
Ağrı'nın Eleşkirt ilcesine bağlı Değirmenoluğu koyunde gorev yapan okul oncesi oğretmeni Ozlem Doğan (28), Reşat Nuri Guntekin'in 'Calıkuşu' romanındaki Feride karakteri gibi tum zorluklara rağmen cocukların eğitimden yoksun kalmaması icin buyuk bir ozveriyle gorev yapıyor. 'Binik Bilimciler Projesi ile birincilik odulu alan Doğan, "Her cocuk keşfedilmeyi bekleyen bir yıldız benim icin. Ben oğretmenliğim boyunca bu yıldızları tek tek keşfetmeyi istiyorum" dedi. Aydın'ın Kuşadası ilcesinde dunyaya gelen okul oncesi oğretmeni Ozlem Doğan, babasının doğduğu Ağrı'nın Eleşkirt ilcesine 13 kilometre uzaklıktaki Değirmenoluğu koyunde gorev yapıyor. 4 yıl once atandığı koy okuluna gelerek Reşat Nuri Guntekin'in 'Calıkuşu' romanının kahramanı Feride gibi Anadolu'nun ucra koşelerinde eğitim hizmeti veren Ozlem oğretmen, hem cocukların eğitimden yoksun kalmaması hem de karşılaştıkları sorunların cozumu icin ozveriyle gorev yapıyor. Başarılı bireyler yetiştirmek icin buyuk caba sarf eden Ozlem oğretmen, ilk olarak veli-okul işbirliğini geliştirmek ve oğrencilerin okula ilgisini artırmak amacıyla, oğrencilerin ailelerini evlerinde ziyaret etmeye başladı.
'MİNİK BİLİMCİLER' PROJESİNE ODUL
Oğrencileri ile tek tek ilgilenen Ozlem oğretmen, 'Minik Bilimciler Projesi' kapsamında her ay farklı etkinlikleri hayata geciriyor. İl Milli Eğitim Mudurluğu'nce duzenlenen proje yarışmasında birincilik alan proje hakkında konuşan Doğan, "Daha once batı bolgesinde yaşamış ve ceşitli ozel okul oncesi kurumlarında calışmış bir oğretmen olarak oğrencilerin yaşayarak oğrenme metodunda duyu organları ile oğrendikleri bilgileri zorlanmadan kalıcı hale getirdiklerine inanıyorum. Bu nedenle de hazırlamış olduğum proje duşunceyi temel alan bir projedir. Projemiz, oğrencilerin kucuk yaşta bilimi sevmelerini sağlamak ve bilime karşı olumlu bir bakış acısı kazandırmak, tamamen yaparak, yaşayarak oğrenimlerini temel alan, uretkenliklerini, sorgulama becerilerini, yaratıcılıklarını ve teknolojinin doğasını anlamalarını sağlayan bir projedir.
'Minik Bilimciler Projesi' ile okul oncesi oğrencilerinin planlanan program cercevesinde her ay belirlenen tema ile ilgili bilimsel etkinliklerle buluşması sağlanmaktadır. Projenin en carpıcı yanı ise ekonomiklik ilkesine dayanması, maliyetinin yok denecek kadar az olması, geri donuşume dayalı bir proje olmasıdır. Proje, bilimi okul oncesi oğrencilerine eğlenerek oğretme ve farkındalıklarını arttırma temeline dayalıdır. Oğrencilerin bakış acısını genişletmek, onları bilimle tanıştırmak, bilimin, teknolojinin doğasını anlamalarını sağlamak, yaratıcılıklarını, uretkenliklerini arttırmak ve bilimin ışığında problemlerini kendi cozebilen, ureten, sorgulayan, inceleyen, duşunen bireyler haline gelmelerini sağlamayı hedeflemekteyiz" diye konuştu.
'HER COCUK KEŞFEDİLMEYİ BEKLER'
Sene kaybetmemek icin Anadolu Universitesi Acıkoğretim Fakultesi okul oncesi oğretmenliğini tercih ettiğini, hem okuduğunu hem de calışarak tecrube kazandığını dile getiren Doğan şunları soyledi: "Liseyi birinci olarak bitirdim. Lisede cocuk gelişimi, universiteyi acık oğretimden okudum. Acıktan kazanınca hem okudum hem calıştım. Babamdan, kucukken doğduğu memleketi Ağrı ili Eleşkirt ilcesini dinlerdim. Ben de babamın doğduğu memleketindeki cocuklara hizmet etmek istedim. 2018 yılında Eleşkirt Değirmenoluğu İlkokulu'na atandım. Kucukluğumden beri okul oncesi oğretmeni olmak istedim. Bu donemin kritik bir donem olduğu, bu donemde oğrenilen her şeyin kalıcı olduğu gerceğini bilmem hayatlarına bir nebze de olsun dokunabilmeyi istemek hedeflerimden biri oldu. Atanmadan once kendime bir soz vermiştim. Ne olursa olsun cocuklar icin elimden geleni yapacağım. Koyde olmanın cocukların yaşantılarındaki, uretken ve yaratıcı duşuncelerinden kısıtlılık bolge cocuklarımız icin 'Minik Bilimciler Projesi'ni ortaya cıkarmama sebep oldu.
Hem bilimi sevmeleri, teknolojinin doğasını anlamalarını sağlamak, sorgulama uretme becerilerini desteklemek adına her ay belirlediğimiz temalarda bilimsel etkinlikler gercekleştirdik. Değerler eğitimi kapsamında sorumluluk ve sabır projeleri gercekleştirdik. Doğa yuruyuşlerine cıktık. Oyun oynarken cok şey oğrendik. Sınıfımız bir anda bir laboratuvara donuştu deneyler yaptık, turşular kurduk, vitamin partileri yaptık, evimiz sığınağımız oldu, afet bolgesi oldu. Yaparak, yaşayarak, deneyerek, keşfederek cok şey oğrendik. Eğitimde benimsediğim denizyıldızı hikayesi oğretmenliğime ışık oldu. Elimden gelse tum cocukların kalbine, hayatına dokunmak isterim. Her cocuk keşfedilmeyi bekleyen bir yıldız benim icin. Ben oğretmenliğim boyunca bu yıldızları tek tek keşfetmeyi istiyorum."