Mesleki ve teknik eğitim veren bir okulda atolye ve laboratuvar( meslek) dersleri icin gorevlendirilecek olan mesleki ve teknik eğitim mezunu ucretli oğretmenlere, haftada en fazla ne kadar ek ders gorevi verilebilir? Soru; Teknik oğretmen mezunu ucretli oğretmenlere haftada kac saat ucret vereceğimiz konusunda goruş ayrılıkları var. 30 saat mi 40 saat mi vereceğiz.
Cevap; Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders ucreti karşılığında gorevlendirme" başlıklı 9. maddesine gore Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde ucretli oğretmen gorevlendirilebilmektedir.
İşte o madde;
"Ders ucreti karşılığında gorevlendirme
MADDE 9- (1) Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde;
a)Yuksek oğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2)Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere okul oncesi, ilkoğretim, orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumları ile yabancı uyrukluların eğitim gorduğu gecici eğitim merkezlerinde haftada 30 saate, kadar ek ders gorevi verilebilir.
b)İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak nitelendirilenlerden;

1)Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,
2)Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir."
Bu hukumlere gore; mesleki ve teknik eğitim veren bir okulda atolye ve laboratuvar (meslek) dersleri icin gorevlendirilecek olan mesleki ve teknik eğitim mezunu ucretli oğretmenlere, haftada 30 saate kadar ek ders gorevi verilebilir. Bu hususta uzman ve usta oğretici gorevlendirilmesi ile oğretmen gorevlendirilmesinin karıştırılmaması gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR