Milli Eğitim Bakanlığı, Ozel Eğitim Uygulama Okulu II. Kademesinde mudur yardımcısı olarak gorev yapan ozel eğitim oğretmeninin, 2021 yılı eğitim kurumlarına ilk defa yonetici gorevlendirme başvurusunda ozel eğitim norm kadrosu bulunan eğitim kurumlarını tercih edip edemeyeceğine ilişkin goruş yazısı yayımladı. Bilindiği uzere Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yonetici Secme ve Gorevlendirme Yonetmeliğinin 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde; "Gorevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı turdeki eğitim kurumlarından birine oğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve gorevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı turdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak." hukmune yer verilmiştir.
Diğer taraftan Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğinin 28'inci maddesinin birinci fıkrasında; "okul oncesi, ilkokul, ortaokul ve mesleki eğitim veren ortaoğretim kurumlarında ozel eğitim programı uygulayan ozel eğitim sınıfları acılabilir.", aynı fıkranın (ğ) bendinde de; "ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde acılan sınıflarda dersler ozel eğitim oğretmenleri tarafından okutulur. Ancak, ilkokullarda haftalık ders cizelgesinde yer alan din kulturu ve ahlak bilgisi ile diğer kademelerdeki din kulturu ve ahlak bilgisi, gorsel sanatlar, muzik ve beden eğitimi alanlarına ilişkin dersler ile meslek dersleri ilgili alan oğretmenleri tarafından okutulur. Alan oğretmenleri tarafından okutulan derslere ozel eğitim oğretmenleri ders işlenişine destek vermek uzere katılır." hukumlerine yer verilmiştir.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 06.01.2022 tarih ve 40670430 sayılı sayılı goruş yazısında; "...ozel eğitim oğretmenleri anılan eğitim kurumlarına, bu kurumlarda ihtiyac duyulması halinde acılan ozel eğitim sınıflarında ders okutmak uzere oğretmen olarak atanabilmekte olup ancak, turu itibarıyla yonetici olarak gorevlendirilmeleri mumkun olamamaktadır." acıklamasında bulunmuştur.
Bu goruş yazısına gore; MEB yonetici atamada "aynı turdeki eğitim kurumlarına oğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak" şartının ne anlama geldiğini acıklamıştır. Dolayısıyla Ozel eğitim oğretmeni bir ortaokula veya liseye ozel eğitim sınıflarında ders okutmak uzere oğretmen olarak atanabilmekte iken turu itibarıyla yonetici olarak gorevlendirilmeleri mumkun olamamaktadır. Fakat "Okul oncesi oğretmeni ortaokula yonetici olarak atanabilir mi?" haberimizde yer verdiğimiz ornekte olduğu gibi bu goruş yazısının tersi goruş yazıları da bulunmakta, Turkiye genelinde bu konuda uygulama birliği bulunmamaktadır.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR