. Calışmalarımızı bu şekilde yuruttuk. Oğrencilerimizin sınıfa yerleştirdiğimiz ranzalarda rahat kitap okumalarını sağladık. Benimle beraber bu sureci destekleyen 11 eğitimci daha var. STK ve yerel yonetimler bu surece destek oldu. Bu yapılanma cok onemli ve ciddi bir maddi değeri var. Cocuklar haftada 2 saat jimnastik eğitimi alıyor. Kort tenisi, yaratıcı drama, gorsel sanatlar, koro, yuzme, akıl oyunları, felsefe calışmaları, işaret dili eğitimi gibi etkinliklerimiz pandemi doneminde cevrimici de devam etti. Sabah 08.40'ta okula geliyoruz. Akşamda 17.15'e kadar okuldayız. Aile bireyleri bize cok destek oldu. Bircoğu eğitimci ve bu surece destek verebilecekleri uzmanlıkları var. Bu proje tamamlanırken Yeni Zelanda'nın eğitim mufredatında da cok fazla etkilendik. Onların yaptığı calışmaları incelediğimizde esnek oğrenme oranlarını cok aktif bir şekilde kullandıklarını fark ettik. Bizim oluşturduğumuz sınıfta aynı şekilde bir yapıda. Sınıftaki esnek mobilyaların tamamının yeri değişebiliyor. Burası 400 bin liralık bir butceyle tamamlandı. Oğrencilerle yeni şeyleri paylaşmaktan cok keyif alıyorum ve cok mutlu oluyorum" diye konuştu.
'BURADA OLMAKTAN COK MUTLUYUZ'
Cevat Ayna'nın sınıfında eğitim almaktan cok mutlu olduklarını belirten oğrencilerden Duru Nisa (9), "En sevdiğim ders robotik kodlama. Robotik kodlamada cok farklı şeyler tasarlıyorum. Uc boyutlu yazıcıdan da farklı tasarımlar cıkartıyoruz" dedi.
Rengin Koc (9) ise "Oncelikle bu sınıfta olmaktan cok mutluyum. Burada olduğum icin kendimle gurur duyuyorum. En sevdiğim ders jimnastik. İyi ki bu sınıftayım diyorum. Kendimi evdeymiş gibi hissediyorum. Normal sınıf sistemi yok. İkili sırada oturmuyoruz" diye konuştu.
Koy okulunda doğa ile ic ice eğitim aldıklarını soyleyen oğrencilerden Cınar Karadeli (9) da "Okul cok guzel, arkadaşlarla eğleniyoruz. Mutlu etkinlikler yapıyoruz. Doğayla hep ic iceyiz. Bu okulu cok seviyorum. Yoldan gecerken deve bile goruyoruz" dedi.
Emir Bilge Bakır (10) da "Burada olmak benim icin cok guzel bir duygu. Sevdiğim yemekler ve oyunlar var. Bu okul bir gun bitecek, diye uzuluyorum. O zaman oğretmenimi cok ozleyeceğim" diye konuştu.