Ucretli oğretmenler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2018 yılında bizzat acıkladığı ve 100 gun icinde gercekleşmesi taahhut edilen "ek ders ucretlerinin %100 arttırılması" sozunun hayata gecirilmesini istiyor MEB'de kadrolu oğretmenliğin ve tum boş kadroları doldurulması esas olmalıdır. Zorunlu ihtiyaclar(norm acığı oluşması, istifa, izin, emeklilik nedeniyle oluşacak boşluklar) halinde ise vekil oğretmenlik uygulaması yapılabilir. Boylece gorevlendirilen vekil oğretmenin maaşı kadrolu oğretmenin 2/3 u oranında olacağı gibi ek ders ucreti de odenmiş olacaktır.
Tum bunlara rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2018 yılında bizzat acıkladığı ve 100 gun icinde gercekleşmesi taahhut edilen ucretli oğretmenlerin ek ders ucretlerinin %100 arttırılması uygulaması hayata gecirilmelidir.
Eğitim sisteminde gorev yapan ve aynı oğretmenler odasını paylaşan oğretmenler arasında ayrım yapılması doğru bir yaklaşım olmayıp yıllardır var olan bu sorunun cozulmesi gerekir. 2021 yılında asgari ucretin altında ucret alan ve aylık en cok 15-16 gun sigorta yapılan oğretmenlerin varlığı eğitim sistemi acısından da cok sakıncalıdır. Ucuz iş gucu anlamına gelen bir uygulamanın devlet eliyle yapılması, sosyal guvenlik dışında ozluk hakları noktasında da mağdur bir kesimin varlığı soz konusudur.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 Aralık 2018'de acıkladığı ve 100 gun icinde hayata gececek icraatları arasında da yer alan ucretli oğretmenlerin ders ucretlerinin %100 arttırılması uygulamasına gecilmesi sorunun ilk etapta azaltılmasını sağlayacaktır. Sorunun kokten cozumu bellidir. Bu cozum icin Oğretmenlik meslek kanunu fırsat olarak değerlendirilebilir ve oğretmenlik mesleği ile ilgili tum sorunların cozumune yonelik adımlar TBMM'de atılabilir.
Cumhurbaşkanının ikinci yuz gunluk icraat programında aşağıdaki şekilde yer alan madde unutulmamalı, goz ardı edilmemelidir.
https://www.memurlar.net/haber/795586/2-100-gunluk-eylem-planinin-tam-metni.html
Maksut BALMUK
Oğretmen