Milli Eğitim Bakanlığı, ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenlerden resmi gorevi bulunmayanlara, Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9'uncu maddesinin ikinci fıkrasına gore fiilen okuttukları her 5 saat ders icin eğitim oğretime destek gorevi karşılığında ayrıca odenecek olan ek ders ucretinin haftalık olarak mı, aylık olarak mı belirleneceğine ilişkin goruş yazısı yayımladı. Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 9'uncu maddesinde; "(1) Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde;
a) Yuksek oğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2) Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere okul oncesi, ilkoğretim, orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumları ile yabancı uyrukluların eğitim gorduğu gecici eğitim merkezlerinde haftada 30 saate, kadar ek ders gorevi verilebilir.
b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak nitelendirilenlerden;
1) Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,
2) Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate,
kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir. (2)Bu madde kapsamında ders gorevi verilenlerden resmi gorevi bulunmayanlara, fiilen okuttukları her 5 saat ders icin 1 saat daha eğitim oğretime destek gorevi karşılığında ayrıca ek ders ucreti odenir." hukmune yer verilmiştir.
Goruleceği uzere ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenler, fiilen okuttukları ders gorevlerinin tamamı icin ek ders ucretinden yararlandırılmaktadır. Bu bağlamda ek ders ucretleri de bir ay icinde fiilen okuttukları derslerin toplamı uzerinden takip eden ay icerisinde odenmektedir. Dolayısıyla bu kapsamda gorev yapanların ek ders ucretleri haftalık değil, aylık olarak belirlenmek durumundadır.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 03.10.2022 tarih ve 59601967 sayılı goruş yazısında "Bu itibarla, ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenlerden resmi gorevi bulunmayanlara yukarıda belirtilen hukmun ikinci fıkrası kapsamında yapılacak ek ders ucreti odemelerinin; bir takvim ayında fiilen yerine getirdikleri toplam ders gorevi saati sayısının 5'e bolunmesi suretiyle belirlenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir." acıklamalarına yer vererek ucretli oğretmenlerin ek ders ucretlerinin aylık olarak hesaplanması gerektiğini belirtti.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR