Uzman Oğretmenlik eğitim programı ilk 9 seminerden, Başoğretmenlik eğitim semineri ise 12 seminerden oluşmaktadır. Başoğretmenlik eğitim seminerinin ilk 9 semineri uzman oğretmenlik semineridir. "Başoğretmenlik sınavına girecek uzman oğretmenler, neden uzman oğretmenlik seminer konularından sorumlu tutuluyor?" sorumuza cevap bulabilmek icin oncelikle ilgili mevzuata goz atmamız gerekmektedir.
Oğretmenlik Meslek Kanununun "Oğretmenlik kariyer basamakları" başlıklı 6. maddesinde; "(1) Aday oğretmenlik dahil oğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan;
a) Mesleki gelişime yonelik 180 saatten az olmamak uzere duzenlenen Uzman Oğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,
b) Mesleki gelişim alanlarında uzman oğretmenlik icin ongorulen asgari calışmaları tamamlamış olan,
c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan,
oğretmenler uzman oğretmen unvanı icin yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Uzman oğretmen unvanı icin yapılan yazılı sınavda 70 ve uzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman oğretmen sertifikası duzenlenir.
(2) Uzman oğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman oğretmenlerden mesleki gelişime yonelik 240 saatten az olmamak uzere duzenlenen Başoğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başoğretmenlik icin ongorulen calışmaları tamamlayanlar başoğretmen unvanı icin yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Yazılı sınavda 70 ve uzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara başoğretmen sertifikası duzenlenir." hukumleri,
Aday Oğretmenlik Ve Oğretmenlik Kariyer Basamakları Yonetmeliğinin "Uzman oğretmen veya başoğretmen unvanları icin ongorulen yazılı sınava başvuracaklarda aranacak şartlar" başlıklı 12. maddesinde; "(1) Uzman oğretmen unvanı icin yapılacak yazılı sınava başvuruda bulunacak oğretmenlerde;
c) Oğretmenlerin mesleki gelişimlerine yonelik hazırlanan en az 180 saatlik Uzman Oğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olmak,

d) Uzman Oğretmenlik Mesleki Gelişim Calışmalarını tamamlamış olmak,
şartları aranır.
(2) Başoğretmen unvanı icin yapılacak yazılı sınava başvuruda bulunacak uzman oğretmenlerde;
b) Uzman oğretmen olarak gorev yapıyor olmak,
c) Uzman oğretmenlerin mesleki gelişimlerine yonelik hazırlanan en az 240 saatlik Başoğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olmak,

d) Başoğretmenlik Mesleki Gelişim Calışmalarını tamamlamış olmak,
şartları aranır." hukumleri,
Oğretmenlik Kariyer Basamakları Mesleki Gelişim Calışmaları Ve Eğitim Programına İlişkin Yonergenin
"Eğitim programı" başlıklı 6. maddesinde, "(1) Eğitim Kurulu kararıyla belirlenen Ek-1 Uzman Oğretmenlik Eğitim Programı ve Başoğretmenlik Eğitim Programı, Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmet İci Eğitim Yonetmeliği cercevesinde yurutulur.
(2) Eğitim programını tamamlayanlara seminer belgesi duzenlenir. Seminer belgesi, duzenlendiği tarihi takip eden uc yıl sureyle gecerlidir; bu sure icinde eğitim programında değişiklik olması halinde oğretmenler/uzman oğretmenler değişen konularla sınırlı eğitime tabi tutulur." hukumleri

gereği, Uzman Oğretmenlik Eğitim Programına gore; oğretmenlerin Uzman Oğretmen unvanı icin 180 saatlik eğitim 18 Temmuz -05 Eylul 2022 tarihleri arasında, Başoğretmenlik Eğitim Programına gore; uzman oğretmenlerin başoğretmen unvanı icin 240 saatlik eğitim 18 Temmuz19 Eylul 2022 tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmet İci Eğitim Yonetmeliği hukumleri cercevesinde uzaktan eğitim yontemiyle Oğretmen Bilişim Ağı (OBA) uzerinden gercekleştirilmektedir.
Adayların eğitimlerin tamamını eksiksiz olarak izlemeleri gerekmektedir. Sadece yazılı iceriğin (PDF dosyası) okunmasıyla "eğitimi tamamlama şartı" yerine gelmemektedir. İzlenen her videonun solunda bulunan ikon video başlatıldığında turuncu, tamamlandığında ise yeşil renkli olmaktadır. Tum videolar izlendiğinde (ikon yeşil olduğunda) eğitim tamamlanmış olacaktır. Eğitimin tamamlanmış sayılması icin videoların %100 izlenme zorunluluğu vardır. Eğitimin tamamlanmış olup olmadığı OBA platformunda eğitimin "Eğitim Detayları" kısmından mutlaka kontrol edilmelidir. Sonra Mebbis Hizmetici Eğitim bolumunde değerlendirme yapılarak sertifika alınmalıdır.
Aşağıda uzman oğretmenlik ve başoğretmenlik Eğitim Programı Seminerleri listelenmiş bulunmaktadır.
Uzman Oğretmenlik Yetiştirme Programı Calışma Kitabını(PDF) bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
Başoğretmenlik Yetiştirme Programı Calışma Kitabını(PDF) bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
Uzman Oğretmenlik eğitim programı ilk 9 seminerden oluşmaktadır. Başoğretmenlik eğitim semineri ise 12 seminerden oluşmaktadır.
Listeler incelendiğinde Başoğretmenlik Eğitim Programının ilk 9 semineri uzman oğretmenlik seminer konusu olduğuna gore ilgili mevzuatına gore de başoğretmenlik sınavına girmek icin "Uzman oğretmen olarak gorev yapıyor olmak," şartı arandığından başoğretmen adaylarının uzman oğretmenlerin sorumlu olduğu eğitim seminerlerinden sorumlu tutulması en baştan temel mantık ilkelerine ve hukukun temel ilkelerine aykırıdır.
Başoğretmenlik sınavına girecek uzman oğretmenler, neden uzman oğretmenlik seminer konularından sorumlu tutuluyor? Sorusuna verilecek cevabımız yok fakat bakanlığın mantığını tahmin edecek olursak hali hazırda uzman oğretmenler bu eğitimlere tabi tutulmadığından 2005-2006 yıllarında direkt olarak uzman oğretmenlik sınavı ile bu unvanlara sahip olduklarından bunları da bu aradan cıkartalım demiş olabilirler.
UZMAN OĞRETMENLİK EĞİTİM PROGRAMI SEMİNERİMEB PERSONELİ
1. OĞRENME VE OĞRETME SURECLERİ
2. OLCME VE DEĞERLENDİRME
3. OZEL EĞİTİM VE REHBERLİK
4. EĞİTİM ARAŞTIRMALARI VE AR-GE CALIŞMALARI
5. EĞİTİMDE KAPSAYICILIK
6. CEVRE EĞİTİMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
7. SOSYAL ETKİLEŞİM VE İLETİŞİM
8. DİJİTAL YETKİNLİK
9. GUVENLİ OKUL VE OKUL GUVENLİĞİ
BAŞOĞRETMENLİK EĞİTİM PROGRAMI SEMİNERİMEB PERSONELİ
1. OĞRENME VE OĞRETME SURECLERİ