Kocaeli'de oğrencilerinin yardımıyla basketbol oynarken cekilen goruntuleri ile gonulleri fetheden edebiyat oğretmeni Dilek Karaca'nın azmi parmak ısırtıyor. Adeta gonul gozu ile oğrencilerini geleceği hazırlayan Dilek Karaca, oğretmen olma hikayesini anlattı. Doğuştan gorme engelli olan Dilek Karaca, Kocaeli'nin Derince ilcesinde bulunan Melikşah Anadolu Lisesi'nde edebiyat oğretmenliği yapıyor. Adeta gonul gozu ile oğrencilerini eğiten ve geleceğe hazırlayan Dilek oğretmenin azmi, oğrencileri tarafından takdir goruyor. Dilek Karaca, oğretmenliği secmesinin ana sebebi olarak, oğrencilerde engellilere karşı farkındalık oluşturmanın yattığını soyledi. Kendisinin mezun edeceği oğrencilerin bu bilincle yetişeceğini ve duyarlı olacaklarını anlatan Karaca, tum enerjisini mesleğine veriyor. Kendi oğrenciliğinde fedakar eğitimcilerden oğrenim gorduğunun altını cizen genc oğretmen, ilkokul oğretmenini tanıdığı anda kendisinin de bu mesleği secmeye karar verdiğini ifade etti.
"Mezun ettiğim oğrencilerim, engellilere nasıl yaklaşmaları gerektiğini biliyor olacak"
Dilek Karaca, engelli olmayan oğrencilere engellilere nasıl yaklaşmaları gerektiğini uygulamalı olarak anlatma şansı bulduğunu soyledi. Bunun oğrencilerin gelişiminde onemli bir yer tutacağını belirten Karaca, "Engelli olmayan oğrencilerin oğretmeni olabilmek cok değerli bir şey. Cunku onlara farkındalığı uygulamalı olarak oğretme fırsatı buluyorsunuz. Onlar icin de cok farklı bir durum. Bundan sonra şunun rahatlığı icerisindeyim; benim mezun ettiğim oğrencilerim engellilere nasıl yaklaşmaları gerektiğini biliyor olacaklar. Bir engelliyle karşılaştıklarında tedirgin olmayacaklar, on yargılı olmayacaklar. 'Okulumuzda engelli oğretmen talep etmiyoruz' demeyecekler ya da 'Okulumuzda engelli oğrenci talep etmiyoruz' demeyecekler. Benim oğrencilerim her anlamda engelli farkındalığı bilincine sahip bireyler olarak yetişecekler. Mimar, muhendis veya muteahhit olduklarında, bir bina tasarlamaları gerektiğinde erişilebilirlik koşullarına dikkat edecek bireyler olarak karşımıza cıkacaklar. Bu benim icin cok mutluluk verici bir şey" dedi.
"Hayalim, farklılığın bir engel değil zenginlik olduğunu anlatmaktı"
En buyuk hayalinin engellilere karşı farkındalığı anlatmak olduğunu ve bu yuzden oğretmen olmayı sectiğini ifade eden Karaca, "Benim cok değerli oğretmenlerim vardı. Benim oğretmenlerim boş zamanlarında bana vakit ayırıp matematik anlatırlardı, edebiyat anlatırlardı, test cozdururlerdi, bunun karşılığında da benden hicbir ucret almazlardı. Ben oğretmen olmaya ilkokul oğretmenimi tanıyınca karar verdim. Cunku ben yatılı okulda oğrenciydim ve benim oğretmenim bize yemeğimizi yedirmeden kendisi yemek yemezdi. Ortaokula gectiğimde de duyarlı oğretmenlerim oldu. Liseye gectiğimde yine fedakar oğretmenlerim vardı. Universiteye gecince de hayatla yuzleştim. O zaman dedim ki; 'Ben oğretmen olmalıyım'. Benim bir engelli olarak yaşadığım olumsuzlukları başkalarının yaşamaması icin, onlara hayatta farklı bireylerle de karşılaşabileceklerini, farklılığın bir engel değil aslında bir zenginlik olduğunu anlatmaktı hayalim. Bu yuzden oğretmen oldum ve başardığımı duşunuyorum" diye konuştu.