Anayasa Mahkemesinin soz konusu kararından sonra toplamda 19.107 oğretmen, uzman oğretmen ve başoğretmen unvanı verilmesi talebiyle idari davalar acmış ve bu davaların coğunluğu idare aleyhine sonuclanmıştır. Ancak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun benzer bir konuya yonelik 28.03.2013 tarihli ve E.No: 2010/2397, K.No: 2013/1123 sayılı kararı sonrasında devam eden davalar, temyizde Bakanlığımız lehine sonuclanmış ve mahkeme kararları doğrultusunda verilen 5.434 sertifika iptal edilmiştir. Danıştay Dava Daireleri Ust Kurulu 28.03.2013 tarih, 2010/2397 Es. sayılı, 2013/1123 K. sayılı kararı ile Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında oluşan boşluğun yargı ictihadıyla doldurulamayacağına, bu nedenle de sadece sınavdan alınan nota gore başarı sıralaması yapılmasına hukuken olanak bulunmadığına karar vererek, mahkeme kararı ile uzman oğretmen olunmayacağına karar vermiştir.
Danıştay Dava Daireleri Ust Kurulu 28.03.2013 tarih, 2010/2397 Es. sayılı, 2013/1123 K. sayılı kararı icin tıklayınız.
Milli Eğitim Bakanlığı bu doğrultuda aşağıdaki iş ve işlemlerin yapılmasını istedi;
1- Sertifikaları mahkeme kararı ile iptal edildiği halde il/ilce milli eğitim mudurlukleri tarafından bazı oğretmenlere, uzman/başoğretmen unvanı icin ongorulen eğitim oğretim tazminatının odenmesine devam edildiği,
2- Bazı oğretmenlerin, uzman oğretmen/başoğretmen unvanına bağlı mali ve ozluk haklardan yararlanmadığı ancak, MEBBIS e-personel Modulunde Kariyer Basamağının uzman oğretmen/başoğretmen olarak gorunduğu,
3- Bakanlık/valilik/kaymakamlık aleyhine idari dava acan oğretmenlerden mahkeme kararı ile uzman oğretmen/başoğretmen unvanını ve bu unvana bağlı hakları kazandığı halde adlarına sertifika duzenlenmeyenlerin olduğu,
tespit edilmiştir.
Bu cercevede, mahkeme kararı sonucunda uzman oğretmen/başoğretmen unvanını hak eden ve adlarına sertifika duzenlenmeyen oğretmenlerin olması halinde bilgilerinin mahkeme kararıyla birlikte gonderilmesi; uzman oğretmen/başoğretmen unvanı mahkeme kararıyla iptal edildiği tespit edilen ekli listedeki oğretmenlerin ise durumlarının (uzman oğretmen/başoğretmen unvanı icin ongorulen eğitim oğretim tazminatından yararlanıp yararlanmadıkları gibi) titizlikle incelenmesi ve ekli listede yer alan "acıklama" bolumune (Excel formatına uyularak) bilgilerinin islenerek gonderilmesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR