Sağlığı acısından evde eğitim veya evde destek eğitim hizmeti alması gereken oğrencilerin "sağlık problemi nedeniyle en az on iki hafta sureyle orgun eğitim kurumlarından yararlanamayacağı ya da yararlanması durumunda sağlığı acısından risk oluşturacağı" ibaresinin bulunduğu "Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu"nun temin edilmesi gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğu 06.07.2022 tarih ve 53454938 sayılı yazılarıyla evde destek eğitim hizmeti alması gereken oğrencilerin alacakları sağlık raporları hakkında acıkla yaptı.
Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğinin 14 uncu maddesinin 1 inci fıkrasında; "Zorunlu oğrenim cağındaki ozel eğitim ihtiyacı olan oğrencilerden sağlık problemi nedeniyle en az on iki hafta sureyle orgun eğitim kuramlarından yararlanamayacağı ya da yararlanması durumunda sağlığı acısından risk oluşturacağı en az birisi ilgili daldan olmak uzere uc uzman tabip tarafından duzenlenmiş Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu'nda belirtilen oğrencilere velinin yazılı talebi ve Ozel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu ile il veya ilce ozel eğitim hizmetleri kurulunun planlaması doğrultusunda ders yılı icinde evde eğitim hizmeti verilebilir." hukmu yer almaktadır.
Bu hukum kapsamında rehberlik ve araştırma merkezlerine yapılan başvurular değerlendirilerek ihtiyacı olan ozel gereksinimli oğrencilere evde eğitim hizmeti sunulmaktadır.
Ancak sağlığı acısından evde eğitim veya evde destek eğitim hizmeti alması gereken oğrencilerin velilerinden/bireylerden Bakanlığımıza "En az birisi ilgili daldan olmak uzere uc uzman tabip tarafından duzenlenmiş Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu" temininde hastanelerde belirtilen şartları taşıyan kurulların uzman tabip eksikliğinden dolayı oluşturulamaması nedeni ile rapor duzenlenemediği, bu nedenle ihtiyacı olduğu halde oğrencilerin/bireylerin evde eğitim veya evde destek eğitim hizmetlerinden yararlanamadıkları yonunde bilgi ve başvurular ulaşmaktadır.
Belirtilen nedenle evde eğitim veya evde destek eğitim hizmetine ihtiyacı olduğu halde bu eğitimden yararlanamayan oğrencilerin/bireylerin mağduriyetlerinin giderilebilmesi icin, uc uzman tabip tarafından duzenlenmiş Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporunun ilgili sağlık kuramlarının şartları nedeniyle temin edilememesi durumunda; oğrencinin/bireyin yaşadığı sağlık sorunu ile ilgili biri alan uzmanı tabip olmak uzere ilgi Yonetmeliğin 14 uncu maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan "sağlık problemi nedeniyle en az on iki hafta sureyle orgun eğitim kurumlarından yararlanamayacağı ya da yararlanması durumunda sağlığı acısından risk oluşturacağı" ibaresinin bulunduğu "Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu"nun temin edilmesi halinde evde eğitim hizmeti ve evde destek eğitimi hizmeti kararı verilebilmesi icin değerlendirmeye alınmasının ve bu doğrultuda gerekli iş ve işlemlerin yurutulmesinin sağlanması gerekmektedir.
İşte o yazı;
Ahmet KANDEMİR