Şanlıurfa'da bir grup oğretmen, teknoloji minibusuyle gittikleri ucra koylerde eğitim goren oğrencilerin robotik kodlama ve yapay zekayla tanışmasına imkan sağlıyor. Şanlıurfa İl Milli Eğitim Mudurluğu STEM ve Bilim Merkezi gorevlileri, dijital geleceğe kırsalda eğitim goren oğrencilerin de hazırlanmasına imkan sunup fırsat eşitliği sağlamak amacıyla bir teknoloji minibusu hazırladı.
Merkez gorevlileri tarafından geliştirilen Gobeklitepe Kodlama Kiti, yapay zeka robotları, bilgisayar, 3D kalem, 3D yazıcı, eğitim ve STEM kitleri, zoom iletişim ve etkinlik araclarıyla koy okuluna giden minibus, oğrencileri dijital dunyayla buluşturuyor.
Haftada iki kez farklı ilce ve koylerdeki oğrencilerle buluşan minibusun uğradığı okullarda oğrenciler bayram havası yaşıyor.
Buyuk bir ilgi ve zevkle katılımın olduğu etkinliklerde koylerdeki oğrencilerin de teknoloji farkındalığı artırılıyor.
Merkez gorevlileri, yetenekli bulduğu oğrencilerle iletişime gecerek bilim ve teknoloji yarışmalarına da yonlendirilmesine de aracılık ediyor.
50 koye ulaşıldı
Merkez gorevlilerinden Abdurrahim Sargın, AA muhabirine, oğrencilere teknoloji goturmek icin Şanlıurfa Valiliği ile yuruttukleri işbirliği projesi kapsamında bir teknoloji minibusu hazırladıklarını soyledi.
Teknolojiye ulaşımı biraz daha zor olan koylerdeki oğrencileri daha cok tercih ettiklerini vurgulayan Sargın, şoyle devam etti:
"İş birlikcilerimizin desteğiyle hareket eden bir STEMBUS aracımızla en ucra koylerimize kadar teknolojiyi goturuyoruz. Amacımız teknolojik farkındalık oluşturmaktır. Teknoloji okur yazarlığını artırarak oğrencilerimize bu alanda katkı sunmak onlardan gelecek calışmaları ve onların yapacağı işleri desteklemek istiyoruz. Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmalarının onunu acmak istiyoruz. STEMBUS aracımızla haftada en az iki koye giderek oğrencilerimizle birlikte oluyor oğrencilerimizle beraber etkinlikler gercekleştiriyoruz. Oğrencilerimize yaptığımız kucuk oyuncakları da hediye ederek onların gonlunu alıyoruz. Şu ana kadar 50 koye gittik bini aşkın oğrenciye ulaşmış olduk. Ulaştığımız oğrenci sayısını hızla sene sonuna kadar artırmak istiyoruz. Oğretmenlerimize de uygulamalı ve cevrim ici eğitimlerle de bu teknoloji faaliyetlerini de aktarıyoruz. Okullara teknoloji calışmalarını daha fazla entegre etmek istiyoruz."
Şanlıurfa STEM Koordinatoru Halil İbrahim Cetin de calışmalar kapsamında Eğitimde Yapay Zeka Etkinlik Kitaplarını da okullara ucretsiz gonderdiklerini soyledi.
Merkez olarak Gobeklitepe kodlama kitini kendilerinin geliştirdiğini vurgulayan Cetin, kit sayesinde ilkokul duzeyinden universite duzeyine kadar her yaştan oğrencinin robotik kodlamayı cok daha rahat oğrenebilmelerine imkan sağladıklarını dile getirdi.
Oğretmen ve oğrencilerden teşekkur
Teknoloji minibusunden faydalanan oğretmen ve oğrenciler de kendilerine sunulan imkanlardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, merkez gorevlilerine teşekkur etti.
Oğretmenlerden Hulya Bozkurt, teknoloji etkinliğinde oğrencilerinin cok eğlendiğini ifade ederek, "Bize bu imkanları sağlayanlara teşekkur ediyoruz. Oğrencilerimiz cok eğlendi. Cocuklarımız eğlendiği icin ben de cok mutlu oldum." diye konuştu.
Oğrencilerden Seda Celik, "Bugun cok guzel bir gun gecti. STEM okulumuza geldi. Zeka oyunları oynadık, ucak yaptık. Farklı oyunlar oynadık. Cok mutlu oldum." dedi.
Oğrenci Baran Yıldız ise ilk defa robotlarla oyun oynadığını belirterek, cok beğendiğini soyledi.