Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Oğrenme Genel Mudurluğu, 28.06.2022 tarih ve 52948680 sayılı yazılarıyla halk eğitimi merkezlerinde kurs acma ve kapatma iş ve işlemlerin hangi sistem uzerinden yapılacağı konusunda acıklamada bulundu. e-Yaygın sistemi, Hayat Boyu Oğrenme Genel Mudurluğune bağlı hayat boyu oğrenme kurumları tarafından surdurulen eğitim faaliyetlerine ilişkin iş ve işlemlerin elektronik ortamda yurutulduğu ve kayıtlarının tutulduğu sistemdir.
Bu kapsamda, kursların acılmasına ve kapatılmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Oğrenme Kurumları Yonetmeliğinin 45. maddesinin ikinci ve ucuncu fıkrasında; "(2) Kurslar; program, aday kursiyer sayısı, oğretmen ve usta oğreticilerin calışma saatleri ile benzeri bilgiler iceren teklifin milli eğitim muduru tarafından onaylanmasıyla acılır Kurs Acma, Oğretmen ve Usta oğreticilerin Gorevlendirme Onay1 Cizelgesi Ek-3 'te yer alan kurs acma onayları, tek olarak alınabileceği gibi toplu olarak da e-Yaygın sisteminden alınabilir.
(3) Kurs acma ve kapatma işlemleri e-Yaygın sistemi uzerinden yapılır." hukmu yer almaktadır.
Kurslarla ilgili iş ve işlemlerin hangi sistem uzerinden yurutuleceğine ilişkin aynı Yonetmelik in 85. maddesinin ikinci fıkrasında; "(2) Kursiyer aday kayıt, kurs acma ve kapatma onayları, kurs bitirme belgeleri, oğrenim belgeleri, personel verileri, hayat boyu oğrenme istatistikleri Bakanlıkca belirlenen diğer iş ve işlemler de e-Yaygın sistemi uzerinden yurutulur. " hukmu yer almaktadır.
Buna gore yukarıda acıklanan mevzuat hukumleri cercevesinde, kurs acma ve kapatma iş ve işlemlerinin e-Yaygın sistemin uzerinden yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.
İşte o yazı;
Ahmet KANDEMİR