Milli Eğitim Bakanlığı, bir goreve ek ders ucreti odenebilmesi icin oncelikle gorevin ek dersle ilgili kararda belirlenmiş olması ve karşılığında ek ders ucreti odenmesinin de ongorulmuş olması gerektiğine dair goruş yazısı yayımladı. Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 12'nci maddesinin birinci fıkrasında; "Her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kuramlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yukseltme, seviye tespiti, mesleki formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında gorevlendirilen oğretmenlere,... her bir sınav komisyon uyeliği ve her bir sınav gozculuğu icin 5 saat ek ders ucreti odenir."; beşinci fıkrasında ise; "Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak oğrenciler ile acık oğretim kapsamında merkezi sistemle yapılan sınavlarda il sınav yurutme kurulu başkan ve uyeleri ile bina, salon sorumlusu ve gozcu olarak gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlere her sınav oturumu icin 5 saat ek ders ucreti odenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili doner sermayeden ucret alanlara bu tur ucret odemesi yapılmaz " hukumlerine yer verilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığının 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Genelgesinin 17'nci sırasının dorduncu paragrafında "...Ek ders ucreti odenebilmesi icin oncelikle gorevin Kararda belirlenmiş olması ve karşılığında ek ders ucreti odenmesinin de ongorulmuş olması gerekmektedir. Bu nedenle, Kararda belirlenmemiş gorevler icin, bu yonde alınan onaylara bağlı olarak ek ders ucreti adı altında herhangi bir odeme yapılması mumkun bulunmamaktadır." acıklamasında bulunulmuştur.
Bu bilgiler ışığında; Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğu 09.09.2022 tarih ve 57235671 sayılı goruş yazısında "BİLSEM bireysel değerlendirme genel zihinsel yetenek alanı sureci, gerek ilgi (c) Kararın 12'nci maddesinin birinci fıkrasında munhasıran isimleri sayılan sınavlar arasında gerekse merkezi sistemle yapılan sınavlar arısında yer almadığından; ayrıca, Bakanlığımıza ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak oğrenciler icin merkezi sistemle yapılan sınavlara yonelik olarak duzenlenen beşinci fıkra kapsamında da değerlendirilemeyeceğinden soz konusu dilekcelere istinaden herhangi bir ek ders ucreti odemesi yapılmasının mumkun olmadığı değerlendirilmektedir." acıklamalarına yer vererek bir goreve ek ders ucreti odenebilmesi icin oncelikle gorevin ek dersle ilgili kararda belirlenmiş olması ve karşılığında ek ders ucreti odenmesinin de ongorulmuş olması gerektiğini belirtti.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR