Oğretmen dışındaki diğer personelin hizmet suresi nasıl hesaplanır, askerlik hizmeti hesaba dahil edilir mi? Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Gorevde Yukselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yonetmelik hukumlerine gore; eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı haricinde kalan diğer personelin İl ici veya İller arası isteğe bağlı yer değiştirme talebinde bulunan personelin atamaları, Temmuz ayında tercihleri de dikkate alınarak hizmet suresi ustunluğune gore Bakanlıkca yapılır. Hizmet suresinin eşit olması halinde halen bulunduğu kadrodaki hizmet suresi fazla olana oncelik verilir, eşitliğin bozulmaması durumunda kura yoluna başvurulur.
Hizmet Suresi; bircok atama, gorevde yukselme ve unvan değişikliği işlemlerinde de kullanılmaktadır.
Peki, Eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı haricinde kalan diğer personelin hizmet suresi nasıl hesaplanmaktadır?
Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Gorevde Yukselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yonetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi (h) bendinde; "Hizmet Suresinin" tanımı yapılarak nasıl hesaplanacağı belirlenmiştir.
İşte o madde;
"Tanımlar MADDE 4 (1) Bu Yonetmelikte gecen; h) (Değişik:RG-10/12/2014-29201) Hizmet suresi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesi cercevesinde hesaplanan sureleri, ifade eder."
Maddenin atıfta bulunduğu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68. maddesi (B) bendine gore hizmet suresi hesaplanmaktadır.
İşte o madde;
"B) ( Değişik bent: 04/05/1984KHK 199/1 md.) Eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı haric, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 uncu derecelerindeki kadrolarına, derece yukselmesindeki sure kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule gore daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.

(Değişik fıkra: 25/02/2011 tarihli Mukerrer Resmi Gazete6111/101 md.) Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi icin ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek gostergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar icin en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek gostergesi 5300'den az olanlar icin en az 10 yıl,
c) 3 uncu ve 4 uncu dereceli kadrolar icin en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yuksekoğrenim gormuş olması şarttır. Dort yıldan az sureli yuksekoğrenim gorenler icin bu surelere iki yıl ilave edilir. Bu surelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen calışılan sureler ile Yasama Organı Uyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi uyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda gecen surelerin tamamı ile yuksekoğrenim gordukten sonra ozel kurumlarda veya serbest olarak calıştıkları surenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının musteşar ve musteşar yardımcıları ile en ust yonetici konumundaki genel mudur ve başkan kadrolarına atanacaklar icin tamamı, diğer kadrolara atanacaklar icin altı yılı gecmemek uzere dortte ucu dikkate alınır."

Dolayısıyla eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı haricindeki personelin muvazzaf askerlikte gecirmiş olduğu surelerde hizmet suresi hesabında kullanılır.
Ahmet KANDEMİR