Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmelikte yapılan değişiklikten okul oncesi, sınıf oğretmeni ile atolye ve laboratuvar oğretmenleri ve mudur yardımcısı normları etkilenecektir. 18 Ağustos 2022 Tarihli ve 31927 Sayılı Resmi Gazetede yapılan değişiklikle Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmelikte değişiklik yapılmıştır.
BU DEĞİŞİKLİKTEKİ ONEMLİ HUSUSLAR ŞUNLARDIR;
1-Bilim ve sanat merkezi binasında acılan anaokullarına mudur norm kadrosu verilmeyecektir.
2-Oğrencilerinsigorta işleminin yapıldığı en az 500 oğrencisi olan mesleki ve teknik eğitim kurumlarına ilave 1 mudur yardımcısı verilecektir
3-"Bir eğitim kurumundaki mudur yardımcısı norm kadrosu hicbir şekilde 6'yı gecemez" kuralı "oğrenci sayısı 1500'e kadar olanlar icin 6'yı, 1500 ve daha fazla olanlar icin 7'yi hicbir şekilde gecemez" şeklinde duzenlenmiştir.
4-Nufusu az ve dağınık olan koy ve benzeri yerleşim yerlerindeki okullara okul oncesi oğretmeni norm kadrosu verilebilmesi icin gerekli oğrenci sayısı 10'dan 5 oğrenciye duşurulerek en az 5 oğrencisi olan anasınıflarına okul oncesi oğretmeni norm kadrosu verilecektir.
5-Nufusu az ve dağınık olan koy ve benzeri yerleşim yerlerindeki okullara sınıf oğretmeni norm kadrosu verilebilmesi icin gerekli oğrenci sayısı 10'dan "oğrenci sayısına bakılmaksızın" kriterine duşurulerek oğrenci sayısına bakılmaksızın 1 sınıf oğretmeni norm kadrosu verilecektir.
6-Mesleki ozel eğitim kurumlarınada rehberlik alan oğretmeni norm kadrosu verilecektir.
7-Mesleki ve teknik orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ozel eğitim ihtiyacı olan oğrencilerin gruplara eşit sayıda dağıtılması kaydıyla bu durumda bulunan en az 2 oğrencinin bulunduğu grupların ikiye boluneceği ve bu şekilde bir bolunme durumunda grup sayısının hicbir şekilde 5'i gecemeyeceği belirtilmiştir.

8-Mesleki eğitim merkezlerinde 361 ve daha fazla cırak icin 10 grup olacak şekilde gruplandırılan cırak sayıları, 441 ve daha fazla cırak icin 12 grup olacak şekilde gruplandırılacak Dolayısıyla mesleki eğitim merkezlerinde cırak grup sayıları 10'dan 12'ye cıkartılmıştır.
9-Mesleki eğitim merkezi programında alan/dal derslerine ilişkin ders yuku hesaplanırken şubelerin gruplara bolunmeden hesaplanacağı ve bir şubedeki oğrenci sayısının birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen grup oluşturma sayısının altında olması durumunda işletmelerde meslek eğitimi dersi dışındaki alan/dal dersleri ders yuku hesabına dahil edilmeyeceği hukum altına alınmıştır.
10- Mesleki eğitim merkezilerinde işletmelerde meslek eğitimi ders yuku cerceve oğretim programında yer alan işletmelerde meslek eğitimi ders saati ile grup sayısının carpımı sonucu bulunacağı kayıt altına alınmıştır.
11-Mesleki eğitim merkezi programında alanın toplam ders yuku, işletmelerde meslek eğitimi ders yukune meslek alanında okutulan haftalık alan/dal ders saatleri eklenerek bulunacağı kayıt altına alınmıştır.
İŞTE DEĞİŞİKLİKLERİN ESKİ VE YENİ HALLERİ İLE OLUŞTURACAĞI ETKİLER;

BİLİM VE SANAT MERKEZİ BİNASINDA ACILAN ANAOKULLARINA MUDUR NORM KADROSU;
Değişiklik;
MADDE 1-16/6/2014 tarihli ve 2014/6459 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yururluğe konulan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yonetici ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğin 5 inci maddesine beşinci fıkrasından sonra gelmek uzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(6)Bilim ve sanat merkezi binasında acılan anaokullarına mudur norm kadrosu verilmez."
Madde fıkrasının eski ve yeni hali;

Yonetmeliğin "Mudur norm kadrosu" başlıklı 5. maddesi okul ve kurumlardaki mudur norm kadrosunu belirlemektedir. Bu maddede bir değişiklik olmayıp sadece yeni bir 6. fıkra eklenmiştir.
Değişikliğin oluşturacağı etkiler;
Yonetmeliğin Mudur norm kadrosu"başlıklı 5. maddesine eklenen yukarıdaki 6. fıkra "ile bilim ve sanat merkezi binasında acılan anaokullarına mudur norm kadrosu verilmeyecektir.
ORTAOĞRETİM KURUMLARI MUDUR YARDIMCISI NORM KADROSU;
Değişiklik;
MADDE 2- Aynı Yonetmeliğin 10 uncu maddesinin başlığında yer alan "ile mesleki ve teknik eğitim merkezi" ibaresi yururlukten kaldırılmış, aynı maddenin birinci fıkrasında yer alan "Ortaoğretim kurumları ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde, oğrenci sayısı;" ibaresi "Ortaoğretim kurumlarında oğrenci sayısı;" şeklinde değiştirilmiştir.
Yonetmeliğin 10. maddesinin "Ortaoğretim kurumları ile mesleki ve teknik eğitim merkezi mudur yardımcısı norm kadrosu" başlığı "Ortaoğretim kurumları mudur yardımcısı norm kadrosu" olarak değiştirilmiştir.
Yonetmeliğin 10. maddesinin 1. fıkrasındaki; "(1) Ortaoğretim kurumları ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde, oğrenci sayısı;" ibaresi "(1) Ortaoğretim kurumlarında oğrenci sayısı;" olarak değiştirilmiştir.
Bu değişiklikle tum ortaoğretim kurumlarının "mudur yardımcısı norm kadrosu", Yonetmeliğin "Ortaoğretim kurumlarında oğrenci sayısı" başlıklı 10. maddesine gore belirlenecektir. Yonetmeliğin 10. maddesine gore daha onceden belirlenmekte olan mesleki ve teknik eğitim merkezi mudur yardımcısı norm kadrosu artık bu maddeye gore belirlenmeyecektir.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KURUMLARINA İLAVE 1 MUDUR YARDIMCISI NORM KADROSU;
Değişiklik;
MADDE 3- Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"d) 3308 sayılı Kanunun 25 inci maddesi kapsamında oğrencilerin sigorta işleminin yapıldığı en az 500 oğrencisi olan mesleki ve teknik eğitim kurumlarına,"
Yonetmeliğin "İlave mudur yardımcısı norm kadrosu" başlıklı 14. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi; "(1) Rehberlik ve araştırma merkezleri haric olmak uzere, eğitim kurumlarından; d) Bunyesinde cıraklık eğitimi programları uygulanan mesleki ve teknik eğitim merkezlerine, her ozelliğe bağlı olarak ayrı ayrı olmak uzere ilave 1 mudur yardımcısı norm kadrosu daha verilir." şeklinde iken;
"d) 3308 sayılı Kanunun 25 inci maddesi kapsamında oğrencilerin sigorta işleminin yapıldığı en az 500 oğrencisi olan mesleki ve teknik eğitim kurumlarına, her ozelliğe bağlı olarak ayrı ayrı olmak uzere ilave 1 mudur yardımcısı norm kadrosu daha verilir." şeklinde değiştirilmiştir.
Bu değişikliğin getireceği ilave mudur yardımcısı norm kadrosu Yonetmeliğin "İlave mudur yardımcısı norm kadrosu" başlıklı 14. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendindeki; "c) 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında işletmelerde yapılan mesleki eğitime en az 100 oğrenci gonderen mesleki ve teknik eğitim kurumlarına, her ozelliğe bağlı olarak ayrı ayrı olmak uzere ilave 1 mudur yardımcısı norm kadrosu daha verilir." hukumlerinde ilave 1 mudur yardımcısı norm kadrosu ile karıştırılmamalıdır. (C) bendi işletmelerde yapılan mesleki eğitime en az 100 oğrenci gonderen mesleki ve teknik eğitim kurumlarına ilave 1 mudur yardımcısı norm kadrosu vermektedir.
Yonetmeliğin "İlave mudur yardımcısı norm kadrosu" başlıklı 14. maddesinin 1. fıkrasındaki değişiklikle 3308 sayılı Kanunun 25 inci maddesi kapsamında Aday cırak, cırak ve işletmelerde meslek eğitimi goren, stajını yapan veya tamamlayıcı eğitime devam eden oğrencilerin sigorta işleminin yapıldığı en az 500 oğrencisi olan mesleki ve teknik eğitim kurumlarına ilave 1 mudur yardımcısı verilecektir. Bu onceden sadece bunyesinde cıraklık programları uygulanan mesleki ve teknik eğitim merkezlerine veriliyordu bu değişiklikle yukarıdaki şartları taşıyan tum mesleki ve teknik eğitim kurumlarına ilave bir mudur yardımcısı verilecektir.
BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ MUDUR YARDIMCISI SAYISI SINIRI;
Değişiklik;
MADDE 3- Aynı Yonetmeliğin 14 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2) Bir eğitim kurumundaki mudur yardımcısı norm kadrosu, oğrenci sayısı 1500'e kadar olanlar icin 6'yı, 1500 ve daha fazla olanlar icin 7'yi hicbir şekilde gecemez."
Yonetmeliğin "İlave mudur yardımcısı norm kadrosu" başlıklı 14. maddesinin 2. fıkrası; "(2) Bir eğitim kurumundaki mudur yardımcısı norm kadrosu hicbir şekilde 6'yı gecemez." şeklinde iken;
"(2)Bir eğitim kurumundaki mudur yardımcısı norm kadrosu, oğrenci sayısı 1500'e kadar olanlar icin 6'yı, 1500 ve daha fazla olanlar icin 7'yi hicbir şekilde gecemez."şeklinde değiştirilmiştir.
Yonetmeliğin "İlave mudur yardımcısı norm kadrosu" başlıklı 14. maddesinin 2. fıkrasındaki değişiklikle "Bir eğitim kurumundaki mudur yardımcısı norm kadrosu hicbir şekilde 6'yı gecemez" kuralı "oğrenci sayısı 1500'e kadar olanlar icin 6'yı, 1500 ve daha fazla olanlar icin 7'yi hicbir şekilde gecemez" şeklinde duzenlenmiş ve bir eğitim kurumundaki mudur yardımcısı sayısı sınırları belirlenmiştir.
NUFUSU AZ VE DAĞINIK OLAN KOY VE BENZERİ YERLEŞİM YERLERİNDE Kİ OKULLARDA OKUL ONCESİ OĞRETMENİ NORM KADROSU;
Değişiklik;
MADDE 4- Aynı Yonetmeliğin 15 inci maddesine ikinci fıkrasından sonra gelmek uzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(3) Nufusu az ve dağınık olan koy ve diğer benzeri yerleşim yerlerinde, oğrenci sayısı 5'ten az, 20'den fazla olmamak uzere, acılan ana sınıflarında oluşturulan her grup icin 1 okul oncesi oğretmeni norm kadrosu verilir."
Yonetmeliğin "Okul oncesi oğretmeni norm kadrosu" başlıklı 15. maddesi okul ve kurumlardaki okul oncesi oğretmeni norm kadrosunu belirlemektedir. Bu maddede bir değişiklik olmayıp sadece yeni bir 3. fıkra eklenmiştir.
Bu değişiklikle nufusu az ve dağınık olan koy ve benzeri yerleşim yerlerindeki okullara okul oncesi oğretmeni norm kadrosu verilebilmesi icin gerekli oğrenci sayısı 10'dan 5 oğrenciye duşurulerek en az 5 oğrencisi olan anasınıflarına okul oncesi oğretmeni norm kadrosu verilecektir.
NUFUSU AZ VE DAĞINIK OLAN KOY VE BENZERİ YERLEŞİM YERLERİNDEKİ OKULLARDA SINIF OĞRETMENİ NORM KADROSU;
Değişiklik;
MADDE 5- Aynı Yonetmeliğin 16 ncı maddesine dorduncu fıkrasından sonra gelmek uzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(5) Nufusu az ve dağınık olan koy ve benzeri yerleşim yerlerinde acılan ilkokullara oğrenci sayısına bakılmaksızın 1 sınıf oğretmeni norm kadrosu verilir. Oğrenci sayısının 21 ve uzeri olması halinde bu maddenin ikinci fıkra hukumleri uygulanır."
Yonetmeliğin "Sınıf oğretmeni norm kadrosu" başlıklı 16. maddesi okul ve kurumlardaki sınıf oğretmeni norm kadrosunu belirlemektedir. Bu maddede bir değişiklik olmayıp sadece yeni bir 5. fıkra eklenmiştir.
Bu değişiklikle nufusu az ve dağınık olan koy ve benzeri yerleşim yerlerindeki okullara sınıf oğretmeni norm kadrosu verilebilmesi icin gerekli oğrenci sayısı 10'dan "oğrenci sayısına bakılmaksızın" kriterine duşurulerek oğrenci sayısına bakılmaksızın 1 sınıf oğretmeni norm kadrosu verilecek ve oğrenci sayısının 21 ve uzeri icin 2 sınıf oğretmeni norm kadrosu verilecektir.
MESLEKİ OZEL EĞİTİM KURUMLARI REHBERLİK ALAN OĞRETMENİ NORM KADROSU;
Değişiklik;
MADDE 6- Aynı Yonetmeliğin 21 inci maddesinin ucuncu fıkrasında yer alan "oğrenci" ibaresi "cırak/oğrenci" şeklinde değiştirilmiştir.
Yonetmeliğin "Rehberlik alan oğretmeni norm kadrosu" başlıklı 21. maddesi 3. fıkrası; "(3) Ozel eğitim kurumlarında oğrenci sayısının 100 ve 100'un katlarına, diğer eğitim kurumlarında ise oğrenci sayısının 500 ve 500'un katlarına ulaşması halinde her defasında ilave olarak 1 rehberlik alan oğretmeni norm kadrosu daha verilir." şeklinde iken
"(3)Ozel eğitim kurumlarında cırak/oğrenci sayısının 100 ve 100'un katlarına, diğer eğitim kurumlarında ise cırak/oğrenci sayısının 500 ve 500'un katlarına ulaşması halinde her defasında ilave olarak 1 rehberlik alan oğretmeni norm kadrosu daha verilir." şeklinde değiştirilmiştir.
Bu değişikliklezihinsel, bedensel, sosyal, ruhsal, duygusal, konuşma, gorme ve işitsel gibi engelleri nedeniyle normal yaşamın gereklerine uyamama durumunda olan bireylerin cırak olarak mesleki ozel eğitim kurumlarında eğitime alınmaları halinde mesleki ozel eğitim kurumlarınada rehberlik alan oğretmeni norm kadrosu verilecektir.
MESLEKİ VE TEKNİK ORGUN VE YAYGIN EĞİTİM KURUMLARINDA OZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN OĞRENCİLERİN GRUPLARA AYRILMASI;
Değişiklik;
MADDE 7- Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Mesleki ve teknik orgun ve yaygın eğitim kurumlarında alan/dal derslerine ilişkin ders yuku, haftalık ders cizelgesine gore her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile carpımı sonucunda bulunur. Ders yuku hesaplanırken, derslerin ayrı fiziki ortam, atolye ve laboratuvarlarda veya farklı makine, arac ve gerecle grup calışması şeklinde yapılması durumunda şubeler gruplara bolunur ve ders yuku buna gore hesaplanır. Ancak bir şubede 4'ten fazla grup oluşturulamaz ve gruplar;
1) 9 uncu sınıfta, 10-21 oğrenciye kadar 1,
21-31 oğrenciye kadar 2,
31'den fazla oğrenci icin 3,
2) 10 uncu, 11 inci ve 12 nci sınıflarda,
8-17 oğrenciye kadar 1,
17-25 oğrenciye kadar 2,
25-33 oğrenciye kadar 3,
33 ve daha fazla oğrenci icin 4,
olacak şekilde oluşturulur. Ancak, kaynaştırma/butunleştirme yoluyla eğitimine devam eden ozel eğitim ihtiyacı olan oğrencilerin gruplara eşit sayıda dağıtılması kaydıyla bu durumda bulunan en az 2 oğrencinin bulunduğu gruplar ikiye bolunur. Grup sayısı hicbir şekilde 5'i gecemez."
Yonetmeliğin "Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar" başlıklı 22. maddesi 1. fıkrası (c) bendi; "c) Mesleki ve teknik orgun ve yaygın eğitim kurumlarında alan/dal derslerine ilişkin ders yuku, haftalık ders cizelgesine gore her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile carpımı sonucunda bulunur. Ancak, her şubede 4'ten fazla grup oluşturulamaz ve gruplar; ..... olacak şekilde oluşturulur. Ancak, kaynaştırma yoluyla eğitimine devam eden ozel eğitim ihtiyacı olan oğrencilerin bulunduğu gruplarda, gruplar ikiye bolunur. Oğretmenlerin ayrı fiziki ortam ve laboratuvarlarda veya grup calışması yaptıkları makine, arac ve gerecle işledikleri dersler gruplara ayrılır, ders yuku de buna gore belirlenir." şeklinde iken;
"c) Mesleki ve teknik orgun ve yaygın eğitim kurumlarında alan/dal derslerine ilişkin ders yuku, haftalık ders cizelgesine gore her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile carpımı sonucunda bulunur. Ders yuku hesaplanırken, derslerin ayrı fiziki ortam, atolye ve laboratuvarlarda veya farklı makine, arac ve gerecle grup calışması şeklinde yapılması durumunda şubeler gruplara bolunur ve ders yuku buna gore hesaplanır. Ancak bir şubede 4'ten fazla grup oluşturulamaz ve gruplar; ... olacak şekilde oluşturulur. Ancak, kaynaştırma/butunleştirme yoluyla eğitimine devam eden ozel eğitim ihtiyacı olan oğrencilerin gruplara eşit sayıda dağıtılması kaydıyla bu durumda bulunan en az 2 oğrencinin bulunduğu gruplar ikiye bolunur. Grup sayısı hicbir şekilde 5'i gecemez." şeklinde değiştirilmiştir.
Yonetmeliğin "Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar" başlıklı 22. maddesi 1. fıkrası (c) bendindeki değişiklikle, değişiklikten onceki metin incelendiğinde oğrenci grup sayılarında hic bir değişiklik yapılmadığı gorulmektedir. Sadece madde metni anlaşılır şekilde yazılmış, ders yuku hesaplanırken, derslerin ayrı fiziki ortam, atolye ve laboratuvarlarda veya farklı makine, arac ve gerecle grup calışması şeklinde yapılması durumunda şubeler gruplara boluneceği netleştirilmiştir.
Yenilik olarak ise Mesleki ve teknik orgun ve yaygın eğitim kurumlarında; ozel eğitim ihtiyacı olan oğrencilerin gruplara eşit sayıda dağıtılması kaydıyla bu durumda bulunan en az 2 oğrencinin bulunduğu grupların ikiye boluneceği ve bu şekilde bir bolunme durumunda grup sayısının hicbir şekilde 5'i gecemeyeceği belirtilmiştir.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE CIRAK GRUP SAYILARI VE İŞLETMELERDE MESLEK EĞİTİMİ DERS YUKU;
Değişiklik;
MADDE 7- Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(2)Mesleki eğitim merkezi programında alan/dal derslerine ilişkin ders yuku hesaplanırken şubeler gruplara bolunmez ve bir şubedeki oğrenci sayısının birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen grup oluşturma sayısının altında olması durumunda işletmelerde meslek eğitimi dersi dışındaki alan/dal dersleri ders yuku hesabına dahil edilmez. İşletmelerde meslek eğitimi ders yuku hesaplanırken meslek alanındaki tum sınıf seviyelerinde kayıtlı toplam cırak sayısı;
a) 10-41 cırağa kadar 1,
b) 41-81 cırağa kadar 2,
c) 81-121 cırağa kadar 3,
c) 121-161 cırağa kadar 4,
d) 161-201 cırağa kadar 5,
e) 201-241 cırağa kadar 6,
f) 241-281 cırağa kadar 7,
g) 281-321 cırağa kadar 8,
ğ) 321-361 cırağa kadar 9,
h) 361-401 cırağa kadar 10,
ı) 401-441 cırağa kadar 11,
i) 441 ve daha fazla cırak icin 12,
olacak şekilde gruplandırılır. İşletmelerde meslek eğitimi ders yuku cerceve oğretim programında yer alan işletmelerde meslek eğitimi ders saati ile grup sayısının carpımı sonucu bulunur.
Yonetmeliğin "Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar" başlıklı 22. maddesi 2. fıkrası; "(2)Cıraklık eğitimi uygulanan yaygın eğitim kurumlarında işletmelerde meslek eğitimi ders yuku hesaplanırken, 10'dan fazla grup oluşturmamak uzere meslek alanında bulunan kayıtlı toplam cırak sayısı;
a) 12-41 cırağa kadar 1,
b) 41-81 cırağa kadar 2,
h) 361 ve daha fazla cırak icin 10,
olacak şekilde gruplandırılır." şeklinde iken;
"(2) Mesleki eğitim merkezi programında alan/dal derslerine ilişkin ders yuku hesaplanırken şubeler gruplara bolunmez ve bir şubedeki oğrenci sayısının birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen grup oluşturma sayısının altında olması durumunda işletmelerde meslek eğitimi dersi dışındaki alan/dal dersleri ders yuku hesabına dahil edilmez. İşletmelerde meslek eğitimi ders yuku hesaplanırken meslek alanındaki tum sınıf seviyelerinde kayıtlı toplam cırak sayısı;
a) 10-41 cırağa kadar 1,
b) 41-81 cırağa kadar 2,
h) 361-401 cırağa kadar 10,
ı) 401-441 cırağa kadar 11,
i) 441 ve daha fazla cırak icin 12,
olacak şekilde gruplandırılır. İşletmelerde meslek eğitimi ders yuku cerceve oğretim programında yer alan işletmelerde meslek eğitimi ders saati ile grup sayısının carpımı sonucu bulunur." şeklinde değiştirilmiştir.
Yonetmeliğin "Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar" başlıklı 22. maddesi 2. fıkrasındaki değişiklikle, Mesleki eğitim merkezlerinde 361 ve daha fazla cırak icin 10 grup olacak şekilde gruplandırılan cırak sayıları, 441 ve daha fazla cırak icin 12 grup olacak şekilde gruplandırılacak Dolayısıyla mesleki eğitim merkezlerinde cırak grup sayıları 10'dan 12'ye cıkartılmıştır.
Ayrıca mesleki eğitim merkezi programında alan/dal derslerine ilişkin ders yuku hesaplanırken şubelerin gruplara bolunmeden hesaplanacağı ve bir şubedeki oğrenci sayısının birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen grup oluşturma sayısının altında olması durumunda işletmelerde meslek eğitimi dersi dışındaki alan/dal dersleri ders yuku hesabına dahil edilmeyeceği hukmu ile işletmelerde meslek eğitimi ders yuku cerceve oğretim programında yer alan işletmelerde meslek eğitimi ders saati ile grup sayısının carpımı sonucu bulunacağı kayıt altına alınmıştır.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ PROGRAMINDA ALANIN TOPLAM DERS YUKU;
Değişiklik;
MADDE 7- Aynı Yonetmeliğin 22 nci maddesinin ucuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(3) Mesleki eğitim merkezi programında alanın toplam ders yuku, işletmelerde meslek eğitimi ders yukune meslek alanında okutulan haftalık alan/dal ders saatleri eklenerek bulunur."
Yonetmeliğin "Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar" başlıklı 22. maddesi 3. fıkrası "(3) İşletmelerde meslek eğitimi ders yuku, cıraklık eğitimi cerceve oğretim programlarına gore haftalık 32 saatlik işletmelerde meslek eğitimi ders saati ile grup sayısının carpımı sonucu bulunur. İşletmelerde meslek eğitimi ders yukune, meslek alanında okutulan haftalık alan/dal meslek ders saatleri eklenerek, alanın toplam ders yuku bulunur." şeklinde iken;
"(3) Mesleki eğitim merkezi programında alanın toplam ders yuku, işletmelerde meslek eğitimi ders yukune meslek alanında okutulan haftalık alan/dal ders saatleri eklenerek bulunur." şeklinde değiştirilmiştir.
Yonetmeliğin "Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar" başlıklı 22. maddesi 3. fıkrasındaki değişiklikle, mesleki eğitim merkezlerinde işletmelerde meslek eğitimi ders yuku hesabı, bu maddenin 2. fıkrasına alındığından 3. fıkradan tamamen cıkartılmış ve mesleki eğitim merkezi programında alanın toplam ders yuku, işletmelerde meslek eğitimi ders yukune meslek alanında okutulan haftalık alan/dal ders saatleri eklenerek bulunacağı kayıt altına alınmıştır.
Ahmet KANDEMİR