İstirahat raporunun fenne aykırı olduğu konusunda tereddut bulunan oğretmeni hakem hastaneye okul direkt sevk edebilir mi? Haberimize konu olan aşağıdaki resmi yazıya gore, istirahat raporunun fenne aykırı olduğu konusunda tereddut bulunan bir oğretmen hakkında okul mudurluğu il milli eğitim mudurluğune başvurmuş, il milli eğitim mudurluğu de soz konusu oğretmeni hakem hastaneye sevk ederek istirahat raporunun fenne uygun olup olmadığına karar verilesini istemiştir.
İşte o yazı;
Yururlukte bulunan en son mevzuatları incelersek;
Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları İle Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmeliğin "Hastalık izni verilmesi" başlıklı 7. maddesi 5. fıkrasında; "(5) Bu Yonetmelik ile tespit edilen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez. Hastalık raporlarının bu Yonetmelik ile tespit edilen usul ve esaslara uygun olmaması halinde bu durum memura yazılı olarak bildirilir. Bu bildirim uzerine memur, bildirimin yapıldığı gunu takip eden gun goreve gelmekle yukumludur. Bildirim yapıldığı halde gorevlerine başlamayan memurlar izinsiz ve ozursuz olarak gorevlerini terk etmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve ozel kanunların ilgili hukumleri uyarınca işlem yapılır." hukmu,
7. fıkrasında ise, "(7) Hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddut bulunması halinde, memur hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilir ve sonucuna gore işlem yapılır. Hakem hastane sağlık kurulları bu nitelikteki başvuruları oncelikle sonuclandırır." hukmu yer almaktadır.
Bu hukumlere gore memura hastalık izni verilebilmesi icin ibraz etmiş olduğu hastalık raporunun usule ve fenne uygun olması gerekmektedir.
Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yonergede sağlık raporlarının ne şekilde hangi sağlık hizmet sunucularında duzenleneceği acıklanmış, rapor formatları belirlenmiş, sağlık raporlarına itiraz surecleri tanımlanmıştır.
Yonergenin "İstirahat raporlarına itiraz işlemleri" başlıklı 37. maddesine gore kişi hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte, bağlı bulunduğu kurumca doğrudan hakem hastaneye sevk edilir ve sonucuna gore işlem yapılacaktır.
İşte o madde;
"İstirahat raporlarına itiraz işlemleri

MADDE 37- (1) (20/10/2020/4959 Yururluk: 20/10/2020) İstirahat raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddut bulunması halinde, kişi hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte, bağlı bulunduğu kurumca doğrudan Bakanlıkca belirlenen Yonerge eki Ek-12 Hakem Hastane Listesinde yer alan sağlık hizmet sunucularından kişinin bulunduğu yere en yakın aynı veya ust roldeki bir hastaneye sevk edilir ve sonucuna gore işlem yapılır.
(2) İtiraza konu istirahat raporunu ilk duzenleyen hastane aynı zamanda Yonerge eki Ek- 12 Hakem Hastane Listesinde yer alıyor ise kişi listede yer alan aynı veya ust roldeki diğer en yakın hastaneye sevk edilir.
(3) İstirahat raporlarına yonelik yapılan itirazlar sevkin yapıldığı hakem hastanenin sağlık kurulunca değerlendirilir.
(4) Hakem hastanenin sağlık kurul kararı kesindir. Bu karara itiraz edilemez.
(5) Hakem hastaneye sevk edilen kişi sevk yazısı ile birlikte ilgili hastaneye doğrudan muracaat eder.
(6) Devlet memuru statusu bulunanların raporları dışında sağlık raporlarına itiraz halinde ortaya cıkacak giderler itirazda bulanan kişi veya kurumca karşılanır."
Sağlık Raporları Usul Ve Esasları Hakkında Yonerge icin tıklayınız.
(10.10.2020 ve 09.09.2021 Değişiklikleri İşlenmiş)
Ek-12 Hakem Hastane Listesi icin tıklayınız.
(03.11.2021 tarihli son liste)

Bolge Hakem Hastane Listesi (Son İtiraz Merci) icin tıklayınız.
24.09.2021 tarihli son liste)
Diğer Ekler icin tıklayınız.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğinin "Tanımlar"başlıklı 4. maddesi (f) bendindeki; "f) Eğitim kurumu: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim veren okul ve kurumları, ifade eder." hukumlerine gore her okul bir kurumdur.
Yine her okul yada kurumun yonetmeliğinde okulların bir kurum olduğu acıkca belirtilmiştir. Orneğin; Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim Ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliği gibi bu yonetmeliklerin "tanımlar" başlıklı maddesinde okulların kurum olduğu acıkca belirtilmiştir.

Dolayısıyla Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yonergesinin "İstirahat raporlarına itiraz işlemleri" başlıklı 37. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) İstirahat raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddut bulunması halinde, kişi hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte, bağlı bulunduğu kurumca doğrudan Bakanlıkca belirlenen Yonerge eki Ek-12 Hakem Hastane Listesinde yer alan sağlık hizmet sunucularından kişinin bulunduğu yere en yakın aynı veya ust roldeki bir hastaneye sevk edilir ve sonucuna gore işlem yapılır." hukumlerine gore istirahat raporunun fenne aykırı olduğu konusunda tereddut bulunan oğretmeni bağlı bulunduğu kurum doğrudan hakem hastaneye sevk eder.
Ahmet KANDEMİR