Milli Eğitim Bakanlığı, 2022 yılı yarıyıl tatili mazerete bağlı yer değiştirme duyurusu yayımladı. Milli Eğitim Bakanlığı, 2022 yılı yarıyıl tatili mazerete bağlı yer değiştirme duyurusu yayımladı.
2022 YARIYIL TATİLİ OĞRETMENLERİN AİLE BİRLİĞİ, SAĞLIK, CAN GUVENLİĞİ MAZERETLERİ VE ENGELLİLİK DURUMU İLE DİĞER NEDENLERE
BAĞLI YER DEĞİŞTİRME DUYURUSU
Bakanlığımıza bağlı resmi eğitim kurumlarında gorev yapan kadrolu oğretmenlerin (652 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin Ek 4 uncu maddesi kapsamında sozleşmeli oğretmen olarak gorev yapmakta iken on başvurunun son gunu itibarıyla sozleşme gereği uc yıllık calışma suresini tamamlayıp oğretmen kadrolarına atananlar dahil olmak uzere) il ici ve iller arasında aile birliği, sağlık, can guvenliği mazeretleri veya engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değişiklikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği ile Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmelik hukumleri doğrultusunda aşağıda belirtildiği şekilde yapılacaktır.
A. GENEL ACIKLAMALAR
1. Başvurular duyuruda yer alan "E.YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ" doğrultusunda "Başvuruların Kabul Edilmesi ve Onay Sureci" ile "Tercihlerin Yapılması ve Onay Sureci" olmak uzere iki aşamalı olacaktır. Birinci aşamada başvuru yapmayanlar ikinci aşamada tercih başvurusunda bulunamayacaktır.
2. 652 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 37 nci ^maddesinin dokuzuncu fıkrası
kapsamındaki eğitim kurumlan ile bilim ve sanat merkezleri haric olmak uzere, alanlar itibarıyla norm kadro acığı bulunan eğitim kuramlarının tamamı ile alanlar itibarıyla muhtemel boşalacak eğitim kuramları Bakanlığın "personel.meb.gov.tr" internet adresinde ilan edilerek oğretmenlerin tercihlerine acılacak ve yer değiştirmeler bilgisayar ortamında hizmet puanı ustunluğu esasına gore yapılacaktır. Hizmet puanının hesabında yer değiştirme başvurusunun (Tercih başvurusu) son gunu, hizmet suresinin hesabında ise 28 Şubat 2022 tarihi esas alınacaktır.
3. 652 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin Ek 4 uncu maddesi kapsamında sozleşmeli
oğretmen olarak gorev yapanlardan, on başvurunun son gunu olan 3 Ocak 2022 tarihine kadar uc yıllık calışma suresini tamamlayan ve oğretmen kadrosuna atananlar bu Duyuru kapsamında başvuru yapabilecektir.
4. Atamalar tercih ve hizmet puanı ustunluğune gore gercekleştirilecek olup başvuru kayıt işlemi yapıldıktan sonra hizmet puanlarına etki edecek değişiklikler başvuru sistemine yansımayacağından, ilgililerin hizmet puanına etki edecek değişiklikleri yer değiştirme başvurusunu yapmadan once tamamlamaları gerekmektedir.
5. Sağlık durumu veya can guvenliği mazereti ile engellilik durumuna veya diğer nedenlere bağlı olarak yer değiştirme başvurusunda bulunan ve başvurusu uygun gorulen oğretmenlerin talebi halinde oğretmen olan eşleri de yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.
6. Sağlık durumu haric olmak uzere, haklarında yapılan adli ve idari soruşturma sonucunda gorev yerleri; il dışına değiştirilenler daha once gorev yaptıkları il'e, il icinde değiştirilenler daha once gorev yaptıkları ilceye, ilce icinde değiştirilenler ise daha once gorev yaptıkları eğitim kurumuna aradan uc yıl gecmeden atanma isteğinde bulunamayacaktır.
7. Başvurular, "mebbis.meb.gov.tr" veya "personel.meb.gov.tr" adreslerindeki MEBBİS Mazeret Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Başvuru Formu doldurularak yapılacak ve belgeler eğitim kurumu mudurluğune teslim edilecektir. Başvuru formu eğitim kurumu mudurluğunce onaylanacak ve bir orneği oğretmene verilecektir.
8. Oğretmenler, başvuru formunun gerceğe uygun şekilde doldurulmasından sorumludur. Başvurular onaylanmadan once eğitim kurumu yoneticiliklerinden belgeye dayalı bilgi duzeltme talebinde bulunulabilecektir. Başvuru suresi icinde bilgi duzeltme talebinde bulunanlardan onay aşamasındaki başvurular reddedilerek, onaylanmış başvurular ise iptal edilerek oğretmenlerin yeniden başvuru yapmaları sağlanacaktır.
9. Oğretmenler, başvuru suresi icinde, gorevli olduğu eğitim kurumuna ya da kadrosunun bulunduğu il/ilce milli eğitim mudurluğune dilekce vermek suretiyle yer değiştirme başvurusundan vazgecebilecektir. Bu durumda oğretmenlerin başvuruları elektronik ortamda da iptal edilecektir.
10. Oğretmenlerin şahsen başvuru yapmaları esas olmakla birlikte, gorevli oldukları il/ilce dışında bulunan oğretmenler, ibraz edilecek belgeleri e-posta, telefon, faks gibi uygun iletişim araclarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumu mudurluğune suresi icinde ulaştırarak başvurularının onaylanmasını isteyebilecektir. Yoneticiler uygun olan başvuruları suresi icinde elektronik ortamda onaylayarak formun cıktısını goreve başladıklarında oğretmenlere imzalattıracaktır.
11. Mustakil mudurluğu bulunmayan eğitim kurumlarında gorevli oğretmenler ile kadroları il/ilce milli eğitim mudurluklerinde bulunan oğretmenler, başvurularını kadrolarının bulunduğu il/ilce milli eğitim mudurluklerine yapacaktır.
12. Yurt dışında gorevlendirilenler ile aylıksız izinli olan oğretmenlerden yurt dışı gorev surelerinin veya aylıksız izinlerinin 7 Şubat 2022 tarihine kadar sona ereceğini belgelendirenler, diğer şartları da taşımaları kaydıyla yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir. Bu kapsamda yer değişikliği yapılanlardan en gec 11 Şubat 2022 tarihine kadar gorevine başlamayanların atamaları iptal edilecektir.
13. Başvurular birinci aşamada sırasıyla eğitim kurumu, ilce ve il milli eğitim mudurluklerince onaylanacaktır. İkinci aşamada ise eğitim kurumu tercihleri alınacak ve eğitim kurumu mudurluklerince elektronik ortamda onaylanacaktır.
14. Elektronik Başvuru Formu dışında bir belgeyle veya posta yoluyla yapılan başvurular, gerekli şartları taşımayan başvurular, gerceğe aykırı bilgi ve belgeyle ya da istenilen bilgiler uygun bicimde işaretlenmeden yapılan başvurular ile Elektronik Başvuru Formu cıktısı imzalanmadan ve/veya onaylanmadan yapılan başvurular gecersiz sayılacak; gecersiz başvurulara dayalı yer değiştirmeler iptal edilecektir.
15. Yer değiştirme surecinde yapılan işlemlerle ilgili olarak gerceğe aykırı beyanda bulunan oğretmenler ile gerekli kontrolleri yapmadan bu başvuruları onaylayan sorumlular hakkında yasal işlem yapılacaktır.
16. Yer değiştirme surecinde ihtiyac duyulan acıklamalar Bakanlığın "personel.meb.gov.tr" internet adresinden ayrıca duyurulacaktır.
B. MAZERET DURUMLARI
B.1. Sağlık Mazeretine Bağlı Yer Değiştirmeler
Oğretmenlerden;
a) Kendisi, eşi veya cocuklarından birinin,
b) Anne, baba veya yargı kararıyla vasi tayin edildiği kardeşlerinden birisinin,
hastalığının oğretmenin gorev yaptığı yerde tedavisinin mumkun olmadığı veya mevcut gorev yerinin soz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye duşureceğini resmi veya ozel sağlık kurum ve kuruluşlarından alacakları sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler, tedavi olmak istediği ilce/ildeki eğitim kurumlarına atanmak uzere yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.
Ayrıca anne, baba veya yargı kararıyla vasi tayin edildiği kardeşlerinden birisi icin resmi veya ozel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporlarında "Başkasının guc ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez." ibaresi bulunanlar da anne, baba veya kardeşinin Adres Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı adresinin bulunduğu yere yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.
Başvuruda;
a) Hekimlerce aksine bir tarih belirtilmemiş olması şartıyla başvuru tarihi itibarıyla resmi veya ozel sağlık kurum ve kuruluşlarından son iki yıl icerisinde alınan yukarıda acıklanan muhtevaya uygun sağlık kurulu raporu,
b) Kardeşine vasi tayin edilenlerden mahkeme kararı, istenecektir.
Eş, anne, baba, cocuk veya kardeş icin vasi tayini sebebiyle alınmış sağlık kurulu raporlarıyla yapılan başvurularda onay makamları, aile kutuğune işlenmiş kişisel bilgilerin ozetlerini gosterir vukuatlı nufus kayıt orneğini elektronik ortamda temin ederek kontrol edecektir.
B.2. Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değiştirmeler
Oğretmenlerden eşleri;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A veya 4/B maddeleri kapsamında calışanlar,
b) 506 sayılı Kanunun gecici 20 nci maddesine gore bankalar icin kurulmuş ozel emeklilik sandığınatabi olarak calışanlar,
c) TOBB ve odalar gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında calışanlar,
c) Milletvekili, belediye başkanı, muhtar ve noter olarak calışanlar,
d) 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında calışanlar,
e) 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu kapsamında calışanlar,
f) 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu kapsamında calışanlar,
g) 399 sayılı KHK kapsamında calışanlar,
ğ) Ozel kanunlarla kurulan kamu kurum ve kuruluşlarında calışanlar,
h) Kamu kurum ve kuruluşlarında surekli işci olarak calışanlar,
ı) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 uncu maddesinin (a) ve (b) bentleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları dışında sigortalı olarak calışanlar,
i) Avukat olup baroya kayıtlı ve vergi mukellefi olarak calışanlar, eşlerinin gorev yaptığı il/ilceye yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.
Yukarıda sıralananlardan (a) ila (h) bendinde sayılanlardan eşlerinin calışmakta olduğu kurum/kuruluştan alınacak gorev yeri belgesi başvuru icin yeterli olacaktır. (Birinci aşama başvurularının son gunu itibarıyla başka bir il'e atamasının yapıldığını belgelendiren kamu kurum ve kuruluşlarında calışanların, gorev yeri belgesi aranmadan sadece atama kararları yeterli kabul edilecektir.)
(ı) bendi kapsamında başvuranlardan;
. Eşlerinin calışmakta olduğu işyerinden alınacak gorev yeri belgesi,
. Bağlı bulundukları vergi dairesinden veya ilgili meslek kuruluşundan alınacak işyerinin
faaliyette olduğunu gosterir belge,
. Birinci aşama başvurularının son gunu itibarıyla son iki yıllık sure zarfında en az 360 gun sigortalıhizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devam ettiğini gosterir belge,
. İdare merkezi belirli bir ilde olmakla birlikte ulke genelinde faaliyet gosteren şirketlerin şirket merkezi dışında calışanlarının oğretmen eşlerinden; ayrıca, atanmak istedikleri yerde eşlerinin işyerinin faal olduğuna dair anonim şirketler icin kendi işyerlerinden, diğer şirketler icin ise calıştıkları ildeki vergi dairesi, belediye veya ilgili meslek kuruluşundan alacakları belge,
(i) bendi kapsamında başvuranlardan;
. Birinci aşama başvurularının son gunu itibarıyla son iki yıllık sure zarfında en az 360 gun sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının halen devam ettiğini gosterir belge,
. Bağlı bulundukları barodan alınacak işyerinin faaliyette olduğunu gosterir belge, istenecektir.
Acıklama : Covid-19 salgını nedeniyle kısa calışma odeneği veya nakdi ucret desteği kapsamında sigorta primleri eksik yatırılan veya sigorta primi yatırılmayan calışanlar icin atama işlemine munhasır olmak uzere, son iki yıllık sure zarfında aranılan 360 gun sigortalılık hizmetinde, eksik yatırılan veya yatırılmayan prim gunleri aylık 30 prim gunu uzerinden hesaplanacak ve prim gunu bu hesaplama sonrasında son iki yıl icerisinde ve birinci aşama başvurularının son gunu itbarıyla en az 360 gunu bulan calışanların oğretmen olan eşlerinin başvuruları, aranılan diğer şartları da taşımaları kaydıyla kabul edilecektir.
Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değiştirmelerde Dikkate Alınacak Diğer Hususlar
1. Devlet memurluğu ve oğretmenlikte veya sadece birinde adaylıkları kaldırılmamış olanlardan atandıkları yerde 28 Şubat 2022 tarihi itibarıyla bir yıllık calışma suresini doldurmuş durumda olanlar, aile birliği mazeretine bağlı olarak başvuruda bulunabilecektir.
2. Oğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olup ilk atama, yeniden atama veya kurumlar arası yeniden atama yoluyla oğretmenliğe atananlardan atandıkları yerde 28 Şubat 2022 tarihi itibarıyla en az bir yıllık calışma suresini doldurmuş durumda olanlar, aile birliği mazeretine bağlı olarak başvuruda bulunabilecektir.
3. Eşi askerde olan oğretmenler, eşinin kamu personeli olarak gorev yaptığı yere yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir.
4. 360 gun sigortalılık suresinin hesabında, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık
Sigortası Kanununun 4 uncu maddesi kapsamında gecen hizmet surelerinin tamamı birlikte değerlendirilecektir.
5. Eşleri sigortalı olarak calışan oğretmenlerin yer değişikliği başvurularında, borclanılmak kaydıyla askerlikte gecen sureler ile ucretsiz doğum veya analık izni sureleride sigortalı olarak gecirilen sureler kapsamında değerlendirilecektir.
6. Oğretmenlerden;
a) Kendileri veya eşleri yurt dışında gorevli olanlar,
b) Eşleri gecici gorevli olanlar,
c) Eşleri isteğe bağlı sigortalı olanlar,
yer değiştirme başvurusunda bulunamayacaklardır.
B.3. Can Guvenliği Mazeretine Bağlı Yer Değiştirmeler
Oğretmenlerden;
a) Kendisinin, eşinin veya bakmakla yukumlu olduğu cocuklarından birinin gorev yaptığı yerde kalmasının can guvenliğini tehdit altında bırakacağını, adli veya mulki idare makamlarından alınacak belgeyle belgelendirenler,
b) 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Onlenmesine Dair Kanunun 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca haklarında adli makamlarca işyerinindeğiştirilmesine ilişkin koruyucu tedbir kararı alınanlar, can guvenliği mazeretine bağlı olarak yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.
B.4. Engellilik Durumuna Bağlı Yer Değiştirmeler
Oğretmenlerden;
a) Kendisinin en az yuzde kırk oranında engelli olduğunu,
b) Eşi, bakmakla yukumlu olduğu cocuğu, annesi veya babasının ağır engelli olduğunu, ilgili mevzuatına gore alınan sağlık kurulu raporuyla belgelendirenler, bu kapsamda yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.
20.02.2019 tarih ve 30692 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Cocuklar İcin Ozel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yonetmelik kapsamında 18 yaşını doldurmamış cocukları icin alınan COZGER raporunda (Cocuklar icin ozel gereksinim raporu) "Cok ileri duzeyde OGV", "Belirgin OGV" ve "Ozel koşul gereksinimi var (OKGV)" ifadeleri bulunan oğretmenlerin de bu kapsamda yaptıkları başvuruları kabul edilecektir.
20.02.2019 tarih ve 30692 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Erişkinler İcin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yonetmelik" kapsamında alınan Erişkinler İcin Engellilik Sağlık Kurulu Raporunda "Tam bağımlı engelli birey" ibaresi ağır engellilik durumunu ifade ettiğinden, oğretmenlerden eşi, bakmakla yukumlu olduğu cocuğu, annesiveya babası icin aldıkları raporlarda belirtilen ibare bulunanların başvuruları kabul edilecektir.
Başvuruyu onaylayanlar, sağlık kurulu raporları ile aile kutuğune işlenmiş kişisel bilgilerin ozetlerini gosterir vukuatlı nufus kayıt orneğini elektronik ortamda temin ederek kontrol edecektir.
Acıklama : Covid-19 salgını nedeniyle Sağlık Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında 01.01.2020 tarihinden itibaren sonlanmış veya sonlanacak sureli engelli sağlık kurulu raporları gecerli kabul edilecektir.
B.5. Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirmeler
Oğretmenlerden;
a) Eşi veya cocuğu olenler, eş veya cocuklarının olum tarihinden itibaren bir yıl icinde istedikleri yere,
b) Eşi emekli olanlar, eşinin emekliye ayrılış tarihinden itibaren bir yıl icinde eşlerinin ikamet ettiği yere,
c) Teror eylemlerinin etkisi ve sebebiyle şehit olan veya calışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da calışabilir durumda olan kamu gorevlileri ile er ve erbaşların, oğretmen olarak gorev yapan eş ve cocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin yer değiştirme suretiyle atanma talepleri, bu durumun ilgili makamlarca belgelendir ilmiş olması kaydıyla, başkaca herhangi bir şart aranmaksızın istedikleri yere,
c) Hayatını başkasının yardım veya bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede engelli olduğu sağlık kurulu raporu ile tespit edilen cocukları ile kardeşleri olanlar, memuriyet mahalli dışında resmi veya ozel eğitim kurumlarında eğitim ve oğretim yapacaklarının ozel eğitim değerlendirme kurulu tarafından belgelendirilmesi şartıyla, soz konusu kurumların bulunduğu yere, yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.
Yukarıda sayılanlardan;
(a) bendi kapsamında başvuranlardan eşi veya cocuğunun vefatını gosterir belge,
(b) bendi kapsamında başvuranlardan eşlerinin emekli olduğunu gosterir belge, (Emekli olacak TSK mensuplarında buna ilişkin beyan alınacaktır.)
(c) bendi kapsamında başvuranlardan eşi, cocuğu ile anne, baba veya kardeşlerinden birinin şehit ya da malul gazi olduğuna dair belge,
(c) bendi kapsamında başvuranlardan cocuğu veya kardeşine ait sağlık kurulu raporu ve ozel eğitim değerlendirme kurulunca verilen belge ile kardeşi icin yer değiştirme başvurusunda bulunanlardan kardeşine vasi tayin edildiğine ilişkin mahkeme kararı, istenecektir.
C. YER DEĞİŞTİRMELERDE OĞRETMEN, EĞİTİM KURUMU, İLCE VE İL MİLLİ EĞİTİM MUDURLUKLERİNCE YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER
1. Oğretmenler yer değiştirme başvurularını, ilan edilen başvuru tarihleri arasında Elektronik Başvuru Formunu doldurmak suretiyle yapacaktır. Elektronik Başvuru Formuna, "mebbis.meb.gov.tr" veya "personel.meb.gov.tr" adreslerinden "kullanıcı adı" ve "şifre" ile ulaşılabilecektir.
2. 652 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin Ek 4 uncu maddesi kapsamında sozleşmeli
oğretmen olarak gorev yapmakta iken on başvurunun son gunu itibarıyla sozleşme gereği uc yıllık calışma suresini tamamlayıp oğretmen kadrolarına atananların başvuru yapabilmeleri icin kişisel MEBBİS şifrelerinin okul/kurum mudurluklerince kadrolu oğretmen olarak guncellenmesi gerekmektedir.
3. Oğretmenler, yer değiştirme başvurularını yaptıktan sonra mazeret durumuna ilişkin belgelerini onay icin kadrolarının bulunduğu eğitim kurumu mudurluğune ibraz etmek zorundadır. Gorevli oldukları il/ilce dışında bulunanlar, ibraz edilecek belgeleri e-posta, telefon, faks gibi uygun iletişim araclarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumu mudurluğune suresi picinde ulaştıracaktır. Suresi icinde ulaştırılmayan belgelerden oğretmenler sorumludur.
4. Eğitim kurumu mudurluklerince, ibraz edilen belgeler incelenerek uygun bulunanlar elektronik ortamda ^tarandıktan sonra Elektronik Başvuru Formunun cıktısı alınarak başvurular onaylanacaktır. Gerekli şartları taşımadığı tespit edilenlerin başvuruları reddedilecektir.
5. Eğitim kurumu mudurlukleri, mazeret durumu belgelerini elektronik ortamda sisteme yansıtarak onay icin ilce ve il milli eğitim mudurluğune gonderilmesini sağlayacaktır.
6. Başvurular; eğitim kurumu mudurluklerince başvurunun yapıldığı gun veya takip eden gun icinde; il ve ilce milli eğitim mudurluklerince ise en gec eğitim kurumu mudurluğunun onayını takip eden gun icinde onaylanacaktır. Son gun yapılan başvurular aynı gun icinde onaylanacaktır.
7. Onay işlemlerinin suresi icinde tamamlanmasını takiben başvurular değerlendirmeye alınacaktır. Oğretmenlerin başvuru ve onay işlemlerini internet aracılığıyla takip etmesi gerekmektedir.
8. İl/ilce milli eğitim mudurlukleri, yer değiştirme iş ve işlemleri ile başvuruların onaylanması ya da reddedilmesinden gorevli, yetkili ve sorumludur.
9. Onay işlemlerinin hafta sonu tatillerine denk geldiği gunlerde eğitim kurumu mudurlukleri ile il/ilce milli eğitim mudurluklerince gerekli tedbirler alınarak yeterli sayıda personel bulundurulacak ve başvuruların onaylanması sağlanacaktır.
10. Yer değiştirme başvurularına ilişkin tereddutler oncelikle il milli eğitim mudurluğunce giderilecek; bu aşamada giderilemeyen tereddutler Bakanlığa bildirilecektir.
C. BAŞVURU VE TERCİHLER
1. Başvurular
a) Başvurular, mazeretleri sebebiyle gorev yerlerinden ayrılacak oğretmenlerin yerine atama yapılabilmesi bakımından, yer değiştirme takviminde belirtilen tarihler arasında iki aşamalı olarak alınacaktır.
b) Birinci aşamada, oğretmenler Elektronik Başvuru Formunu doldurarak mazeret durumuna gore atanmak istedikleri il ve ilceyi secerek başvuru formunu onaylatacaktır.
c) İkinci aşamada, oğretmenlerin atanmak istedikleri il ve ilcede alanlar itibarıyla oğretmen norm kadrosu boş bulunan eğitim kurumları ile oğretmenlerin tercihleri doğrultusunda yer değiştirmesi sebebiyle boşalması muhtemel eğitim kurumlarının listesi "personel.meb.gov.tr"internet adresinde yayımlanacaktır.
c) Birinci aşamada başvurusu onaylanan oğretmenler, atanmak istedikleri eğitim kurumu kodlarını, tercih onceliklerini dikkate alarak başvuru formuna yazacaklardır.
d) Tercih aşamasında boşalması muhtemel eğitim kurumu olarak ilan edilen; ancak atamalar sonucunda bunlardan norm kadrosu boşalmayan eğitim kurumlarını tercih eden oğretmenlerin bu tercihleri değerlendirmeye alınmayacaktır.
e) Oğretmenler başvuru yapmadan once atamaya esas hizmet puanı ve hizmet suresine ilişkin bilgilerini kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu cercevede oğretmenler başvuru ve atamalarına etki edecek bilgilerini MEBBİS/Kişisel Bilgiler Modulunden inceleyerek varsa eksik bilgilerini guncelletmekle sorumludur.
2. Tercihler
a) İller arasında
Oğretmenler, mazeretlerinin bulunduğu ildeki tum eğitim kurumlan arasından en cok 40 (kırk) tercihte bulunabilir. Başvuracak oğretmenler, tercihleri dışında 41'inci secenek olarak il genelinde boş kalan eğitim kuramlarından birine kura ile atanmak isteyip istemediklerini ayrıca belirtebilecektir. Ancak 40 eğitim kurumu tercihi tamamlanmadan 41'inci secenek işaretlenmeyecektir.
Bu kapsamda 40'tan az tercih yapanlar ile tercih dışı atanmak istemeyen oğretmenlerin sadece tercihleri dikkate alınacaktır.
Hizmet puanı yetersizliği sebebiyle yer değiştirmeleri yapılamayan oğretmenler, istemeleri halinde ilgili mevzuatı uyarınca aylıksız izin kullanabilecektir.
b) İl icinde
İl icinde mazeret durumuna bağlı yer değiştirme talebinde bulunan oğretmenler, mazeretlerinin bulunduğu yerleşim yerindeki eğitim kuramları arasından en cok 40 (kırk) tercihte bulunabilecektir.
Buyukşehir statusundeki illerde gorev yapan oğretmenler, eşlerinin gorev yaptıkları ilce ile Adres Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı ikametgahlarının bulunduğu ilcedeki eğitim kurumlarını tercih edebilecektir. Bu kapsamdaki başvurularda tercih aşamasında acılacak eğitim kurumları, on başvurunun yapıldığı tarih itibarıyla Adres Kayıt Sistemindeki adres bilgisi esas alınarak belirlenecektir.
Buyukşehir statusunde olmayan illerde yapılacak yer değişikliği işlemlerinde il merkezleri, ilceler, beldeler ve koylerin her biri ayrı bir yerleşim yeri olarak değerlendirilecek ve bu yerleşim yerleri arasında yer değişikliği başvurusu yapılabilecektir. Bu yerleşim yerlerinin icindeki eğitim kurumları arasında yer değişikliği yapılmayacaktır.
Buyukşehir belediyesi statusunde olmayan illerde gorev yapan oğretmenler, yalnızca mazeretlerinin bulunduğu il merkezi (belde ve koyler dahil) ya da ilcedeki (belde ve koyler dahil) eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.
Eşleri aynı ilcenin koy veya beldelerinde gorev yapan oğretmenler, oncelikle eşlerinin olduğu yerdeki eğitim kurumlarını tercih edecekler; eşlerinin bulunduğu yerde atanabilecekleri herhangi bir eğitim kurumu bulunmaması halinde ise yakın koy veya beldelerdeki eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.
c) Spor liseleri ile guzel sanatlar liseleri oğretmenlerinin tercihleri
Spor liselerinin beden eğitimi alan oğretmenleriile guzel sanatlar liselerinin gorsel sanatlar ve muzik alan oğretmenleri aynı tur eğitim kurumlarını tercih edebilecekleri gibi diğer eğitim kurumlarını da tercih edebilecektir.
Spor liseleri dışındaki eğitim kurumlarında gorevli beden eğitimi alan oğretmenleri ile guzel sanatlar liseleri dışındaki eğitim kurumlarında gorevli gorsel sanatlar ve muzik alan oğretmenlerinden daha once ilgili mevzuatına gore spor liseleri ile guzel sanatlar liselerine atanmış olanlar, ayrıldıkları tarihten itibaren aradan beş yıldan fazla sure gecmemiş olması şartıyla bu eğitim kuramlarını tercih edebilecektir.
D. YER DEĞİŞTİRMELER VE TEBLİGAT
Yer değiştirmeler, oğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak hizmet puanı ustunluğune gore yapılacaktır. Hizmet puanının eşitliği halinde sırasıyla; oğretmenlikteki hizmet suresi daha fazla olana, oğretmenliğe daha once başlayana oncelik verilecek; eşitliğin devamı halinde ise atanacak oğretmen bilgisayar kurası ile belirlenecektir. Sonuclar, "personel.meb.gov.tr" adresinde yayınlanacak olup yer değiştirmesi yapılan oğretmenlerin tebligat, ayrılma ve başlama işlemleri Yer Değiştirme Takviminde belirtilen sureler icinde tamamlanacaktır.
Acıklamalarda yer almayan hususlarda Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği ile Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmeliğinin ilgili hukumleri esas alınacaktır.
E. YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ
Birinci Aşama
Başvuruların Kabul Edilmesi ve Onay Sureci
Başlangıc : 27 Aralık 2021 Bitiş : 3 Ocak 2022 (Saat 17.00)
İkinci Aşama
Tercihlerin Yapılması ve Onay Sureci
Başlangıc : 7 Ocak 2022
Bitiş : 12 Ocak 2022 (Saat 17.00)
Atamalar
14 Ocak 2022
Tebligat ve İlişik Kesme İşlemleri
21 Ocak 2022 Tarihinden İtibaren