İl ici-il dışı-ozur durumu vb yer değiştirmeler kapsamında gorev yeri değiştirilen oğretmenler, vekalet gonderdikleri kişiler aracılığıyla ilişik kesmek istemelerine rağmen ilce/il milli eğitim mudurluklerince bu talepleri zaman zaman kabul edilmemektedir. İl ici-il dışı-ozur durumu vb yer değiştirmeler kapsamında gorev yeri değiştirilen oğretmenler, vekalet gonderdikleri kişiler aracılığıyla ilişik kesmek istemelerine rağmen ilce/il milli eğitim mudurluklerince bu talepleri zaman zaman kabul edilmemektedir.
Fakat 17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Yer değiştirmelerde esas alınacak hususlar" başlıklı 55. maddesi 2. fıkrasında"(2) Yer değiştirmelere ilişkin iş ve işlemler Bakanlığın internet sitesinde duyurulur. Yer değiştirme başvuruları duyuruda belirtilen sure icinde elektronik ortamda yapılır. Elektronik ortamda yapılmayan başvurular ile onaylatılmayan başvurular gecersiz sayılır. Başvurular şahsen ya da noter aracılığıyla vekalet verilen kişilerce yapılabilir."hukmu yer almaktadır.
Bu hukme gore, yer değiştirmelere ilişkin iş ve işlemler (ilişik kesme, goreve başlama gibi) vekalet verilen kişilerce yapılabilmelidir. Bu hukme aykırı davranan il ve ilce birimi yoneticileri yanlış işlem yapmaktadır.
Onumuz yaz ayında bir cok yer değiştirme işlemleri gercekleştirilecek bu bağlamda sorunlarda hemen başladı, orneğin Van İl Milli Eğitim Mudurluğu 15.06 2022 tarih ve 51869166 sayılı yazılarıyla vekaletle ilişik kesilip kesilemeyeceğine dair goruş bildirmiştir.
İşte o yazı;
06/10/2009 tarihli ve E-8976 sayılı Başbakanlık Devlet Personel Bakanlığının Milli Eğitim Bakanlığına sunmuş olduğu goruş yazısına atıfta bulunmuştur.
İşte Devlet Personel Bakanlığının Eski tarihli goruşu;
Devlet Personel Başkanlığı; 657sayılı Devlet Memurları Kanununda, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yonetmelikte ve 04/03/2006 tarih ve 26098 sayılı resmi gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinde devlet memurlarının vekaletname ile ilişik kesebileceklerine dair bir hukum bulunmadığından oğretmenlerin vekaletname ilişik kesmeyeceklerine dair goruş bildirmiştir.
Fakat DPB'nın goruş yazında yer alan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yonetmelik yururlukten kaldırılmış yerine getirilen 17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "Yer değiştirmelerde esas alınacak hususlar" başlıklı 55. maddesi 2. fıkrasında "Yer değiştirmelere ilişkin iş ve işlemlerin noter aracılığıyla vekalet verilen kişilerce yapılabileceği" kayıt altına alınmıştır.
Van Milli Eğitim Mudurluğunun yururlukte olan yonetmeliğin "Yer değiştirmelerde esas alınacak hususlar" başlıklı 55. maddesi 2. fıkrasından haberi olup olmadığı, haberi varsa neden gecmiş tarihli eski mevzuatta gore verilen DBB'nın goruşune gore işlem yapmaya calıştığı anlaşılamamaktadır.
Madde metninde acıkca "Başvurular şahsen ya da noter aracılığıyla vekalet verilen kişilerce yapılabilir."hukmu yer almaktadır. Madde metninin başlığı acıkca "Yer değiştirmelerde esas alınacak hususlar" dır. Bu kadar acık ve net mevzuatı anlamak istememek, yok saymak, memura zorluk cıkartmak anlaşılamamaktadır.
Kısacası yer değiştirmelerde vekaletle işlem yapılması esastır. Yetkililer şunu da bilmelidirler ki, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa gore; Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı muracaat hakkına sahiptirler. Yonetmelikte gecen "Başvuru" kelimesi muracaatla eşanlamlıdır. Kısacası yer değiştirmelerde Başvuru demek yer değiştirmeye başvurmak demektir, tayini cıkınca ilişik kesmeye başvurmak demektir.
Ahmet KANDEMİR