Milli Eğitim Bakanlığı, Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da yapılması gereken değişiklikleri hayata gecirmekte gec kalıyor MEB bugun de bir mevzuat değişikliği yapmış ve "Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da değişiklik yapılmasına dair karar"ı yayımlamıştır. Karar her ne kadar Cumhurbaşkanı kararı olsa da MEB yapmış diyoruz cunku Cumhurbaşkanlığı bu değişikliği MEB onerisi doğrultusunda yapmıştır. Mevzuat gereği de mali konuları iceren konularda mevzuat duzenleme yetkisi Cumhurbaşkanı'ndadır.
Bugun değişikliğe gidilen mevzuatta bir cok eksiklik soz konusudur fakat MEB'in bu konuda bir calışması yoktur. Yıllardır da beklemektedir.
Orneğin; bugun gundeme aldığımız Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da halen nobet ucreti bulunmamaktadır. Ya da toplu sozleşmeden gelen diğer kazanımlar.
Ayrıca karar ekinde yer alan cizelgede halen;
Kız ve Erkek Teknik Oğretim Okul/Kurumları
Anadolu Kız Ve Erkek Teknik, Otelcilik Ve Turizm, Aşcılık Meslek Liseleri
ifadeleri bulunmaktadır. Oysa ki yaklaşık 10 yıldır tum meslek liseleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine donuşmuştur.
Ayrıca 2017 yılından itibaren Mesleki Eğitim Merkezleri kanun duzenlemesi ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri statusune donuşturulmuş yaygın eğitimden orgun eğitime katılmıştır.
Fakat her gecen gun oğrencisi artan bu kurumlarda calışan yoneticiler halen Mesleki Eğitim Merkezi yoneticisi statusunde ucret almaktadırlar.
Orneğin;
Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde; Mudur yardımcısı: 20 saat ek ders ucreti alırken
Mesleki Eğitim Merkezlerinde; Mudur yardımcısı 18 saat ek ders ucreti almaktadır.
Yine cizelgede Mesleki Eğitim Merkezlerinde Oğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri ucreti yer almamaktadır. Oysa ki bu kurumlar da orgun eğitim kurumu kapsamına alınmışlardır ve Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yonetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yonetmeliğine gore hareket etmek zorundadırlar. MEB bu konuda (Oğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri ) goruş yazısı yayımlamışsa da uygulamada anlamsız kalmaktadır.
Yine aynı kararın 12.maddesindeki sınav gorevi başlığı altında oğretmenler ibaresi yer almakta ve yoneticilerin mesai saatleri dışında (mesleki eğitim merkezlerinin ustalık/kalfalık beceri sınavı gibi.) dahi sınav gorevi alabilmeleri mumkun olmamaktadır.
Sonuc olarak MEB yamalı bohcaya donen mevzuatı gunumuz koşul ve duzenlemelerine uyarlamakta gec kalmakta bu da yerelde ve uygulamada sorunlara yol acmaktadır.
Maksut BALMUK