Bu yazıda başoğretmenlik ve uzman oğretmenlikle ilgili olarak sık sorulan 14 soruya cevap verilecektir 1- Baş/uzman Oğretmenlikle ilgili mevzuatlar nelerdir?
- 7354 sayılı Kanun
- İlgili Yonetmelik
- İlgili Yonerge
Yonerge ekleri:
Ek-1: Eğitim Programı ve Konuları (Baş/Uzman Oğretmenlik İcin)
Ek-2: Uzman Oğretmenlik Mesleki Gelişim Calışmaları Tablosu:
Ek-3: Başoğretmenlik Mesleki Gelişim Calışmaları Tablosu
Takvim icin tıklayınız.

2- Baş/Uzman Oğretmenlik Eğitim Programına başvurular ne zaman?
Yuksek lisans ve doktoraya gore bu surece girecekler dahil tum oğretmenler 1-10 Haziran tarihleri arasında EĞİTİM PROGRAMI (180-240 saatlik seminer) icin başvuruda bulunacaklar.
3- Eğitim Programı ne zaman yapılacaktır?
Uzman Oğretmenlik :18 Temmuz 2022-05 Eylul 2022
Başoğretmenlik : 18 Temmuz 2022-19 Eylul 2022

4- Eğitim programı yuz yuze mi yapılacak?
Başvuru şartlarını taşıyanların cok olması ve surenin kısıtlı olması nedeniyle zaman ve mekan sorunu yaşanacağından video eğitim şeklinde yapılması beklenmektedir.
5- Eğitim Programını tamamlayanlara belge verilecek mi?
Eğitim programını tamamlayan oğretmenlere sertifika verilecektir.
6- Baş/Uzman Oğretmenlik sınavına kimler başvurabilecek?

Mevcut oğretmenlerin;
a) Uzman oğretmenlik icin başvuracaklarda aranacak ilk şart 10 yıllık mesleki kıdeme sahip olmak.
b) Başoğretmenlik icin ise 10 yıllık uzman oğretmenlik kıdemi şartı var. Yani başoğretmenlik icin 2006 yılında uzman oğretmen olup uzman oğretmen olarak 10 yıl gorev yapmış olanlar başvurabilecek.
(Bu noktada yonetmeliğin 14. maddesine bakılabilir)
Sure hesabı icin ozetle:
- Adaylık suresi,
- Asker oğretmenlik suresi (temel askerlik eğitiminde gecen sure haric),
- Sozleşmeli oğretmenlik,
- Kanuni izin sureleri, (yıllık izin, yaz tatili, mazeret izinleri, hastalık ve refakat izinleri) (yani 657 sayılı yasaya gore alınan aylıksız izinler sureden sayılmıyor)
- Eğitim Kurumu Yoneticiliğinde gecen sureler,
- Ozel okullar ile diğer ozel oğretim kurumlarında oğretmen ve yonetici olarak gecen sureler
- 4688 sayılı yasa gereği aylıksız izne ayrılan sendika yoneticilerinin aylıksız izin sureleri,
- Vekalet ve gecici gorev sureleri
Sure hesabında değerlendirilecektir.
c) Kademe İlerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alıp kanuni sure olan 10 yıl sonra dosyasından silinenler başvuruda bulunabilirler.
d) Uzman oğretmenlik icin 180 saatlik, başoğretmenlik icin ise 240 saatlik eğitimi tamamlamak.
e) Başoğretmenlik icin Başoğretmenlik Oğretmenlik Mesleki Gelişim Calışmalarını (yonerge Ek-3)tamamlamış olmak, uzman oğretmenlik icin Uzman Oğretmenlik Mesleki Gelişim Calışmalarını (yonerge Ek-2) tamamlamış olmak,
7- 10 yıllık sure hesabında hangi tarih esas alınacak?
Gerek eğitim programına katılabilmek gerekse sınav icin 10 yıllık sure hesabında sınav başvuru tarihinin son gunu olan 3 Ekim 2022 esas alınacak.
8- Başoğretmenlik icin Başoğretmenlik Mesleki Gelişim Calışmalarını (yonerge Ek-3) tamamlamış olmak, uzman oğretmenlik icin Uzman Oğretmenlik Mesleki Gelişim Calışmalarını (yonerge Ek-2) tamamlamış olmak şartının sağlamak icin hangi tarih esas alınacak?
Bu şartın sağlanması icin de 3 Ekim 2022 tarihi esas alınacaktır.
9- Başoğretmenlik icin Başoğretmenlik Mesleki Gelişim Calışmalarını (yonerge Ek-3) tamamlamış olmak, uzman oğretmenlik icin Uzman Oğretmenlik Mesleki Gelişim Calışmalarını (yonerge Ek-2) tamamlamış olmak şartının sağlamak icin belirlenen kriterlerden kac tanesine sahip olmak gerekiyor?
Uzman oğretmenlik icin yonerge ek-2, baş oğretmenlik icin ise yonerge ek-3'te yer alan kriterlere bakıldığında uc alan olduğu gorulecektir.
- Eğitim Oğretim ve Rehberlik Calışmaları
- Yonetime Katılım
- Araştırma ve Geliştirme Calışmaları
Bu alanlar esas alınarak;
Uzman oğretmen unvanı icin başvuruda bulunacak oğretmenlerin, "Uzman Oğretmenlik Mesleki Gelişim Calışmaları Tablosu'nda (yonerge ek-2)yer alan uc alandan en az ikisinden birer calışma yapmış olmaları gerekmektedir.
Başoğretmenlik unvanı icin başvuruda bulunacak oğretmenlerin, "Başoğretmenlik Mesleki Gelişim Calışmaları Tablosu'nda (yonerge ek-3) yer alan uc alandan en az ikisinden birer calışma yapmış olmaları gerekmektedir.
10- Yuksek lisans/Doktora yapmış oğretmenler icin surec nasıl işleyecek?
Yuksek lisans yapmış oğretmenler uzman oğretmenlik icin yukarıda belirtilen tum surece tabi olacaklardır. 180 saatlik eğitim programına da katılacaklar fakat program sonunda (19 Kasım 2022) yapılacak sınava girmeyeceklerdir. Yani yazılı sınavdan muaf olarak uzman oğretmenlik unvanı alabileceklerdir.
Doktora yapmış oğretmenlerden 2006 yılında uzman oğretmen olanlar yukarıda belirtilen tum surece tabi olacaklardır. 240 saatlik eğitim programına da katılacaklar fakat program sonunda (19 Kasım 2022) yapılacak sınava girmeyeceklerdir. Yani yazılı sınavdan muaf olarak başoğretmenlik unvanı alabileceklerdir.
11- Eğitim Programını tamamlayan oğretmenler programdan sonra nasıl bir yol izleyecekler?
Eğitim programını tamamlayan oğretmenlerden sınav icin başvuruda bulunacaklar 26 Eylul 2022-03 Ekim 2022 tarihleri arasında başvuru yapmak zorundalar.
Yuksek lisans ve Doktora nedeniyle sınavdan muaf olanlar da aynı tarihlerde (26 Eylul 2022-03 Ekim 2022) başvuruda bulunacaklardır.
12- Sınav tarihi nedir?
Sınav tarihi 19 Kasım 2022 Cumartesi'dir.
13- Adaylar nelere dikkat etmelidirler.
Adayların sureci ve takvimi takip etmeleri yararlarına olacaktır. Takvim:https://www.memurlar.net/common/news/documents/1027289/13140058_synav_takvimi.pdf
14- Sınavdan sonra surec nasıl işleyecek?
Sınav sonucu acıklanıp kesinleştikten sonra gerek sınavdan muaf olanlar gerekse sınav esasına gore unvan alacaklara 04 Ocak 2023 tarihinde sertifika duzenlenecek ve 15 Ocak 2023 maaşları ile mali haklar odenmeye başlayacaktır.
Maksut BALMUK
Oğretmen