Erzurum Remzi Sakaoğlu Bilim ve Sanat Merkezi Bilişim oğretmeni Gul Bayrak, 9 gonullu oğrenciden kurduğu ekibiyle, doğuştan ya da gecirdikleri kaza sonucu elini kaybeden cocuklara el yapıyor. Gelen talebe gore bilgisayarda tasarladıkları ve 3D yazıcıdan cıkararak monte ettikleri robot elleri cocuklara gondererek onlara el veren oğrenciler, cok mutlu olduklarını soyledi. Dunyada, farklı sebeplerle el ve parmak kaybı veya deformasyonu olan cocukların daha rahat bir yaşam surdurebilmeleri icin proteze alternatif sunan gonullu bir hareketten yola cıkılarak 2014 yılında kurulan Robot El Turkiye Derneği, 700'u aşkın gonullusuyle calışmaya başladı. El ve parmak protezi ihtiyacı duyan cocuklara kişiye ozel olcu ve niteliklerde 3 boyutlu yazıcılarla uretilmiş, ekonomik ve kullanılabilir mekanik ellerin ucretsiz paylaşıldığı Robot El Turkiye Derneği, ulke genelindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Bilim ve Sanat Merkezleriyle irtibata gecerek calışmalarına destek istedi. Derneğin talebine Erzurum Remzi Sakaoğlu Bilim ve Sanat Merkezi'nden olumlu cevap verildi.
GUL OĞRETMEN VE OĞRENCİLERİ GONULLU OLDU
Derneğe daha once gonullu olarak hizmet eden Erzurum Remzi Sakaoğlu Bilim ve Sanat Merkezi'nin bilişim oğretmeni Gul Bayrak, ortaokul ve lise oğrencilerinden oluşan bir ekip kurdu. Gonullu oğrenciler Burakcan Yılmaz (11), Fatih Bayrak (11), İlayda Selin Akdağ (18), Hira Nehir Bedirhanoğlu (17), Umut Ovunc Şenol (17), Alperen Naktiyok (18), Alperen Bayoğlu (18), Ahmet Rıza Ateş (17) ve model oğrencileri Yağmur Bayrak oğretmenleri nezaretinde oncelikle Robot El Turkiye Derneği uzmanlarından konuyla ilgili olarak eğitim aldı. Robot el yapımı ve tasarlaması konusunda gercekleştirilen eğitim sonrası Gul Bayrak ve gonullu oğrencilerden oluşan ekibi Doğu Anadolu ve Karadeniz'deki bazı illerden sorumlu kılındı.
İLK EL GİRESUN'DA 1 COCUĞA
Robot El Turkiye Derneği, Gul Bayrak ve ekibine ilk olarak Giresun'daki 11 yaşındaki bir cocuk icin el yapma gorevini verdi. Cocukla iletişime gecerek elinin olculerini alan gonullu oğrenciler, onun talebine gore bir tasarım yaptı. Bilgisayarda hazırlanan robot el, 3D yazıcıdan parcalar halinde cıkarıp monte edildikten sonra Robot El Turkiye Derneği yoneticilerine gonderdi. Dernek yonetimi, robot eli Giresun'daki cocuğa ulaştırdı.
DİRSEK VE BİLEKTEN
Gul Bayrak ve oğrencileri, dirsek ve bilek kısmından olmak uzere iki model el tasarımı yapıyor. Oğrencilerin yaptığı el, herhangi bir cerrahi operasyon olmadan ihtiyac sahibinin durumuna gore dirsek ya da bilekten takılıyor. Bandajlarla sabitlenen robot el, kas hareketlerine gore işlev goruyor. Dirsek ya da bilek ice doğru kıvrıldığında parmaklar kıvrılıyor.
SIRADA ERZURUM'DAN 2 TALEP VAR
Robot el konusunda calışmalarını surduren Gul Bayrak ve oğrencileri, Erzurum'da eli olmayan 2 cocuk icin merkezdeki calışmalarına başladı. Gunun belirli saatlerinde Remzi Sakaoğlu Bilim ve Sanat Merkezi'nde bir araya gelen oğrenciler, doğuştan ya da kaza sonucu ellerini kaybeden cocuklara robot el yapmak icin calışmasını surduruyor.
Onceleri mekanik eller, ceşitli motor ve sensorlerle uğraştıklarını ve yarışmalara katıldıklarını soyleyen Gul Bayrak, Robot El Turkiye Derneği yoneticileriyle goruşme sonrası robot el yapmaya karar verdiklerini soyledi. Oğrencilerden oluşan gonullu ekibiyle once eğitim aldıklarını daha sonra dernek tarafından gonderilen parcalarla bu konuda calışmaya başladıklarını anlatan Bayrak, "İlk zamanlar cevremizdekilerin el olculerini alarak denemeler yaptık. Ardından, Giresun'da bir cocuk icin robot el tasarlayarak dernek yonetimine gonderdik. Yoneticiler, robot eli ihtiyacı olan cocuğa gondererek eline taktılar. Şu anda bisiklet surebilir hale geldi" dedi.
Erzurum ve cevresindeki illerin ihtiyacını kendilerinin karşıladığını kaydeden Bayrak, gelen talebe gore oncelikle olcum alındığını daha sonra bilgisayar ortamında el tasarımının yapıldığını belirtti. 3D yazıcıdan parca parca cıkarılan elin birleştirilerek kullanıma hazır hale getirildiğini vurgulayan Bayrak, sıcak suda protez ele son şeklini verdikten sonra tamamladıklarını soyledi.
MUHTEŞEM BİR DUYGU
Lise oğrencisi Umut Ovunc Şenol, "İhtiyacı olan arkadaşlarımıza robot el yapıyoruz. Ben, parcaları birleştiren ekipteyim. Boylesine anlamlı calışmada gorevli olmak cok guzel bir his. Hem kendimi geliştiriyor hem de topluma faydalı bir birey oluyorum. Her şeyin değerini ve şukretmesini oğreniyorum. Kendi yaşıtlarıma yardımcı olmak cok muhteşem bir duygu" diye konuştu.
GONULLU OLARAK KATILMAK İSTEDİM
Robot El Turkiye Derneği'ne gonullu olarak destek verdiklerini belirten lise oğrencisi İlayda Selin Akdağ da "Ceşitli kazalar sonucu ya da doğuştan uzuvlarını kaybetmiş ozellikle cocuklara robot eller hazırlıyoruz. Cocuklar robot elleri cok farklı isteyebiliyorlar. Kimisi kopeğinin resminin tasarımda olmasını istiyor, kimisi farklı renkler talep ediyor. Elleri onları en mutlu edecek şekilde tasarlamak icin calışıyoruz. Benim cok heyecanlandığın bir proje. İlk duyunca gonullu olarak katılmak istedim. Boyle bir şeyde gorev almak beni cok mutlu etti" dedi.
ARKADAŞLARIMIZA 'EL' VERİYORUZ
Ekipteki ortaokul oğrencisi Burakcan Yılmaz ise "Elleri bilgisayarda tasarlama ve olcekleme gorevini yapıyorum. Kişinin elinin olculerini alarak sonra programda milimetre olarak olcumleme yaptıktan sonra 3 D yazıcıdan cıktıları alıyoruz. Sonucta bir arkadaşımıza el veriyoruz. Bu beni cok mutlu ediyor" dedi.