Milli Eğitim Bakanlığı ile UNICEF'in 2004 yılında ortaklaşa başlattığı 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası kapsamında gonullu olarak gorev yapan oğretmen Şukran Celik Gecken, 15 yıl once kız cocuklarının okula kazandırılması icin gittiği Van'ın Tuşba ilcesinin kırsal Guvecli Mahallesi'ni ziyaret etti. Buradaki okulda oğrencilerle sohbet eden Gecken, kız oğrenci sayısının erkek oğrencilerin sayısından fazla olduğunu oğrenince buyuk mutluluk yaşadı. Şukran oğretmen, "Bize en buyuk hediye işte budur" dedi. 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası kapsamında 2006 yılında gonullu olarak gorev yapan Turkce oğretmeni Şukran Celik Gecken, meslektaşlarıyla birlikte koylerde kapı kapı dolaşarak kızlarını okula gondermeyen aileleri ikna etmeye calıştı. Oğretmenler, bazı babaların, "Zaten gondersek de bir şey olmaz. Ceza da gelse cezamı oderim ama kızımı gondermem" sozlerine rağmen yılmadı, cok sayıda kız cocuğunu okula kazandırdı.
KIZ OĞRENCİLERİN SAYISI ERKEKLERİ GECTİ
Van'ın Tuşba ilcesinde o donem koy statusunde olan kırsal Guvecli Mahallesi'ne 15 yıl aradan sonra yeniden giden Şukran Celik Gecken, Guvecli İlk ve Ortaokulu'nu ziyaret etti. Ortaokulda 87 kız 79 erkek, ilkokulda ise 83 kız 81 erkek oğrencinin eğitim gorduğunu oğrenen Gecken, kız oğrencilerin sayısının erkek oğrencilerden fazla olması nedeniyle duygusal anlar yaşadı.
O donem yaptıkları calışmaları okuldun oğrencileriyle paylaşan Gecken, "Biz oğretmenler olarak sizin daha başarılı olmanız icin elimizden gelen tum gayreti gosteriyoruz. Sizin başarılı olmanız bizim icin cok buyuk mutluluk kaynağıdır. O yuzden siz de elinizden geleni yapın ve hayalleriniz doğrultusunda cok calışın. İlerde topluma faydalı kendi ayakları uzerinde duran bireyler olun" dedi.
'OĞRETMENLER GUNUMUZUN EN BUYUK HEDİYESİ'
Guvecli koyunde kız cocuklarının okullaşması icin buyuk mucadele verdiklerini belirten Şukran Celik Gecken, "2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve UNİCEF'in iş birliğiyle başlatılan 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası cercevesinde oğretmen arkadaşlarla beraber bu koye geldik. Bu koyde gorev yapan oğretmen arkadaşlarımızla beraber kız ve erkek cocuklarımızın kaydını yaptık. Aradan gecen 15 yıl sonra buraya geldik ve o donemdeki calışmaların sonucunu gormek bizi cok mutlu etti. Burada kız oğrencilerin sayısı erkek oğrencilerin sayısını gecmiş durumda. Oğretmenler gununun en buyuk hediyesi bizim icin bu. Başoğretmen Mustafa Kemal Ataturk'un izinde, bilimin ışığında değerlerimize onem vererek ben ve tum oğretmen arkadaşlarım, bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Aziz şehit oğretmenlerimizin geride bırakmış olduğu bu kutsal goreve elimizden geldiğince sahip cıkmaya calışacağız. Tum oğretmenlerimizin oğretmenler gununu kutluyorum" dedi.
ARTIK HEPSİNİN HAYALİ VAR
Okula devam eden kız oğrencilerin ise hepsinin artık hayalleri var. Kimi oğretmen, kimi doktor, kimi polis kimi de muhendis olmak istiyor. Ortaokul oğrencisi Rabia Callı, kızların da erkeklerin de okula gitmesi gerektiğini belirterek, "Kimse buna engel olmamalı. Herkesin okuma hakkı olmalı" dedi.
Ablası veterinerlik bolumunde okuyan ortaokul oğrencisi Perihan Batın ise, "Ablam hayalini gercekleştirdi ve veterinerlik bolumunu okuyor. Bize de cok guzel ornek oldu. İnşallah biz de hayallerimizi gercekleştiririz" diye konuştu.