Ubuntu, SUSE ve Fedora yani en buyuk Linux dağıtımları, Microsoft tarafından sunuluyor. Evet yanlış duymadınız, Windows Store uzerinden Linux işletim sistemi kurulabilecek.

Microsoft'un alternatif işletim sistemlerine bakışı her zaman katı olmuştur. Şirketin efsanevi isimlerinden, eski tepe yoneticisi Steve Ballmer'ın Linux icin "kanser", Linux kullanıcıları icin de "komunist hırsızlar" soylemi bugun hala akıllardaki yerini koruyor. Ancak diğer taraftan değişen dunya ve artan kullanıcı beklentilerine de ayak uydurmak gerekiyor. Bunun farkında olan ve Linux dunyası ile bir suredir sıcak ilişkiler kovalayan Microsoft, asıl surprizini Build 2017 Konferansı'nda yaptı ve bazı Linux dağıtımlarını Windows Store'a koyacağını acıkladı.

Evet yanlış okumadınız, en populer Linux dağıtımlarından Ubuntu, SUSE ve Fedora bundan boyle Windows Store'dan da indirilebilecek. Microsoft'un bu hamleyle amacı, geliştiricilerin ve meraklı kullanıcıların Windows 10'lu bilgisayarda Linux ortamına ve oradaki Microsoft araclarına adapte olabilmesi. Marketteki Linux dağıtımları, Windows 10'lu bilgisayarlara sanallaştırılmış bir ortam icerisinde kurulacak ve tam kurulumda olduğu gibi aynı kod satırı araclarını sunacak.

Microsoft'un bu hamleyle bir diğer hedefi ise, eğitim dunyası icin geliştirilen Windows 10 S'li bilgisayarları daha populer kılabilmek. Yukseltme yapılmadığı takdirde sadece Windows Store'daki uygulamalarla calışan, hatta Chrome kurulumuna dahi izin vermeyen Windows 10 S'li bilgisayarlarda oğrenciler, Linux dağıtımı uzerinden alternatif kodları calıştırarak farklı platform ve geliştirici araclarını tecrube edebilecekler.

DH