23 Soruda Oğretmenlerin Uzman Oğretmenlik Ve Başoğretmenlik Surecinin Nasıl İşleyeceğini Cevaplamaya Calıştık. İşte Sorular Ve Cevapları; 3/2/2022 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 7354 Nolu Oğretmenlik Meslek Kanunu ile Oğretmenlik mesleği, aday oğretmenlik doneminden sonra "oğretmen", "uzman oğretmen" ve "başoğretmen" olmak uzere uc kariyer basamağına ayrılacak.
3/2/2022 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 7354 Nolu Oğretmenlik Meslek Kanunu icin tıklayınız.
23 Soruda Oğretmenlerin Uzman Oğretmenlik Ve Başoğretmenlik Surecinin Nasıl İşleyeceğini Cevaplamaya Calıştık, İşte Sorular Ve Cevapları;
1- KANUN NE ZAMAN YURURLUĞE GİRECEK?
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 7354 Nolu Oğretmenlik Meslek Kanunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazetede yayımlanarak yururluğe girmiş olacak.
2-MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINCA YONETMELİK YAYIMLANACAK MI?
Oğretmenlik Meslek Kanunu'nun 6. maddesi 8. fıkrasındaki hukumlere gore; Oğretmenlik Meslek Kanununun uygulanması ile ilgili orneğin uzman oğretmenlik surecleri, eğitimlerin icerikleri gibi kanunda belirtilmeyen ama sahada uygulanırken dikkat edilecek konuları iceren bir yonetmelik Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanacak.
3-OĞRETMENLİK MESLEĞİ HANGİ KARİYER BASAMAKLARINA AYRILACAK?
Oğretmenlik mesleği; aday oğretmenlik doneminden sonra oğretmen, uzman oğretmen ve başoğretmen olmak uzere uc kariyer basamağına ayrılır.
4-OĞRETMEN UNVANINDAN NE ZAMAN YARARLANILACAK?
Oğretmen unvanından, bu goreve atanmanın atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten itibaren yararlanılır.
5-UZMAN OĞRETMEN/BAŞOĞRETMEN UNVANINDAN NE ZAMAN YARARLANILACAK?
Uzman oğretmen veya başoğretmen unvanından ise uzman oğretmen/başoğretmen sertifikasının duzenlendiği tarihten itibaren yararlanılır.
6-ALANI DEĞİŞTİRİLEN OĞRETMENLER UNVANLARDAN YARARLANMAYA DEVAM EDEBİLECEKLER Mİ?
Uzman oğretmen veya başoğretmen unvanını kazandıktan sonra alan değiştiren ya da ilgili duzenlemelerle alanı kaldırılan veya alanının adı değiştirilen oğretmenler kazandıkları unvanları kullanmaya devam eder.
7-UZMAN OĞRETMEN/BAŞOĞRETMENLERİN TAZMİNATLARI NE KADAR OLACAK?
Oğretmenlik Meslek Kanununun 8. maddesi ile Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişiklikle uzman oğretmen ve başoğretmen unvanını haiz olanların, eğitim ve oğretim tazminatında iyileştirme yapılmıştır. Uzman oğretmenlere odenen eğitim oğretim tazminatı yuzde 20'den yuzde 60'a, başoğretmenlere odenen eğitim oğretim tazminatı ise yuzde 40'tan yuzde 120'ye yukseltilmiştir.
Oğretmenlik Meslek Kanununun "Yururluk" başlıklı 11. maddesindeki; "MADDE 11- (1) Bu Kanunun 8 inci maddesi 15/1/2023 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yururluğe girer." hukumleri gereğince; bu tazminatlar 15/1/2023 tarihinde yururluğe girecektir.
8-HALEN MEVCUT UZMAN OĞRETMEN/BAŞOĞRETMENLER BU TAZMİNATLARDAN NE ZAMAN FAYDALANACAK?
Oğretmenlik Meslek Kanununun "Yururluk" başlıklı 11. maddesindeki; "MADDE 11- (1) Bu Kanunun 8 inci maddesi 15/1/2023 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yururluğe girer." hukumleri gereğince; halihazırdaki 83.350 uzman oğretmen ve 100 başoğretmen bu tazminat duzenlemesinden 15/1/2023 tarihinde yararlanacaktır.
9-UZMAN OĞRETMEN/BAŞOĞRETMENLERE BİR DERECE VERİLECEK Mİ?
Uzman oğretmen veya başoğretmen unvanı alanlara her unvan icin ayrı ayrı olmak uzere bir derece verilir.
10-HALEN MEVCUT UZMAN OĞRETMEN/BAŞOĞRETMENLERE BİR DERECE NE ZAMAN VERİLECEK?
Oğretmenlik Meslek Kanununun gecici 1.maddesi ile Kanun Resmi gazetede yayımlandığı tarihte Halihazırdaki 83.350 uzman oğretmen ve 100 başoğretmen bir derece duzenlenmesinden yararlanacak. Muhtemelen Şubat 15 maaşı buna gore hesaplanacaktır.
11-UZMAN OĞRETMENLİK EĞİTİM PROGRAMI OLACAK MI?
Oğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan; a) Mesleki gelişime yonelik 180 saatten az olmamak uzere duzenlenen Uzman Oğretmenlik Eğitim Programı duzenlenecek.
12-BAŞOĞRETMENLİK EĞİTİM PROGRAMI OLACAK MI?
Uzman oğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman oğretmenlerden mesleki gelişime yonelik 240 saatten az olmamak uzere duzenlenen Başoğretmenlik Eğitim Programı duzenlenecek.
13-UZMAN OĞRETMENLİĞE KİMLER BAŞVURABİLİR?
Oğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan; a) Mesleki gelişime yonelik 180 saatten az olmamak uzere duzenlenen Uzman Oğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,
b) Mesleki gelişim alanlarında uzman oğretmenlik icin ongorulen asgari calışmaları tamamlamış olan,
c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan,
oğretmenler uzman oğretmen unvanı icin yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir.
MEB'de 600 bine yakın 10 yılını doldurmuş oğretmen gorev yapıyor. Bu oğretmenlerin tamamı Bakanlığın duzenleyeceği eğitimlere ve ardından yapılacak uzmanlık sınavına girme hakkı elde edecek.
14-BAŞOĞRETMENLİĞE KİMLER BAŞVURABİLİR?
Uzman oğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman oğretmenlerden mesleki gelişime yonelik 240 saatten az olmamak uzere duzenlenen Başoğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başoğretmenlik icin ongorulen calışmaları tamamlayanlar başoğretmen unvanı icin yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir.
Halihazırdaki 83.350 uzman oğretmen de 10 yılını doldurduklarından başoğretmenlik icin aday adayı olmuş olacak.
15-HANGİ SURELER OĞRETMENLİK SURESİNİN HESABINDA DİKKATE ALINACAK?
Aday oğretmenlik, eğitim kurumu yoneticiliği ve sozleşmeli oğretmenlikte gecen sureler oğretmenlik suresinin hesabında dikkate alınacak.
16-HANGİ OĞRETMENLER UZMAN OĞRETMEN/BAŞOĞRETMENLİK SINAVINDAN BAŞARILI SAYILACAK?
Uzman oğretmen/başoğretmen unvanı icin yapılan yazılı sınavda 70 ve uzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman/başoğretmen sertifikası verilecek.
17-UZMAN OĞRETMEN/BAŞOĞRETMENLİK SINAV KONULARI NE OLACAK?
180 saatten az olmamak uzere duzenlenen Uzman Oğretmenlik Eğitim Programı ve 240 saatten az olmamak uzere duzenlenen Başoğretmenlik Eğitim Programı eğitimi iceriğinden yapılacak.
18-UZMAN OĞRETMEN/BAŞOĞRETMENLİK SINAVINI HANGİ KURUM YAPACAK?
Uzman oğretmenlik ve başoğretmenlik icin sınavları MEB tarafından yapılacak.
19-HANGİ OĞRETMENLER UZMAN OĞRETMENLİK SINAVINDAN MUAF OLACAK?
Alan sınırlaması olmadan tezli ya da tezsiz yuksek lisans eğitimini tamamlayanlar (sınava girme şartı 10 yıl oğretmenlik suresi olduğu icin oğretmenlikte 10 yılı doldurmaları halinde), uzman oğretmen unvanı icin ongorulen yazılı sınavdan muaf tutulacak.
"Uzman oğretmenlik sınavından tezsiz yuksek lisans yapanlar muaf olur mu?" araştırmamız icin tıklayınız.
20-HANGİ OĞRETMENLER BAŞOĞRETMENLİK SINAVINDAN MUAF OLACAK?
Alan sınırlaması olmadan Doktora eğitimini tamamlayanlar, başoğretmen unvanı icin ongorulen yazılı sınavdan muaf tutulacak. Şu an doktora eğitimini tamamlayan ve uzman oğretmen olmayan oğretmenlerin durumu ise net değildir. Bu durumun yonetmelikte acığa kavuşturulması gerekmektedir.
21-KADEME İLERLEMESİNİN DURDURULMASI CEZASI ALANLAR UZMAN OĞRETMEN/BAŞOĞRETMENLİĞE NE ZAMAN BAŞVURABİLECEK?
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları ozluk dosyasından silindikten sonra uzman oğretmen veya başoğretmen unvanı icin başvuruda bulunabilir.
22-OZEL OĞRETİM KURUMLARINDAKİ OĞRETMENLER DE UZMAN VE BAŞOĞRETMEN UNVANLARINA SAHİP OLABİLECEK Mİ?
Kanun kapsamında oluşturulan mesleki kariyer unvanlarından ozel oğretim kurumlarında gorev alan oğretmenler de yararlanabilecek. Kıdem yılı şartını taşıyan, eğitim programlarını tamamlayan ve sınavda başarılı olan oğretmenler, uzman oğretmen veya başoğretmen unvanlarına sahip olabilecek.
23-YONETMELİKTE ACIĞA KAVUŞTURULMASI GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
1- Yuksek lisans ile doktora yapan oğretmenlerin mesleki gelişim eğitimlerinden gectikten sonra mı? uzman oğretmenlik/başoğretmenliğe hak kazanıp kazanmayacaklarının yonetmelikte acığa kavuşturulması gerekmektedir.
2- Şu an doktora eğitimini tamamlayan ve uzman oğretmen olmayan oğretmenlerde 10 yıl uzman oğretmen olma şartı aranması durumu net değildir. Bu durumun yonetmelikte acığa kavuşturulması gerekmektedir. Kısacası halihazırda doktora mezunu bir oğretmen once uzman olup 10 yıl calıştıktan sonra mı başoğretmen olacak? sorusu ile uzman oğretmen veya başoğretmen unvanı icin zorunlu beklenmesi gereken sure ve lisansustu eğitim arasındaki ilişkinin yonetmelikte acıkca cevaplanması gerekmektedir.
3- Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim alan oğretmenliği tezsiz yuksek lisans eğitimi yapanlara ek hizmet puanı vermediğinden hareketle bu durumda olanların uzman oğretmenlik sınavından muaf olup olmayacağının yonetmelikte acığa kavuşturulması gerekmektedir.
4- Kamuda başka unvanlarda calışıp oğretmenliğe gecenlerin onceki hizmetlerinin, askerlikteki hizmet surelerinin, turlerine gore belirtilmek uzere ayrı ayrı aylıksız izin surelerinin uzman oğretmenlik/başoğretmenliğe esas hizmet suresinden sayılıp sayılmayacağının yonetmelikte acığa kavuşturulması gerekmektedir.
5- Sendikal izin cercevesinde aylıksız izinde olanların veya diğer izin turlerinde aylıksız izinde olanların uzman oğretmenlik/başoğretmenlik sınavlarına katılıp katılamayacaklarının yonetmelikte acığa kavuşturulması gerekmektedir.
Not: Sayın okuyucularımız sizlerde bu araştırmamız altına yapacağınız yorumlarla kanun hukumlerinde cevap bulunmayan hususları ve uygulamada tereddute duşulebilecek konuları belirterek katkı sağlayabilirseniz. Okuyucularımız tarafından tespit edilen huşular haber metni icerisine eklenecektir.
İşte kariyerle ilgili Oğretmenlik Meslek Kanunu hukumleri;
Amac
MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı, eğitim ve oğretim hizmetlerini yurutmekle gorevli oğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerini duzenlemektir.
Oğretmenlik
MADDE 3- (4) Oğretmenlik mesleği; aday oğretmenlik doneminden sonra oğretmen, uzman oğretmen ve başoğretmen olmak uzere uc kariyer basamağına ayrılır.
Oğretmenlik kariyer basamakları
MADDE 6- (1) Aday oğretmenlik dahil oğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan;
a) Mesleki gelişime yonelik 180 saatten az olmamak uzere duzenlenen Uzman Oğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,
b) Mesleki gelişim alanlarında uzman oğretmenlik icin ongorulen asgari calışmaları tamamlamış olan,
c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan,
oğretmenler uzman oğretmen unvanı icin yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Uzman oğretmen unvanı icin yapılan yazılı sınavda 70 ve uzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman oğretmen sertifikası duzenlenir.
(2) Uzman oğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman oğretmenlerden mesleki gelişime yonelik 240 saatten az olmamak uzere duzenlenen Başoğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başoğretmenlik icin ongorulen calışmaları tamamlayanlar başoğretmen unvanı icin yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Yazılı sınavda 70 ve uzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara başoğretmen sertifikası duzenlenir.
(3) Yuksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman oğretmen unvanı icin ongorulen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise başoğretmen unvanı icin ongorulen yazılı sınavdan muaf tutulur.
(4) Eğitim Kurumu yoneticiliği ve sozleşmeli oğretmenlikte gecen sureler oğretmenlik suresinin hesabında dikkate alınır.
(5) Oğretmen unvanından, bu goreve atanmanın atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzman oğretmen veya başoğretmen unvanından ise uzman oğretmen/başoğretmen sertifikasının duzenlendiği tarihten itibaren yararlanılır. Uzman oğretmen veya başoğretmen unvanını kazandıktan sonra alan değiştiren ya da ilgili duzenlemelerle alanı kaldırılan veya alanının adı değiştirilen oğretmenler kazandıkları unvanları kullanmaya devam eder.
(6) Uzman oğretmen veya başoğretmen unvanı alanlara her unvan icin ayrı ayrı olmak uzere bir derece verilir.
(7) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları ozluk dosyasından silindikten sonra uzman oğretmen veya başoğretmen unvanı icin başvuruda bulunabilir.
(8) Oğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yonetmelikle duzenlenir.
MADDE 8- (1) 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin "II- Tazminatlar" kısmının "BEğitim, Oğretim Tazminatı" bolumunde yer alan "% 40'ına" ibaresi "% 120'sine" şeklinde, "% 20'sine" ibaresi "% 60'ına" şeklinde değiştirilmiştir.
Uzman oğretmen veya başoğretmen unvanına sahip olanlar
GECİCİ MADDE 1- (1) Bu Kanunun yururluğe girdiği tarihte uzman oğretmen veya başoğretmen unvanına sahip olanlar, bu Kanunun sağladığı haklardan yararlanır.
Yururluk
MADDE 11- (1) Bu Kanunun 8 inci maddesi 15/1/2023 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yururluğe girer.
Ahmet KANDEMİR