Doğuştan gorme engelli edebiyat oğretmeni Medine Cakır, "Gormemek bir engel değil, istemek onemli. Ellerim tutmasa gozlerim gorseydi ben yine istediklerimi gercekleştirirdim" dedi. Cankırı'da gorev yapan gorme engelli Turk dili ve edebiyatı oğretmeni Medine Cakır, gonul gozuyle gorduğu oğrencilerini azmi ve meslek aşkı ile geleceğe hazırlıyor.
Doğuştan gorme engeli bulunan 30 yaşındaki Cakır, Braille alfabesini oğrenerek Ankara'da lise eğitimine devam etti.
Edebiyat oğretmeninden etkilenerek oğretmen olmayı hayal eden Cakır, hedefine ulaşmak icin butun engelleri aşıp 2013 yılında Cankırı Karatekin Universitesini kazanarak oğretmenlik yolunda ilk adımını attı.
Mezuniyetinin ardından 2017 yılında oğretmen olarak atanan Cakır, yaklaşık 2 yıldır Yapraklı Cok Programlı Anadolu Lisesinde gorev yapıyor.
Braille alfabesiyle oluşturulan kitaplardan notlar cıkararak derse hazırlanan Cakır, buyuk heyecanla oğrencilerine konuları anlatıyor.
- Lisedeki oğretmeni "gozunu actı"
Medine Cakır, AA muhabirine, her zaman edebiyat oğretmeni olmak isteğini ve sonunda hayallerini gercekleştirdiğini soyledi.
Lisedeki edebiyat oğretmenini cok sevdiğini ve ondan etkilenerek oğretmen olmaya karar verdiğini vurgulayan Cakır, "Derste hocam yanıma geldi 'Kendini anlatır mısın?' dedi. Ben de kendimi anlattım. 'Sen sınıfa girdiğinde cok mutlu oluyorum, uzgun olsam bile seni, gulumseyişini gorduğumde cok mutlu oluyorum.' dedi. Korolarda şarkı soyluyordum. Gorme engelliler okulunda cok iyi eğitim alıyoruz, muzik eğitimi olsun, bilgisayar eğitim olsun. Ben de şarkı soyluyordum. Sonra tekrar yanıma geldi 'Sesin sana ileride cok guzel kapılar acacak' dedi. Aslında ben olmamın farkına vardırdı." diye konuştu.
Cakır, onunde bir engel olmadığını, insanın istediğinde her şeyi yapabileceğini dile getirerek, "Sınıfa girdim, edebiyata ilgili olduğum icin hayalimi gercekleştirdim, sınıfta şiir okuyabildim, hayalimi gercekleştirdim. Gormemek bir engel değil, istemek onemli. Ellerim tutmasa gozlerim gorseydi ben yine istediklerimi gercekleştirirdim." ifadelerini kullandı.

Braille alfabesinin de kendisi icin cok onemli olduğunu, herkesin bunu oğrenmesi gerektiğini belirten Cakır, Braille olmadan ders anlatamadığını ve kendini ifade etmekte bile zorlandığını kaydetti.
İnsanların engeli olsun ya da olmasın guclu olması gerektiğinin altını cizen Cakır, "Bence bir şeyi yapmak isteyince yapabilirsiniz. Yapamasaydınız Allah sizi yaratmazdı zaten. Oğrencilerim bizim hayatımızdaki en buyuk gulumseme, geleceğin edebiyat oğretmenleri, munazaracıları, makalecileri, vatan icin mucadele eden guzel gonullu, guzel yurekli insanlar diyebilirim." dedi.
- "Gonul gozu bize yetiyor"
9. sınıf oğrencisi Yuksel Yutmez de Medine oğretmen sayesinde bircok şeyi oğrendiğini ve edebiyat derslerinde başarılı olduğunu ifade etti.
Oğretmeninin edebiyata ilgisini artırdığını aktaran Yutmez, kompozisyon yarışmasında birinci olduğunu anlattı.

Handan Lafcı ise edebiyat dersini oğretmenleri sayesinde cok sevdiklerini belirterek, "Medine hoca bizi gozuyle gormuyor ama gonul gozu bize yetiyor. Biz Medine hocamızın gozuyuz, o da bizim neşemiz. Onu cok seviyoruz." diye konuştu.