Belleticilik ve nobetci belleticiliğin tanımlarından aralarındaki tek farkın nobetci belleticinin gece de belletmenlik gorevinin devam ediyor olması ortaya cıkmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlar Yonetmeliğinin "Belletici oğretmen gorevlendirilmesi" başlıklı 92. maddesinde; "(1) Belletici ve nobetci belletici oğretmenlik gorevlendirilmesine ilişkin iş ve işlemler Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yonetmeliği hukumlerine gore yurutulur." hukumlerine gore belletici ve nobetci belletici oğretmenlik gorevlendirilmesi Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yonetmeliği hukumlerine gore yapılmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yonetmeliğinin
"Diğer gorevler" başlıklı 22. maddesinde; "(1) Rehber oğretmen/psikolojik danışman merkezi sınavlarda gorev alabilir ve istemesi halinde belleticilik gorevi yapabilir. Ancak rehber oğretmen/psikolojik danışmanlara nobet gorevi verilemez." hukumleri bulunmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yonetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 3. maddesinde; "(1) Bu Yonetmeliğin uygulanmasında;
b) Belletici oğretmen: Okul pansiyonlarında gorevli oldukları gunlerle sınırlı olmak uzere, yatılı oğrencilerin eğitim oğretim ve gozetimleri ile ilgili iş ve işlemleri yuruten oğretmeni,
h) Nobetci belletici oğretmen: Gece dahil gorev yapan belletici oğretmeni, ifadede eder." hukumlerindeki belleticilik ve nobetci belleticiliğin tanımlarından aralarındaki tek farkın nobetci belleticinin gece de belletmenlik gorevinin devam ediyor olması ortaya cıkmaktadır.
Bu bağlamda rehber oğretmenlere nobet gorevi yukarıda yer verdiğimiz yonetmelikteki "Ancak rehber oğretmen/psikolojik danışmanlara nobet gorevi verilemez." şeklindeki kesin hukumleri nedeniyle rehber oğretmenlere istemeleri halinde bile nobetci belleticilik gorevi verilemeyeceği kanaatindeyiz.
Ahmet KANDEMİR