Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesindeki "ek ders gorevi verilebilir." ibaresi gereğince, branş oğretmenlerinin sadece aylık karşılığı derse girme talebi, bu oğretmene verilecek ek ders yuku zumredeki diğer branş oğretmenlerince karşılanabilmesi halinde idarenin uygun gormesi ile karşılanabilir. Merhaba, eşim doğum izninde bu ayın ortasında izni bitiyor. Meslek lisesinde edebiyat oğretmeni olarak gorev yapmakta kendisi. Doğum izni donuşunde maaş karşılığı calışmak istese bu mumkun mudur?
OĞRETMELERİN ASGARİ VE AZAMİ GİREBİLECEĞİ ZORUNLU AYLIK VE EK DERS KARŞILIKLARI MEVZUATTA BELİRLENMİŞTİR
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yuksek ve Orta Dereceli Okullar Oğretmenleri İle İlkokul Oğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ucretleri Hakkında Kanunla oğretmenlerin calışma saatleri duzenlenmiş ve kanunun acıklaması olan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesi ve "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesi ve diğer maddeler ile girilecek dersler belirlenmiştir
BRANŞ OĞRETMENLERİ ALANLARINDA DERS VAR İSE 15 SAAT, ATOLYE VE LABORATUVAR OĞRETMENLERİ İSE 20 SAAT AYLIK KARŞILIĞI ALANLARINDA DERSE GİRMEK ZORUNDADIR
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesinde şu hukum yer almaktadır:
"(1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli;
a) Orgun ve yaygın eğitim kurumlarının mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcıları haftada 6 saat,
b) Okul oncesi ve sınıf oğretmenleri haftada 18 saat,
c) Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri haftada 15 saat,
c) Atolye ve laboratuvar oğretmenleri haftada 20 saat,
ders okutmakla yukumludurler. Bu yukumluluk oncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında ders gorevi verilmek suretiyle yerine getirilir."
Bu hukumlerde, yonetici ve oğretmenlerin alanlarında alabilecekleri aylık karşılığı ders sayıları ve alanlarında aylık karşılığı ders gorevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında da aylık karşılığı ders verilebileceği belirtilmiştir.
BRANŞ OĞRETMENLERİ ALANLARINDA DERS VAR İSE 6 SAAT, ATOLYE VE LABORATUVAR OĞRETMENLERİ İSE 20 SAAT ZORUNLU EK DERS KARŞILIĞI ALANLARINDA DERSE GİRMEK ZORUNDADIR
Yine; Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesi şu şekildedir:
"(1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli olup, aylık karşılığı ders gorevini tamamlayan;
a) Mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcılarına haftada 6 saate,
b) Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak uzere haftada 15 saate,
c) Atolye ve laboratuvar oğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak uzere haftada 24 saate,
kadar alanlarında, alanlarında ek ders gorevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında da ek ders gorevi verilebilir."
Sorumuzun cevabına gelecek olursak;
Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri yani kamuoyunun branş oğretmenleri ya da kultur oğretmenleri diye tanımladığı oğretmenler; Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesi gereği; 15 saat Aylık karşılığı ders gorevini ders varsa kendi branşında yerine getirmek zorundadır. Ve "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesi gereği; 6 saati zorunlu olmak uzere haftada 15 saat ek ders gorevi verilebilmektedir.
Dolayısıyla, Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesindeki "ek ders gorevi verilebilir." ibaresi gereğince, branş oğretmenlerinin sadece aylık karşılığı derse girme talebi, bu oğretmene verilecek ek ders yuku zumredeki diğer branş oğretmenlerince karşılanabilmesi halinde idarenin uygun gormesi ile karşılanabilir.
Ahmet KANDEMİR