Bingol'de gorev yapan sınıf oğretmeni Baran Tigan, Kovid-19 salgını surecinde aldığı STEM ve kodlama eğitimleri ile kendisini geliştirerek, ulkede yaklaşık 3 bin oğretmene bu alanda bilgi birikimi ve tecrubelerini aktardı. Oğrencilerinin ve meslektaşlarının ilerlemesine katkı sunan Tigan, bu cabası sayesinde Microsoft tarafından "Yılın En Başarılı Kadın Eğitimcisi" secildi Bingol'de gorev yapan sınıf oğretmeni Baran Tigan, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını surecinde Turkiye'nin farklı bolgelerindeki yaklaşık 3 bin oğretmene cevrim ici aktardığı bilgi birikimi ve tecrubeleri ile Microsoft'un "Yılın En Başarılı Kadın Eğitimcisi" odulune layık goruldu.
Babası da 1992-1997 yılları arasında Bingol'de sınıf oğretmeni olarak gorev yapan Tigan, ilkokul eğitimini bu kentte tamamladı. 17 yıl once İstanbul'da oğretmenliğe başlayan Tigan, 7 yıl suren gorevinin ardından 2011 yılında Bingol'un Bahceli koyundeki ilkokula atandı.
İki yıl gorev yaptığı bu okulda oğrencilerin teknolojik imkanlardan faydalanabilmesi adına calışmalar yuruten Tigan, okula internet bağlanmasına vesile oldu.
- Yuzlerce oğretmene ulaştı
Daha sonra kent merkezindeki 75. Yıl İlkokulunda goreve başlayan Tigan, gecmişten bu yana kendisini geliştirdiği bilişim alanında oğrencilere fayda sağlayabilmek icin Aktif Oğrenme Sınıfı ve Geleceğin Sınıfı Laboratuvarı'nın (FCL) acılmasını sağladı.
Burada, serbest etkinlik surecinde verdiği eğitimlerle, oğrencilerin potansiyellerini ve yetenekleri ortaya cıkararak, gunluk hayatta karşılarına cıkacak problemleri cozebilecekleri ceşitli projeler uretti. Etkinlikler sayesinde oğrencilerin diğer derslerinde de başarılı olmasını sağlayan Tigan, sosyal medya uzerinden de bu eğitimleri paylaştı.
Tigan, Kovid-19 salgını surecinde başlayan uzaktan eğitimle ilgili oğretmenlerin cevrim ici programları kullanımına ilişkin İl Milli Eğitim Mudurluğunun de onayıyla gonullu olarak eğitim vermeye başladı.
Bu surecte web-2 aracları, P4C, STEM ve yaratıcı yazarlık gibi bircok program uzerine eğitim veren Tigan, bu sayede Turkiye'nin ceşitli bolgelerinde gorev yapan 3 bin oğretmene ulaştı.
Ozellikle koy okullarında gorevli oğretmenlere destek veren Tigan, Doğu Anadolu Bolgesi'nde yaklaşık 15 ildeki koy okullarına bilim setleri de gonderdi.
Meslektaşlarının ısrarı ile Microsoft'un "Kadın Liderler Yarışması"na başvuran Tigan, yaptığı calışmalarıyla eğitime kattığı değer sayesinde Yılın En Başarılı Kadın Eğitimcisi secildi.
Tigan, oğretmenlere cevrim ici eğitim vermeyi surduruyor.
- Okul sonrası zamanlarda cocuklara yonelik bilim seansları duzenledi
Baran Tigan, AA muhabirine, mesleğinde gecirdiği her bir yılın diğerleri ile aynı olmaması icin gayret gosterdiğini soyledi.
Oğretmenlik yaptığı sure boyunca oğrencilerinin yeteneklerini acığa cıkarmaya calıştığını dile getiren Tigan, onların kalplerini kazanmayı hep onemsediğini ifade etti.
Tigan, oğrencilerle iyi bağ kurduktan sonra oğretimin cok kolay bir şekilde gercekleştiğine işaret ederek, "1992-1997 yıllarında babam Bingol'de sınıf oğretmeniydi. Ve o zaman yaşanan teror olayları nedeniyle iyi bir eğitim alamadım. Karşıma cıkan her oğrencimin hayatına ozenle dokunmam gerektiği oğretisini o zaman yaşayarak oğrendim. O zaman koy okullarında internet yoktu." dedi.
Bingol'de gorev yaptığı koye internet bağlantısı, projeksiyon gibi imkanları İstanbul'dan sağladığını, kent merkezindeki 75. Yıl İlkokulunda ise Milli Eğitim Mudurluğunun ve velilerin desteğiyle aktif oğrenme sınıfı actığını belirterek, okul sonrası zamanlarda cocuklara yonelik bilim seansları duzenlediğini aktardı.
Tigan, bilim setleriyle cocukların potansiyellerini ortaya koyabilecekleri, gunluk hayatta karşılarına cıkacak problemleri cozebilecekleri kendi robotlarını uretmeye başladığını kaydetti.
- "Her alanda duşunme becerilerini geliştirmeye başladık"
Bu calışmaları yuruturken oğrencilerin hayal dunyalarının cok geniş olduğunu fakat duşunme ve uretme konusunda sıkıntılar yaşadığını gorduğunu dile getiren Tigan, "Cocukların duşunme becerilerini artırmak icin felsefe eğitimi aldım, cocuklarla felsefe seanslarına başladım. Bu sayede cocuk, projesini uretirken daha yaratıcı ve ozgun duşunce ortaya koymaya başlıyor. Her alanda duşunme becerilerini geliştirmeye başladık. Serbest etkinlik ve ders dışı zamanlarda bu calışmaları gercekleştiriyoruz. Mesela matematik derslerinde cocuklar ozgun duşunmeye başlıyor. Daha once oğrencilerimle hikaye kitabı da cıkarmıştım." ifadelerini kullandı.
- "İyiliğin yayılarak artması, cok buyuk mutluluk"
Tigan, bu calışmalarını sosyal medyadan paylaştığında, bircok oğretmene ilham olduğunu aktararak, şoyle devam etti:
"Ozellikle salgın surecinde destek isteyen cok oğretmen oldu. Pandemi surecinde okullar tatil olur olmaz uzaktan eğitime başladım. Cunku cok onceden uzaktan eğitim araclarını kullanıyordum. Oğretmenlere bircok programın nasıl kullanıldığını oğrettim. Daha sonra web-2 aracları uzerine oğretmenlere eğitim vermeye başladım. Yaratıcı yazma, P4C, STEM gibi alanlarda eğitimlerimiz devam ediyor. Yaklaşık 3 bin oğretmene eğitimler verdik.
Bingol Milli Eğitim Mudurluğumuzun de katkılarıyla bircok eğitim duzenledik. Doğu Anadolu Bolgesi'ndeki yaklaşık 15 kentte, benden destek isteyen oğretmenlere bilim setleri gonderdim. En son set gonderdiğimiz Ağrı'da da oğrenciler uretmeye başladı. Bu da bizim icin cok buyuk mutluluk. Cunku iyiliğin yayılarak artması, paylaşılması benim icin cok buyuk mutluluk ve gurur."
Meslektaşlarının ısrarı ile katıldığı Microsoft'un yarışmasında "Yılın en başarılı kadın eğitimcisi" secildiğini aktaran Tigan, bundan sonraki surecte "Bilim Seferberliği" projesi ile bircok okula bilim setleri ulaştıracaklarını kaydetti.
Tigan, "Cocukların hayalleri sınırsız, fakat imkanları sınırlı. Bu konuda cocuklara destek olmak en buyuk umudumuz. İkinci sınıf oğrencilerimle TEKNOFEST'e katılmayı planlıyorum. Cok guzel projeler oluşturuyorlar cocuklar. Cocukların boyle bir yarışmada bulunmalarını cok arzu ediyoruz." diye konuştu.
75. Yıl İlkokulu Muduru Mehmet Avcı da okullarında oğretmen Baran Tigan onculuğunde İl Milli Eğitim Muduru Rahmi Guney ve İl Milli Eğitim Mudur Yardımcısı Yusuf Tokuş'un desteğiyle Geleceğin Sınıfı Laboratuvarı (FCL) actıklarını, cocukların bu sınıfta kendilerini geliştirme imkanı bulduğunu aktardı.
Oğrencilerin robotik kodlamayı oğrenerek, oz guvenlerinin de arttığını dile getiren Avcı, "Baran Tigan kendisini bu anlamda yetiştirmiş bir oğretmenimiz. Hem cocuklara hem de diğer illerdeki oğretmenlerimize buyuk katkısı oluyor." şeklinde konuştu.