Kocaeli'de sınıf oğretmeni Ahmet Aydın, oğrencileriyle daha iyi iletişim kurabilmek icin oğretmen masasını ortadan kaldırdı. "Oğretmen masası oğrencilerle aramda bir duvar gibiydi" diyen Aydın, şimdilerde daha aktif ders işliyor, oturması gerektiğinde de oğrencilerinin arasına oturuyor. Kocaeli'nin Derince ilcesinde bulunan Pakmaya Abidin Pak İlkokulu'nda sınıf oğretmenliği yapan Ahmet Aydın, oğrencilerle iyi iletişim kurabilmenin yolunu, oğretmen masasını ortadan kaldırarak buldu. Bu yontemin iletişimi kuvvetlendirdiğini duşunen Aydın, oğretmen masasını kaldırdı. Bu sayede masasız oğretmen Aydın oğrencilerle daha aktif ders işliyor, oturması gerektiğinde de oğrencilerinin arasına oturuyor. Derslere daha iyi uyum sağlayan oğrenciler ise kendi aralarında 'Oğretmen bugun benim yanıma oturacak' diyerek seviniyor.
"Oğrencilerle aramda bir duvar gibiydi"
Oğretmen masasının oğrencilerle oğretmen arasına bir duvar orduğunu, bunun da iletişim kurmayı zorlaştırdığını soyleyen Ahmet Aydın, "Bu sisteme 4 yıl once başladım. Cunku hep oğrencilerin yanlarında oturuyordum. Oğretmen masasını kullanmamaya başlamıştım. Baktım ki yer de kaplıyor. Oğrencilerle aramızda bir duvar gibiydi. 'En iyisi ben bunu kaldırayım' dedim. Oğrencilerin bakış acısı da değişti. Her defasında yanıma gelmek isteyen bir cocuk var ve duvarın arkasından konuşmak isteyen biri var. O duvarı kaldırınca yanlarına gitmek istedim. 12 tane masam var artık. Onu kaldırınca her şey daha guzel oldu. İletişim de arttı" şeklinde konuştu.
"Oğretmen masası kalkınca cocukların yaşam alanı arttı"
Oğrencilerin, oğretmen masasının konulduğu alanı gozunde buyuttuklerine işaret eden Aydın, şu ifadeleri kullandı:
"Bence cocukların gozunde orası oğretmenin bir alanı. 'Oraya gidilmez, orası yasak bir bolge' gibi duşunmeye başladılar. Oğretmen masası kalkınca cocukların yaşam alanı arttı. Benim de yaşam alanım arttı. Sınıfta kendimi daha da aktif hissettim. Daha cok ayakta durmaya da başlayınca ister istemez spor da yapmaya başlamış oldum. Cunku her defasında yuruyeceğim adım sayısı artmaya başladı. Oğretmen masası olduğunda daha cok oturuyordum. Onceden cocuklar kağıtlarını oğretmen masasında gostermek istiyordu ama bu sefer artık biliyorlar ki oğretmen yanlarına gidecek. 'Oğretmen bugun benim yanıma oturacak' diye kendi aralarında sıraya da girmeye başladılar. Benim artık oğretmen masam sınıftaki 12 masa oldu"
"Biz masa başı iş yapmıyoruz, aktif olmamız gerekiyor"
Oğretmen masasının kaldırıldığını goren diğer meslektaşlarının tepkisine de değinen Aydın, "İlk başta dedikleri şey, 'Nerede oturacaksın?' oldu. Başka bir branştan bir oğretmen geldiğinde, 'Oğretmenim ben nerede yazacağım?' dedi. Ben de 12 tane sınıf sırası olduğunu soyledim. 'İstediğiniz yerde oturabilirsiniz, ki oğrenciler de memnun olacaktır' dedim. Defteri oğrencilerin yanında yazmaya başlayınca bunun harika olduğunu ve oğrencilerin bundan mutlu olduğunu duşunduler. Biz masa başı iş yapmıyoruz. Bizim sınıfta tamamen aktif olmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
"O dağı yıkmak gerekiyordu"
Oğrencilik yıllarında oğretmen masasını gorduğu zaman korku hissettiğini ifade eden Aydın, "Ben oğrenciliğe 1989 yılında Mersin'de başladım. O zamanlar oğretmen masasını gorduğumde 'Oraya gidebilir miyim?' diye her defasında korkuyordum. Parmak kaldırıyordum ama 'Oğretmen masasına gidebilir miyim acaba?' diye de duşunuyordum. Oğretmen masası benim gozumde bir dağ gibiydi. Oraya ben bir turlu gidemedim. Daha sonra ise artık kendileri gelmeye başladı. O dağı yıkmak gerekiyordu, ben artık dağsız bir şekilde devam ediyorum. Onumde ovalar var" sozlerine ekledi.
Oğrencilerden Doruk İscen ise "Oğretmen boyle daha enerjik. O yuzden boyle daha guzel oluyor. Masası olsa daha kotu olurdu" dedi.