
MEB'in Odul Yonergesi 657 sayılı kanuna aykırı, yonergeye gore kotaya takılan gelecek yıla aktarılamaz,MEB'in bu konudaki goruşu onceki goruşune aykırıdır Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer'in "Bakanlık olarak tum oğretmenlerimiz ve idari personelimize okullarımızın yuz yuze eğitime devam etmesindeki kararlı duruşları, sorumlulukları paylaşmaları ve emekleri nedeniyle teşekkur etmek icin başarı belgesi duzenleyerek ilettik. Tum calışma arkadaşlarımı kutluyorum." acıklamasına gore birinci donem oğretmen ve yoneticilere Başarı Belgesi verildi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer katıldığı bir televizyon programında cok onemli acıklamalarda bulundu. Bakan Ozer sunucunun bir sorusu uzerine "Birinci donemin sonunda tum oğretmenlerimize ben başarı belgesi gonderdim ve inşallah bu donemin sonunda da gondereceğim. Bu donem cok kritik bir donem bu anlamda. Yani yuz yuze eğitimle ayakta durabilmek cok onemli bir başarı hikayesi" acıklamasına gore ikinci donemde oğretmen ve yoneticilere Başarı Belgesi verilecek.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer'de hem kanunda hem de yonergedeki kriterlerde yer alan "olağanustu gayret ve calışmaları "ibaresinden hareketle, eğitim calışanlarının pandemi dolayısıyla yuz yuze eğitime devam etmesindeki kararlı duruşları, sorumlulukları paylaşmaları ve emekleri nedeniyle tum eğitim calışanlarına Başarı Belgesi vermiştir. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer'i bu vesileyle kutluyoruz.
Bilindiği gibi odul 2013 yılından beri veriliyor. İsmi, daha once aylıkla odullendirme olan belge 2013 yılında cıkarılan "Milli Eğitim Bakanlığı Personeline Başarı, Ustun Başarı Belgesi Ve Odul Verilmesine Dair Yonerge" ile belli kurallara bağlanıp "odul" adını almıştır.
Hal boyle iken Milli Eğitim Bakanı Mahmut Ozer'in birinci donem verdiği başarı belgesine gore ucuncu başarı belgesini alacak olanlar "Odul" alabilecekler, ikinci donem verilen belgelerle bu "Odul" alabilecekler listesi epey kabaracak.
Acıklamamızda "odul alabilecekler" ibaresini bilerek kulandık cunku şartları taşıyan herkese odul verilemeyecek.
Verilen ve verilecek olan bu Başarı Belgeleri neticesinde "Odul" alacak personelin nasıl belirleneceği ve kotaya takılıp takılmayacakları kamuoyunda tartışılmaktadır.
ODUL VERİLECEK KİŞİLER KOTA DIŞINDA KALIRSA BU KİŞİLERE GELECEK YIL ODUL VERİLEBİLİR Mİ?
Milli Eğitim Bakanlığı kota sorunu cozmek icin Personel Genel Mudurluğunce 29.03.2022 tarih ve 46697658 sayılı goruş yazısı yayınlamıştır.
İşte o goruş yazısı;
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 29.03.2022 tarih ve 46697658 sayılı goruş yazısında; "yonergenin 18 inci maddesi gereğince yapılan değerlendirme
Sonucunda oluşturulacak sıralama listesinin, kontenjan oranının da Valilik Makamına sunulacağı ve sıralama listesinde kontenjanın dışında kalan personelin bir sonraki yıl yeniden değerlendirmeye alınabileceği" hususunda goruş bildirmiştir.
Fakat bu goruş yonergeye aykırıdır. Cunku Yonergenin "Odul verilebilecek personelde aranacak şartlar" başlıklı 11.madesi (a) bendindeki; "(1)Odul verilebilecek personelde aşağıdaki şartlar aranır. a) Almış olduğu Ustun Başarı Belgesi nedeniyle, daha once odul verecek makam tarafından odul verilmesi veya verilmemesi yonunde değerlendirilmemiş olmak." hukumlerinde yer alan "odul verilmesi veya verilmemesi yonunde değerlendirilmemiş olmak" şartına gore kota nedeniyle liste dışı kalan hicbir kişi bir sonraki yıl odul listesine aktarılamaz.
YONERGEYE GORE BİR KİŞİ EN FAZLA BİR ODUL ALABİLİR ODUL LİSTESİNE GORE KOTAYA TAKILANA BİLE ODUL VERİLEMEZ
MEB'in kotaya takılanlar gelecek yıla aktarılsın goruş yazısının aksine Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 29.03.2020 Tarih ve 16474983 sayılı goruş yazısı da bulunmaktadır.
İşte o goruş yazısı;
MEB, bu goruş yazısında odul listesinde yer alan ama kota nedeniyle odul verilmeyen bir oğretmenin dilekcesine Yonergenin "Odul verilebilecek personelde aranacak şartlar" başlıklı 11'inci maddesinin a) alt bendinde yer alan "Almış olduğu Ustun Başarı Belgesi nedeniyle, daha once odul verecek makam tarafından odul verilmesi veya verilmemesi yonunde değerlendirilmemiş olmak." hukmu dikkate alındığında talebinizle ilgili bir işlem yapılması mumkun değildir." acıklamasında bulunmuştur.
Talepte bulunan oğretmen, Kamu Denetciliği Kurumuna (Ombudsmanlık) başvurmuş, kurum 29.06.2021 tarih ve 2021/2326 sayılı kararıyla Milli Eğitim Bakanlığını haklı gorerek oğretmenin talebini ret etmiştir.
Yonergenin "Odul verilebilecek personelde aranacak şartlar" başlıklı 11. maddesinin (a) bendindeki hukumlere gore odul verilmesi icin yapılan değerlendirme sonucunda kota nedeniyle liste dışı kalan hicbir kişi bir sonraki yıl odul listesine aktarılamaz. Bu durum Kamu Denetciliği Kurumunca da (Ombudsmanlık) onaylanmıştır.
Kamu Denetciliği Kurumunun (Ombudsmanlık) 29.06.2021 tarih ve 2021/2326 sayılı kararı icin tıklayınız.
Yonergenin "Odul verilebilecek personelde aranacak şartlar" başlıklı 11. maddesinin (a) bendinde yer alan "Almış olduğu Ustun Başarı Belgesi nedeniyle, daha once odul verecek makam tarafından odul verilmesi veya verilmemesi yonunde değerlendirilmemiş olmak. " hukmunun acilen duzeltilmesi gerekmektedir.
Yonergenin "Odul verilebilecek personelde aranacak şartlar" başlıklı 11. maddesinin (a) bendi; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Başarı, Ustun Başarı Değerlendirmesi Ve Odul" başlıklı 122. maddesindeki odul alacaklara ilişkin hukumlerde bir kısıtlama ve sınırlama soz konusu olmadığından aykırıdır.
Cunku Normlar hiyerarşisinde alt duzeydeki normların, yururluklerini ust duzeydeki normlardan aldığı kuşkusuzdur. Normlar hiyerarşisinin en ustunde evrensel hukuk ilkeleri ve Anayasa bulunmakta ve daha sonra gelen kanunlar yururluğunu Anayasa'dan, tuzukler yururluğunu kanunlardan, yonetmelikler ise yururluğunu kanun ve tuzuklerden, genelgeler ve yonergeler ise yonetmelik, tuzuk ve kanunlardan almaktadır. Dolayısıyla; bir normun, kendisinden daha ust konumda bulunan ve dayanağını oluşturan bir norma aykırı veya bunu değiştirici nitelikte bir hukum getirmesi mumkun bulunmamaktadır.
İdare hukukunda normlar hiyerarşisinde yonetmeliklerden sonra gelen duzenleyici işlemlerden olan yonergeler, genelgeler, kılavuzlar ve genel yazılar, bir yonetmeliğe veya ust hukuk normuna dayalı olarak hazırlanır. Yonergeler, genelgeler, kılavuzlar ve genel yazılar ile yonetmelik ve/veya ust hukuk normu hukumlerinin acıklık getirilmek suretiyle uygulamaya gecirilmesi amaclanır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Başarı, Ustun Başarı Değerlendirmesi Ve Odul" başlıklı 122. maddesinde odul verilecek olanlara getirilen tek şart, madde metninde bir kısıtlama ve sınırlama yapılmadan ustun başarı belgesi almış olmak şartı olup Yonergedeki "Almış olduğu Ustun Başarı Belgesi nedeniyle, daha once odul verecek makam tarafından odul verilmesi veya verilmemesi yonunde değerlendirilmemiş olmak" şartı yer almamaktadır.
Yonerge ile odul belgesi alabileceklere kısıtlama ve sınırlama getirmenin hukuken kabulu mumkun değildir.
Bu hususta Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Mudurluğu 06.06.2016 tarih ve 6200205 sayılı goruş yazısında Yonergeyi atlayarak direkt olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Başarı, Ustun Başarı Değerlendirmesi Ve Odul" başlıklı 122. maddesine atıfta bulunularak; "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 122'nci maddesinin birinci paragrafında yer alan "... Uc defa başarı belgesi alanlara ustun başarı belgesi verilir." hukmu, ikinci paragrafında yer alan; "Ustun başarı belgesi verilenlere merkezde bağlı veya ilgili bakan ve illerde valiler tarafından uygun gorulmesi halinde en yuksek Devlet Memuru Aylığının (ek gosterge dahil) % 200'une kadar odul verilebilir." hukmu dikkate alındığında: Ustun Başarı Belgesi alan personele her hangi bir sınırlama getirilmeksizin odul verilebileceği hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim." acıklamasında bulunulmuştur.
İşte o goruş yazısı;
Dolayısıyla Yonergenin "Odul verilebilecek personelde aranacak şartlar"başlıklı 11. maddesinin (a) bendindeki hukumlerine gore odul verilmesi icin yapılan değerlendirme sonucunda kota nedeniyle liste dışı kalan hicbir kişi bir sonraki yıl odul listesine aktarılamayacağından bu maddenin acilen duzeltilmesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR