MEB, Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda değişiklikler yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda değişiklikler yapıldı. İşte yapılan değişiklikler
İLK DEĞİŞİKLİK
MADDE 1- 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 4 uncu maddesinin birinci fıkrasının (n) bendinde yer alan "ders gorevleri ile" ibaresi "ders gorevleri haric olmak uzere," şeklinde değiştirilmiştir.
Eski hali;
"n) Yuz yuze eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan ders gorevleri ile ilgili mevzuatı cercevesinde belirlenen mufredat kapsamında ongorulen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, bolum, atolye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında oğretmen-oğrenci butunluğunde yapılmasını ifade eder."
Yeni hali;
"n) Yuz yuze eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan ders gorevleri haric olmak uzere mevzuatı cercevesinde belirlenen mufredat kapsamında ongorulen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, bolum, atolye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında oğretmen-oğrenci butunluğunde yapılmasını ifade eder."
Anlamı;
İşletmelerde mesleki eğitim ve staj olarak adlandırılan eğitim faaliyetleri yuz yuze eğitim kapsamından cıkartılmıştır.

------------------------
İKİNCİ DEĞİŞİKLİK
MADDE 2- Aynı Kararın 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (7) numaralı alt bendinde yer alan "2018-2019" ibaresi "2021-2022" şeklinde değiştirilmiştir.
Eski hali;
7) İlkokul 4 uncu veya 3 uncu sınıfta bulunmakla birlikte Turkce ve Matematik derslerinden Bakanlıkca belirlenen asgari kazanımları edinememiş olduğu tespit edilen oğrencilerden; 4 uncu sınıfta bulunanlar icin bu alt bendin yayımı tarihinden itibaren 2018--2019 ders yılı suresince, 3 uncu sınıfta bulunanlar icin ise bu alt bendin yayımı tarihinden itibaren, bu dersler icin her oğretim yılında toplam 160 saati gecmemek ve 10 oğrenciye kadar bir oğretmenin gorevlendirilmesi kaydıyla yapılacak eğitimler kapsamında,

Yeni hali;
7) İlkokul 4 uncu veya 3 uncu sınıfta bulunmakla birlikte Turkce ve Matematik derslerinden Bakanlıkca belirlenen asgari kazanımları edinememiş olduğu tespit edilen oğrencilerden; 4 uncu sınıfta bulunanlar icin bu alt bendin yayımı tarihinden itibaren 2021--2022 ders yılı suresince, 3 uncu sınıfta bulunanlar icin ise bu alt bendin yayımı tarihinden itibaren, bu dersler icin her oğretim yılında toplam 160 saati gecmemek ve 10 oğrenciye kadar bir oğretmenin gorevlendirilmesi kaydıyla yapılacak eğitimler kapsamında,
Anlamı;
Pandemi nedeniyle Bakanlıkca belirlenen asgari kazanımları edinememiş olduğu tespit edilen oğrencilere eğitim veren oğretmenlere ek ders odenmesini sağlayacak duzenlemedir. 2018-2019 ibaresi değiştirilerek 2021-2022 yapılmıştır. Boylece İYEP (İlkokullarda Yetiştirme Programı) programı bu yıla mahsus olmak uzere 4. Sınıflarda da uygulanabilecek.
-------------------

UCUNCU DEĞİŞİKLİK
MADDE 3- Aynı Kararın 15 inci maddesinin birinci fıkrası, ikinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendi ve ucuncu fıkrasında yer alan "ders" ibareleri "ek ders" şeklinde değiştirilmiştir.Eski hali;
MADDE 15- (1) İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda gorevli yonetici ve oğretmenlerin oğrenci, cırak ve aday cırakların işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak uzere yaptıkları bu gorevler ders gorevi sayılır.
Yeni hali;
MADDE 15- (1) İşletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda gorevli yonetici ve oğretmenlerin oğrenci, cırak ve aday cırakların işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak uzere yaptıkları bu gorevler ek ders gorevi sayılır.
Anlamı;
İşletmelerde mesleki eğitim ve staj olarak adlandırılan eğitim faaliyetlerinin oğretmenlere maaş karşılığında verilmeden ek ders odenmesini sağlayacak duzenlemedir.
Eski hali;
2) Diğer il ve ilcelerde 16 saati,
gecmemek uzere okutabilecekleri azami ders saatleri kapsamında verilir.
Yeni hali;
2) Diğer il ve ilcelerde 16 saati,
gecmemek uzere okutabilecekleri azami ek ders saatleri kapsamında verilir.
Anlamı;
İşletmelerde mesleki eğitim ve staj olarak adlandırılan eğitim faaliyetlerinin oğretmenlere maaş karşılığında verilmeden ek ders odenmesini sağlayacak duzenlemedir.
Eski hali;
(3) Okul ve kurumun bulunduğu il veya ilce merkezinde yeterli sayıda işletme bulunmaması halinde ilgili mevzuatına gore meslek eğitimi ve stajlarını kendi okullarında yapan oğrencilerin eğitiminde gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlerin ders gorevleri de bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında belirlenir.
Yeni hali;
(3) Okul ve kurumun bulunduğu il veya ilce merkezinde yeterli sayıda işletme bulunmaması halinde ilgili mevzuatına gore meslek eğitimi ve stajlarını kendi okullarında yapan oğrencilerin eğitiminde gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlerin ek ders gorevleri de bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamında belirlenir.
Anlamı;
İşletmelerde mesleki eğitim ve staj olarak adlandırılan eğitim faaliyetlerini okulda yapan oğretmenlere bu gorevlerin maaş karşılığında verilmeden ek ders odenmesini sağlayacak duzenlemedir.