6 Temmuz 2018 tarihinden once proje okullarında gorev yapan oğretmenlerin gorev suresinin hesabında hangi tarih esas alınacak? Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program Ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Yonetici ve oğretmenlerin gorev suresi" başlıklı 11. maddesinde yonetici ve oğretmenlerin gorev surelerinin ne kadar olduğu hukum altına alınmıştır.
İşte o madde;
"Yonetici ve oğretmenlerin gorev suresi
MADDE 11(1) Yoneticiler dort yıllığına gorevlendirilir.
(2) Oğretmenler dort yıllığına atanırlar.
(3) Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda sekiz yıldan fazla sureyle yonetici veya oğretmen olarak gorev yapılamaz. (Ek cumle:RG-6/7/2018-30470) Bu sure, oğretmen temininde gucluk cekilen alanlarda projenin niteliğine gore ilgili Genel Mudurluğun teklifi ve Bakan Onayı ile en fazla 2 yıl daha uzatılabilir.
(4) Gorev suresi biten oğretmenlerin iş ve işlemleri okul mudurluğunce, yoneticilerin işlemleri ise il milli eğitim mudurluğunce başlatılır."
Bu hukumlere gore Yonetici ve oğretmenlerin gorev suresi 4 yıl olup bir 4 yıl daha uzatılabilir.
PROJE OKULLARINDAKİ OĞRETMENLERİN GOREV SURESİNİN HESABINDA HANGİ TARİH ESAS ALINACAK?
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program Ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinin "Mevcut oğretmenlerin gorev suresi" başlıklı gecici 3. maddesinde; " (Ek:RG-6/7/2018-30470) (1) Proje okullarında gorev yapmakta olan oğretmenlerin gorev sureleri, bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarih itibariyle başlar." hukumleri bulunmaktadır.
Yonetmeliğinin "Mevcut oğretmenlerin gorev suresi" başlıklı gecici 3. maddesi, 6 Temmuz 2018 tarihinde yapılan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Program Ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapan Yonetmelik ile yonetmeliğe işlenmiştir.
Yonetmeliğinin "Mevcut oğretmenlerin gorev suresi" başlıklı gecici 3. maddesindeki bu hukum, 6 Temmuz 2018 tarihinden once proje okullarında calışan tum oğretmenlerin gorev suresini sıfırlayarak başlangıc tarihi olarak 6 Temmuz 2018 tarihinin alınmasını emretmektedir.
Dolayısıyla 6 Temmuz 2018 tarihinden once proje okullarında gorev yapan oğretmenlerin gorev suresinin hesabında6 Temmuz 2018 tarihi esas alınacak ve 6 Temmuz 2022 tarihinde ilk dort yıllık gorev sureleri dolacaktır.
6 Temmuz 2018 tarihinden sonra proje okullarına atanan oğretmenlerin gorev suresinin hesabında okula atanma tarihi esas alınacaktır.
Yonetmeliğin "Yoneticilik ve oğretmenlik gorev suresi hesaplanması" başlıklı 12. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Yoneticilikte veya oğretmenlikte gecen dort ve sekiz yıllık surenin hesabında; (Ek ibare:RG-6/7/2018-30470) aynı eğitim kurumunda aynı unvanla gecirilen hizmet surelerinin toplamı esas alınır. Gorevinin sona ereceği tarih; ders yılının icinde olması halinde dort yıllık veya sekiz yıllık surenin dolduğu tarihin icinde bulunduğu ders yılının son gunu, ders yılının dışında olması halinde dort yıllık veya sekiz yıllık surenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının son gunudur." hukmune gore proje okullarındaki oğretmenlerin gorev surelerinde 4. yıllarını 6 Temmuz 2018 tarihinde dolduracaklardır.
"Ders yılı ve eğitim oğretim yılı nedir, ne zaman başlar ne zaman biter?" araştırma dosyamızda da acıkladığımız uzere; Milli Eğitim Bakanlığının 2021-2022 eğitim oğretim yılına ait calışma takvimini belirleyen 2021/14 nolu genelgeye gore ders yılı 17 Haziran 2022 Cuma sona erecektir. Dolayısıyla 6 Temmuz 2018 tarihinden once proje okullarında gorev yapan oğretmenlerin gorev suresinin hesabında6 Temmuz 2018 tarihi esas alınacak ve 6 Temmuz 2022 tarihinde ilk dort yıllık gorev sureleri yonetmelikteki hukum "oğretmenin gorevinin sona ereceği tarih; ders yılının dışında olması halinde dort yıllık veya sekiz yıllık surenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının son gunudur."olduğundan bir sonraki ders yılının bittiği tarih olacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığının 2022-2023 eğitim oğretim yılına ait calışma takvimini belirleyen 2022/18 nolu genelgeye gore ders yılı 16 Haziran 2023 Cuma sona erecektir.
Dolayısıyla 6 Temmuz 2018 tarihinden once proje okullarında gorev yapan oğretmenlerin gorev suresinin hesabında 6 Temmuz 2018 tarihi esas alınacak ve 16 Temmuz 2023 tarihinde ilk dort yıllık gorev sureleri dolacaktır.
Ahmet KANDEMİR