Alan değişikliği kapsamında aynı eğitim kurumuna atanan oğretmenlerin eski ve yeni alanlarında gecen hizmet sureleri, birlikte değerlendirilecektir. İl ici yer değiştirmelerde: Oğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinde belirlenen surelerde gorev yapanlara yer değiştirme başvuru hakkı verilmektedir.
BULUNDUĞU OKULDA 3 YILINI DOLDURANLARA İL İCİ YER DEĞİŞTİRME DE BAŞVURU HAKKI VERİLMEKTEDİR
Yonetmeliğin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 52. maddesi 1. fıkralarında bu sureye yer verilmiştir.
"(1) Oğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylul tarihi itibarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda uc yıllık calışma suresini tamamlayanlar il icinde, bulundukları ilde uc yıllık calışma suresini tamamlayanlar ise iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Uc yıllık calışma suresinin hesabında il icinde yer değiştirecekler bakımından kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda, iller arasında yer değiştirecekler bakımından ise bulunduğu ilde fiilen oğretmen veya ikinci gorev kapsamında eğitim kurumu yoneticisi olarak gecirilen sureler dikkate alınır."
Yonetmeliğin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 52. maddesi 3. ve 4. fıkralarında 3 yıl şartının aranmadığı durumlara yer verilmiştir.
İŞTE 3 YIL ŞARTININ ARANMADIĞI DURUMLAR
"(3) İkinci gorev kapsamında yonetici olarak gorev yapmakta iken oğretmenliğe atanmak isteyenler ile ihtiyac ve norm kadro fazlası oğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde sure şartı aranmaz."
"(4) Gorev yerleri eğitim kurumunun kapanması, norm kadro değişikliği, hizmetin gereği ve benzeri ceşitli nedenlerle istekleri doğrultusunda veya resen değiştirilen oğretmenlerin bulundukları eğitim kurumunda veya ilde calışılması gereken surenin hesabında, daha onceki eğitim kurumlarında veya ilde gecen hizmet sureleri birlikte değerlendirilir."
Dikkat edileceği uzere yonetmeliğin 3 yıl şartının aranmadığı şartlarının yer aldığı maddesinde alan değiştirme hususu yer almamaktadır.
ALAN DEĞİŞTİREN OĞRETMENLERDEN HANGİLERİ İL İCİ VEYA İL DIŞI YER DEĞİŞTİRMEYE BAŞVURABİLİR
Ayrıca 2021 Yılı Oğretmenlerin İl İci İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunun "C. Uc Yıllık Calışma Suresinin Hesabında Birlikte Değerlendirilecek Sureler" başlıklı 4. maddesindeki; "4. Alan değişikliği kapsamında aynı eğitim kurumuna atanan oğretmenlerin eski ve yeni alanlarında gecen hizmet sureleri, birlikte değerlendirilecektir." acıklamalarına gore sadece kendi okulu veya kurumunda alan değiştiren oğretmenlerin 3 yıllık suresinin hesabında; eski ve yeni alanlarında gecen hizmet sureleri, birlikte değerlendirileceği acıklanmıştır.
Bu durumda alan değiştiren oğretmenler; alan değiştirdikleri okul veya kurumda 3 yılını doldurmadan il ici yer değiştirmeye başvuramazlar.
Sadece kendi okul veya kurumunda alan değiştiren oğretmenlerin eski ve yeni alanlarında gecen hizmet sureleri, birlikte değerlendirilerek 3 yılı doldurmaları halinde il ici yer değiştirmeye başvurabilirler.
Alan değiştiren tum oğretmenler ise bulundukları ilde 3yılını doldurmaları halinde il dışı yer değiştirmeye başvurabilirler.
Ahmet KANDEMİR