Toplu Sozleşmede yer alan "Eğitim kurumu yoneticilerine istemeleri halinde ek ders ucreti karşılığı belleticilik gorevi verilebilir." hukmu gereğince, Belletici olarak gorevlendirilecekler arasına okul yoneticilerinin tamamı dahil edilmiş herhangi bir unvan ayrımı yapılmamıştır. Okul yoneticilerimizden şu şekilde sorular bizlere ulaşmaktadır.
"-Toplu sozleşmede okul pansiyonlarında idarecilerin de belletmenlik yapabileceği kararı alındı. Okul yoneticileri diğer oğretmenler gibi mi nobet tutacak yoksa nobetci yonetici mi olacak? Butun yoneticiler (Pansiyondan sorumlu mudur yardımcısı, Okul muduru, mudur başyardımcısı) nobet tutabilir mi? teşekkur ederim."
Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Donem Toplu Sozleşmesinin "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sozleşme" başlıklı bolumu 12. maddesinde bu husus acıklanmıştır.
"Belleticilik gorevi verilen oğretmenlerin ek ders ucreti
MADDE 12- (1) 2006/11350 sayılı Kararın 13 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "2 saat" ibaresi"4 saat", "56 saati" ibaresi ise "64 saati" olarak uygulanır. Diğer orgun ve yaygın eğitim kuramlarından belletici olarak gorevlendirilenlerden gece nobet tutanlar da bu ek ders ucretinden yararlandırılır. Eğitim kurumu yoneticilerine istemeleri halinde ek ders ucreti karşılığı belleticilik gorevi verilebilir."
PEKİ, BELLETİCİ NE DEMEKTİR?
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar Ve Okul Pansiyonları Yonetmeliğinin "Tanımlar"başlıklı3. maddesi 1. fıkrası (b) bendinde; " (1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında; b) Belletici oğretmen: Okul pansiyonlarında gorevli oldukları gunlerle sınırlı olmak uzere, yatılı oğrencilerin eğitim oğretim ve gozetimleri ile ilgili iş ve işlemleri yuruten oğretmeni, ifade eder" şeklinde tanımlanmıştır.
Pansiyondan sorumlu mudur yardımcısının gorev ve sorumlulukları aynı yonetmeliğin 38. maddesinde belirtilmiştir.
Belletici ve nobetci belletici oğretmen gorevlendirilmesi aynı yonetmeliğin 39. maddesinde belirtilmiştir.

Belletici veya nobetci belletici oğretmenin gorev ve sorumlulukları aynı yonetmeliğin 4. maddesinde belirtilmiştir.
-PEKİ, OKUL YONETİCİLERİ DİĞER OĞRETMENLER GİBİ Mİ NOBET TUTACAK YOKSA NOBETCİ YONETİCİ Mİ OLACAK?
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar Ve Okul Pansiyonları Yonetmeliğinin "Belletici ve nobetci belletici oğretmen gorevlendirilmesi" başlıklı 39.maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Belletici ve nobetci belletici oğretmenlik gorevi pansiyonun bağlı bulunduğu okulda gorev yapan kadrolu oğretmenler tarafından yurutulur. " hukumleri nedeniyle Belletici olarak sadece kadrolu oğretmenler gorevlendirilebilmektedir.
Fakat yukarıda yer verdiğimiz Toplu Sozleşmenin "Eğitim kurumu yoneticilerine istemeleri halinde ek ders ucreti karşılığı belleticilik gorevi verilebilir." hukumleri nedeniyle Belletici olarak gorevlendirilecekler arasına 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanmak uzere okul yoneticileri de dahil edilmiştir.
Soz konusu yonetmelikte belletici yoneticisi tanımı yapılmadığından, belletici olarak gorevlendirilen yonetici ve oğretmenler yatılı oğrencilerin eğitim oğretim ve gozetimleri ile ilgili iş ve işlemleri yuruteceklerdir.

-PEKİ, BUTUN YONETİCİLER (PANSİYONDAN SORUMLU MUDUR YARDIMCISI, OKUL MUDURU, MUDUR BAŞYARDIMCISI) NOBET TUTABİLİR Mİ?
Yukarıda yer verdiğimiz Toplu Sozleşmenin "Eğitim kurumu yoneticilerine istemeleri halinde ek ders ucreti karşılığı belleticilik gorevi verilebilir." hukumleri nedeniyle Belletici olarak gorevlendirilecekler arasına okul yoneticilerinin tamamı dahil edilmiş herhangi bir unvan ayrımı yapılmamıştır.
Bu nedenle ister Pansiyondan Sorumlu Mudur Yardımcısı, Mudur Yardımcısı, Okul Muduru, Mudur Başyardımcısı olsun belletici olarak gorevlendirebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Belleticilik gorevi" başlıklı 13. maddesine gore belletici olarak gorevlendirilenlere ek ders ucreti odenecektir.
"Belleticilik gorevi
MADDE 13- (1) Yatılı ve pansiyonlu okullarda oğrencilerin yeme, yatma, dinlenme, eğitim-oğretim ve benzeri hizmetlerinin yurutulmesinde belletici olarak gorevlendirilen oğretmenlere her belleticilik gorevi icin 4 saat ek ders ucreti odenir. Bunlardan 24 saat sureyle nobet tutanlara ilave olarak 2 saat daha ek ders ucreti odenir. Ancak, bir gunde 3'ten fazla belletici gorevlendirilemez ve bunlara ayda odenecek ek ders ucreti 56 saati gecemez."

Yukarıdaki mevzuat hukmundeki;"Bunlardan 24 saat sureyle nobet tutanlara ilave olarak 2 saat daha ek ders ucreti odenir." hukmundeki 2 saat Toplu Sozleşme hukmu ile 4 saate cıkarılmıştır. "Ancak, bir gunde 3'ten fazla belletici gorevlendirilemez ve bunlara ayda odenecek ek ders ucreti 56 saati gecemez." hukmundeki; "56 saat" ibaresi de yukarıda yer verdiğimiz Toplu Sozleşme hukmu ile 64 saate cıkarılmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığının belleticilik konusunda yeni bir genelge cıkartarak tereddut edilen tum hususlara cevap vermesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR