Samsun'un Kavak ilcesinde sınıf oğretmeni Mahir Cuğu, cocukların ilgisini derse cekebilmek ve daha kolay oğrenmelerini sağlamak amacıyla sanattan yararlanıyor. Yaşar Doğu İlkokulunda gorevli sınıf oğretmeni Mahir Cuğu, dersleri daha eğlenceli hale getirebilmek icin palyaco makyajı yapıp renkli bir peruk takıyor.
"Bakkal Amca" adını verdiği kuklayı seslendiren Cuğu, zaman zaman farklı enstrumanlar calarak ders işliyor.
14.12.2021
Samsun'un Kavak ilcesinde sınıf oğretmeni Mahir Cuğu, cocukların ilgisini derse cekebilmek ve daha kolay oğrenmelerini sağlamak amacıyla sanattan yararlanıyor.
Derse gore farklı besteler yapan Cuğu, hazırladığı kucuk oyunlarda oğrencilerine de rol vererek derse ilgiyi ve katılımı artırıyor.
Yirmi sekiz oğrencili 3. sınıfta dersler hem eğitici hem eğlenceli gecerken, 18 yıllık oğretmen Cuğu, renkli bir oğretmen olarak one cıkıyor.
"Palyaco kostumu ile verdiğim mesajları daha guzel verebildiğimi fark ettim"
Mahir Cuğu, AA muhabirine, bir gun nobet sırasında daha onceden edindiği palyaco kıyafetlerini giyip kendi imkanlarıyla makyajını yaparak nobete cıktığını belirtti.
Bazı nobetlerinde bağlama ve gitar caldığını anlatan Cuğu, şunları soyledi:
"Enstrumanlardan bir sure sonra sıkılmaya başladım. Daha farklı bir şey yapmalıyım diye duşundum. Hem cocukları eğlendirip hem de kendim eğleneceğim bir şey duşundum. Bir yerden bir palyaco kostumu gecti elime. Sonra sulu boya ile kendime makyaj yaptım. Tabii cocukların bundan haberi yok. Ben sınıfta kapıyı kapattım, oğle arasında makyajımı yaptım. O halde dışarı cıkınca birden cocukların yoğun ilgisiyle karşılaştım. Oyle ki cocuklar oynadıkları oyunları bırakıp benim etrafımda toplanmaya başladılar, kocaman bir oğrenci kalabalığı. Verdiğim mesajları daha guzel verebildiğimi fark ettim."
Oğrencilerin palyacoya verdikleri guzel tepkileri derslere de taşıdığını ifade eden Cuğu, "Palyaco ile yaptığım etkinliklerle cocukların biraz daha konulara dikkatli olduklarını fark ettim. Hem cocukları eğlendiriyorum hem de oğretmem gerekeni oğretiyorum." dedi.
Kukla ile ders yapma surecinin ise dersi anlatma yontemlerini geliştirme uzerine ortaya cıktığını soyleyen Cuğu, şoyle devam etti:
"Dersi anlatırken cocuklar acısından nasıl daha eğlenceli olabilir, nasıl daha verimli olabilir, ilgi cekici olabilir bunu duşunurken bir hafta sonu kadın emeği sergisini geziyordum kuklalar ilgimi cekti. Daha once tiyatroyla da kısa bir mesaim olduğu icin 'acaba' dedim. Sınıf icinde kuklalar kullanarak buna diğer sanat dallarını da ekleyerek yaratıcılığı da uzerine koyarak 'yeni bir yaklaşımda bulunabilir miyim' diye duşundum ve ilk 'Bakkal Amca' ile maceramız başladı. Cocuklar 'Bakkal Amca'yı cok sevdi. Tabii yaramazlık olduğu zaman asla goremiyorlar 'Bakkal Amca'yı cunku 'Bakkal Amca' yaramaz cocuklara biraz uzak mesafede duruyor. Boylelikle derslerimiz daha eğlenceli oldu. Derslerden ben de fazlasıyla keyif almaya başladım. İnsan bir işi keyif alarak yaptığı zaman verimi kat kat daha yuksek olabiliyor. Biz de bunu 'Bakkal Amca' sayesinde başardık sınıfca."
Kukla ile anlattığı derslerden daha kalıcı sonuclar aldığına işaret eden Cuğu, oğrencilerin ozellikle sayısal derslere odaklanabilmeleri icin bu yontemi kullandığını vurguladı.
Cuğu, şunları kaydetti:
"Oğrenciler ozellikle sayısal derslere, biraz daha yoğun calışılması gereken derslere cok odaklanamıyorlar. Odaklanamadıkları icin de aynı şeyi bizler defalarca anlatmak zorunda kalıyoruz fakat 'Bakkal Amca' ile bir senaryo uzerine anlaşılmayan bir bilgiyi verdiğimiz zaman cocuklar bunu cok daha kolay kavrayabiliyor cunku ilgi cekici bir obje var karşılarında ve bu obje sayesinde bizim yaptığımız somutlaştırma veya orneklendirmeler daha başarılı olabiliyor. Bu da tabii ki verimi katbekat arttırıyor. Aynı şeyi her sene veya her ay tekrar etmektense bir kere anlatıyoruz, bir hikayemiz, bir masalımız oluyor belki bilmecemiz oluyor. Burada 'Bakkal Amca'dan da faydalanıyoruz ve bunu cocukların algılamasını sağlıyoruz."
Cuğu, "Bakkal Amca"nın farklı hediyeleri de olduğunu dile getirerek, "Burada aldıkları kucuk bir şeker dahi bir kilo şekere bedel diye duşunuyorum cunku onlar icin cok değerli. Bazıları kıyamayıp eve goturuyor. Bir hafta sonra 'Oğretmenim sizin verdiğiniz şeker' diye bana gosteriyor." diye konuştu.
Matematiği muzikle oğretiyor
Ozellikle sayısal derslerde muzik ve enstrumanlardan ve oğrenciler icin kendi yaptığı bestelerden yararlandığını aktaran Cuğu, şunları kaydetti:
"Muzik benim cocukluğumdan beri cok sevdiğim bir sanat. Bu konuda da kendimi yetiştirmeye calıştım elden geldiğince. Yedi enstrumanın eğitimini aldım, temel ve orta duzeyde calışıyorum. Bazılarını ileri duzeyde calıyorum. Beste yapıyorum aynı zamanda bestekar bir yonum var. Tabii ki bunları da cocuk şarkıları olarak değerlendirip derse uyarlamayı başardım."
Matematik derslerinde ritmik sayma konusunu eğlenceli şekilde işlediklerini anlatan Cuğu, "İkişer sayamayan cocuklar altıları, dokuzları beste yaptığım zaman sayabilmeye başladı. Şaşırtıcı sonucu gordukten sonra bunun aslında eğlenerek ders yapmak olduğunu fark ettim. İkisi bir arada olunca super bir guc elde ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Palyaco ve "Bakkal Amca" ile işledikleri derslerin oyun tadında gectiğini ve cok daha rahat oğrenebildiklerini ifade eden oğrenciler, Mahir oğretmenin oğrencisi oldukları icin kendilerini cok şanslı hissettiklerini soyledi.