Kas erimesi hastası Gamze Kılıc, entube edilmesinin ardından solunum cihazıyla sınıfta ders anlatmaya devam ederken, "trakeostomi"yle ilgili sosyal medya hesabı uzerinden de aynı durumdaki hastalara umut veriyor- Gamze Kılıc:- "Yuruyemiyorum, solunum cihazı kullanıyorum ama bunlar beni tanımlayan şeyler değil. İcinde bulunduğum şartlara rağmen gosterdiğim caba ile bir yerlere geliyorum"- "Hesabımı takip edenlerden cok guzel donuşler alıyorum. 'Daha once dışarı cıkamıyorduk, sizi gordukten sonra dışarı cıkmaya başladık' diyenler oluyor. Bu da beni motive ediyor. İlham aldıklarını soylediklerinde kendimde guc buluyorum" - Kas erimesi nedeniyle tekerlekli sandalyede hayatını devam ettiren Gamze Kılıc, kanında karbondioksit yukselmesi nedeniyle entube edilip solunum cihazına bağlanmasına rağmen "en buyuk hazinem" dediği oğrencilerine ders anlatmaya, actığı sosyal medya hesabıyla da farkındalık oluşturmaya devam ediyor.
Henuz 6 yaşındayken, halk arasında "kas erimesi" olarak bilinen "Muskuler distrofi" teşhisi konulan ve hareket etme yetisini 12 yaşında kaybeden Gamze Kılıc, bu surecte en cok hastalığından değil meraklı bakışlardan ve bitmeyen sorulardan yoruldu.
Lise yıllarında, sorunlarının ustesinden gelmede gosterdiği başarı ile psikolog olmaya yonelse de yabancı dil bilgisiyle Hacettepe Universitesi Alman Dili ve Edebiyatını kazanan, İngiliz Dili ve Edebiyatında da yan dal yapan Kılıc, 2014'te Erasmus programıyla yurt dışına giden ilk ağır engelli oğrenci olarak Almanya Heidelberg Universitesinde okudu.
Tekerlekli sandalyesi ve ailesinin desteğiyle yaptığı yolculuklarla Almanya dışında İsvicre, İtalya, Cek Cumhuriyeti ve Avusturya'ya giden Kılıc, 2015'te universiteden dereceyle mezun oldu, ardından yaklaşık 7 yıl once atandığı Milli Eğitim Bakanlığı Sincan Fatih Anadolu Lisesi'nde Almanca oğretmeni olarak goreve başladı.
- "Gozlerimi actığımda yoğun bakımda cihazlara bağlı haldeydim"
AA ekibi, kas erimesi nedeniyle uzun yıllardır tekerlekli sandalye kullanan ve gecen yıl kanındaki oksijen oranının azalması uzerine gecirdiği operasyon sonucu solunum cihazına bağlanan 31 yaşındaki Gamze Kılıc'ın dersine konuk oldu.
Kovid-19 salgını surecinde 2 yıla yakın sure uzaktan eğitim verdiğini, ekran karşısında ders anlatmanın yorucu bir surec olduğunu belirten Kılıc, bu surecte birtakım şikayetleri olmasına rağmen doktora gitmeyi hep goz ardı ettiğini ifade etti.
Gecen yılın haziran ayında kanında karbondioksit yukselmesi nedeniyle entube olduğunu aktaran Kılıc, şoyle devam etti:
"Gozlerimi actığımda yoğun bakımda cihazlara bağlı haldeydim. Entube sozcuğunu ilk defa pandemide duyduğum icin doktor gelip acıklama yapana kadar Kovid gecirdiğimi sandım. Meğer solunum yetmezliği nedeniyle ağzımdan ciğerlerime kadar boru yerleştirilmiş. Uzun sure entube kalmak ses tellerine zarar verdiği ve enfeksiyon riskini arttırdığı icin 4 gun sonra doktorlar soluk boruma cerrahi bir işlemle kucuk bir delik acarak beni solunum cihazına bağladılar. Bu işleme trakeostomi deniliyor. Trakeostomi bir hastalık değil, mevcut hastalık sonucu ortaya cıkan bir durum. Sesim artık cıkmıyordu. Yoğun bakımda gunlerim ağlayarak gecti, cok yıpratıcı bir surecti. Ankara Şehir Hastanesi Noroloji-Ortopedi Hastanesindeki yoğun bakım doktorlarım bana cok destek oldu. Sonra palyatif bakım servisine sevk edildim. Hayata solunum cihazıyla daha kolay adapte olabilmem icin eğitim verildi. Doktorum Ganime Ayar oğretmenliğe yeniden başlayabileceğime inandı. Bana 'umut vadeden hastamsın' diyordu. Ben de onların inancını boşa cıkarmak istemedim."

Gamze Kılıc, palyatif bakımdan 1,5 ay sonra taburcu olduğunu belirterek, bu surecte trakeostomi hakkında yerli yabancı bircok tıp dergisi okuduğunu, daha iyi olup yeniden oğrencilerinin karşısında olmayı istediğini soyledi.
Raporlu olmak yerine calışmayı tercih eden bir oğretmen olduğunu dile getiren Kılıc,"Hastanede 'artık ders anlatamayacak mıyım' diye her gun uzuluyordum. Sonra sesime tekrar kavuştum. Meslektaşlarım ve oğrencilerim de beni cok ozlediklerini soyleyince aradan gecen 6 ayın sonunda raporumu uzatmayıp oğretmenliğe dondum." ifadelerini kullandı.
- "Sosyal medya hesabımı takip edenlerden cok guzel donuşler alıyorum"
Derse girmekle kalmayan Gamze oğretmen, oluşturduğu "trakeostomili_hayat" isimli sosyal medya hesabı ile kendisi gibi yaşayanlara dışarı cıkıp hayata karışmaları icin ilham kaynağı oldu.
Bu hesap aracılığıyla okuduğu yerli ve yabancı tıp dergisi ile oğrendiklerini ve deneyimlerini başkalarına aktarmaya calıştığını belirten Kılıc, "Hesabımı takip edenlerden cok guzel donuşler alıyorum. 'Daha once dışarı cıkamıyorduk, sizi gordukten sonra dışarı cıkmaya başladık' diyenler oluyor. Bu da beni motive ediyor. İlham aldıklarını soylediklerinde kendimde guc buluyorum." diye konuştu.

- "Yuruyemiyorum, solunum cihazı kullanıyorum ama bunlar beni tanımlayan şeyler değil"
Okulunda Meslekleri Tanıtma Kulubu'nde gorevli olduğunu, oğrencileri icin meslek sahibi isimleri okula davet ettiğini, bunlar arasında kendisini tedavi eden doktor ve hemşirelerin de bulunduğunu anlatan Gamze oğretmen, sozlerini şoyle surdurdu:
"Sahip olduğum en guzel hazine oğrencilerim. Onlar icin hep iyi ornek olmayı isterim. Hayatımızın suresini biz belirleyemeyiz ancak kalitesi bizim elimizdedir. Yuruyemiyorum, solunum cihazı kullanıyorum ama bunlar beni tanımlayan şeyler değil. İcinde bulunduğum şartlara rağmen gosterdiğim caba ile bir yerlere geliyorum. Oğrencilerimin de hicbir olumsuzlukta duşmemelerini, kendilerini iyi hissetmelerini istiyorum, onlara ilham olmak, fark yaratmalarını istiyorum.
Kendime dair her şeyi olduğu gibi kabul etmeye başladığımda hayatım guzelleşti. Bağımsız yaşamak, kendine yetmek anlamına gelmiyor. Kimse kendine yeter konumda değildir. Engelimiz olsun ya da olmasın hayatta hepimiz başkalarının desteğine ihtiyac duyarız. Hepimiz birbirimizden oğreniyoruz, hepimiz aslında birbirimizin oğretmeniyiz."
- Oğrencilerinin ve meslektaşlarının gozunden Gamze oğretmen

Gamze Kılıc'ın oğrencilerinden Ozgu Buyuktanır, "Gamze oğretmenle ders işlemek cok keyifli. Onun yaşadığı zorluğa rağmen gosterdiği direniş bana umut veriyor ve hayata daha sıkı tutunmamı sağlıyor. O, gorduğum en iyi ve en gayretli insanlardan biri." sozleriyle oğretmenini anlattı.
Ebrar Anıl ise oğretmeninin kendisine ilham kaynağı olduğunu belirterek, "Onun gozlerindeki o ışık bize umut veriyor." dedi.
Gamze oğretmenin meslektaşı Saadet Cınar da onun hayata tutunuşunun herkese guc verdiğini, oğrencilerine de onemli yonlendirmeler yaptığını kaydetti.