Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 24.01.2002 tarih ve 41870492 sayıl goruş yazılarında; "15-19 Kasım 2021 tarihinde uzaktan eğitim yoluyla gercekleştirilen meslekle ilgili calışma programına katılmadıkları belirtilen oğretmenlerin, meslekle ilgili calışma gorevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ucretinden yararlandırılıp yararlandırılmayacakları hususunda" acıklamada bulunmuştur. Seminer yani Mesleki Calışmalar 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun "X -Oğretmenlerin izin ve tatilleri" başlıklı 50A. Maddesinin 1.fıkrasında ; "Madde 50/A(Ek:15/4/2020-7243/24 md.) Oğretmenler, yaz tatili icinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ancak bu iki aylık izin surelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yonetmelikle belirlenecek meslekle ilgili calışmalara katılmakla yukumludurler." şeklinde yer almaktadır.
Bu gorevlerine karşılıkta; Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Oğretmenlere, ilgili mevzuatına gore oğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili calışma surelerinde iki haftayı gecmemek uzere ve fiilen gorev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ucreti odenir." hukumlerine gore iki haftayı gecmemek şartıyla 15 saat ek ders ucreti odenmektedir.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun "XOğretmenlerin izin ve tatilleri" başlıklı 50A. Maddesinin 1.fıkrasındaki; "oğretmenler yonetmelikle belirlenecek meslekle ilgili calışmalara katılmakla yukumludurler." şeklindeki amir hukme gore oğretmenler meslek ilgili calışmalara katılmakla yukumludurler.
Kanun hukmu; online ve uzaktan eğitim yontemiyle yapılacak olan bir mesleki calışmadan bahsetmemektedir. Bizzat okulda yuz yuze yapılan mesleki calışmalardan bahsetmektedir.
Eğer bir oğretmen okulunda yapılan mesleki calışmalara katılmayıp devamsızlık yapması halinde, bir veya iki gun goreve gelmemek, 39 gun goreve gelmemek gerekceleriyle soruşturma acılıp ceza alabilir. Eğer bu devamsızlık ardı sıra 10 gunu gecerse oğretmen istifa etmiş sayılır.
İşte o maddeler;
Oğretmenlere 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun "Disiplin cezalarının ceşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller" başlıklı 125.maddesinde soruşturma neticesinde verilecek ceza hukumleri bulunmaktadır.
C-Aylıktan kesme: Memurun, brut aylığından 1/301/8 arasında kesinti yapılmasıdır.
Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
b) Ozursuz olarak bir veya iki gun goreve gelmemek,
D-Kademe ilerlemesinin durdurulması: Fiilin ağırlık derecesine gore memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 13 yıl durdurulmasıdır.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
b) Ozursuz ve kesintisiz 39 gun goreve gelmemek,
E-Devlet memurluğundan cıkarma: Bir daha Devlet memurluğuna atanmamak uzere memurluktan cıkarmaktır.
Devlet memurluğundan cıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
d) Ozursuz olarak bir yılda toplam 20 gun goreve gelmemek,
"Cekilme:
Madde 94Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak muracaat etmek suretiyle memurluktan cekilme isteğinde bulunabilir. (Ek hukum: 31/7/19701327/75 md.) Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın gorevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gun devam etmesi halinde, yazılı muracaat şartı aranmaksızın, cekilme isteğinde bulunulmuş sayılır "
Fakat mesleki calışmalar 15-19 Kasım 2021 Mesleki Calışma Donemi ile 11-15 Nisan 2022 Mesleki Calışma Doneminde uzaktan eğitim yontemiyle gercekleştirilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 24.01.2002 tarih ve 41870492 sayıl goruş yazılarında; "15-19 Kasım 2021 tarihinde uzaktan eğitim yoluyla gercekleştirilen meslekle ilgili calışma programına katılmadıkları belirtilen oğretmenlerin, meslekle ilgili calışma gorevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ucretinden yararlandırılıp yararlandırılmayacakları hususunda" acıklamada bulunmuştur.
İşte o goruş yazısı;
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu goruş yazısında ilgili mevzuatı sıraladıktan sonra "oğretmenlerin meslekle ilgili calışma programına fiilen katılmaları kaydıyla haftada 15 saate kadar ek ders ucretinden yararlandırılmaları gerektiği, soz konusu eğitime fiilen katılım sağlamayan oğretmelerin ise bu gorevlerini yapmış sayılarak buna ilişkin ek ders ucretinden yararlandırılmalarının mumkun bulanmadığı değerlendirilmektedir." tespitinde bulunmuştur.
Oğretmenlerin Kasım 2021 donemi mesleki calışmalarında en az bir modulu tamamlayamadıkları veya son değerlendirmeyi yapmadıkları gerekcesiyle ek ders ucretleri odenememiştir.
Bu oğretmenlere de herhangi bir soruşturma acılmamıştır. Cunku bir yuz yuze mesleki calışma soz konusu olmayıp devamsızlık olayı da vuku bulmamıştır.
Sadece Oğretmenlere 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun "Disiplin cezalarının ceşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller" başlıklı 125.maddesi; A-Uyarma: Memura, gorevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. Uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır: a) Verilen emir ve gorevlerin tam ve zamanında yapılmasında, gorev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, gorevle ilgili resmi belge, arac ve gereclerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık gostermek veya duzensiz davranmak," hukmundeki verilen emir ve gorevlerin tam ve zamanında yapılmasında kayıtsızlık gostermek veya duzensiz davranmak fiilinden soruşturma acılabilir.
Ama bu fiilin gercekleşip gercekleşmediğinin kurumca ispatlanması gerekmektedir. Bunun ispatı da mumkun değildir.
Cunku; uzaktan eğitim yoluyla gercekleşen calışmalarda alt yapı sorunları nedeniyle cok sayıda oğretmenin bağlantı sorunları yaşadığı ve de teknik nedenlerle katılımda sorunlar gercekleştiği, teknik aksaklıkların yaşandığı, faaliyetlerin tamamlandığı halde tamamlanmadığı şeklinde raporlandığı, kırsal kesimde ikamet eden oğretmenlerin internete bağlanma konusunda olumsuzluklar yaşamaları nedeniyle uzaktan eğitimlere katılım sağlayamadıkları bir gercektir.
Ahmet KANDEMİR