Van'ın Gevaş ilcesinin Daldere Mahallesi'ne bağlı Kardeşler mezrasında gorev yapan oğretmen Cihan Yakut, daha once gorev yaptığı mezrada yaşayan 6 yaşındaki Zilan Patır'a okuma yazma oğretebilmek icin hafta sonları 5 kilometre yol katediyor. Daha once 5 yıl gorev yaptığı Daldere Mahallesi'nin Doruklu mezrasındaki 4 oğrencisini mezun eden Karabuk Universitesi Edebiyat Fakultesi Tarih Bolumu mezunu Yakut, bu yıl 4 oğrencisi bulunan Kardeşler mezrasındaki ilkokulda gorevlendirildi.
İlceye 80 kilometre mesafedeki Kardeşler mezrasında kalan ve oğrencilerine en iyi eğitimi verebilmek icin caba gosteren fedakar oğretmen, onceki gorev yerinde okula gidemeyen 6 yaşındaki Zilan Patır'ı unutmadı.
Mezradaki tek oğrencinin eğitimden geri kalmasına gonlu el vermeyen Yakut, gonullu olarak her hafta sonu yaklaşık 5 kilometre yuruyerek Zilan'ın bulunduğu mezraya geliyor, minik oğrencisine evlerinde ozel eğitim veriyor.
Arac olmadığı icin iki mezra arasını yurumek zorunda kalan, bu nedenle dağ yollarını kullanarak mesafeyi kısaltan Yakut, gorevli olduğu okulun temizlik ve bakım işlerini de kendisi yapıyor.
Oğrencilerin eğitimi icin gosterdiği cabayla mezra sakinlerinin takdirini kazanan Yakut, AA muhabirine, 5 yıldır aynı bolgede oğretmenlik yaptığı icin vatandaşların kendisini tanıdığını soyledi.
Gorev yaptığı bolgedeki hayat şartlarının cok zor olduğunu belirten Yakut, "Yollarımız toprak. Şebeke ve internetimiz hic yok. Bu nedenlerle sadece ben değil butun oğretmenler zor şartlarda calışıyor. Kışın buraya araba da gelmiyor. Ucretli oğretmenler olarak her zorluğa rağmen buralara geliyoruz ama burada olduğum icin cok mutluyum. Onemli olan zoru başarmaktır. Burayı anlamak icin burada yaşamak ya da zaman gecirmek gerekir. Başka turlu cok zor." dedi.
- Oğrencisinin gozyaşlarına dayanamadı
Daldere Mahallesi'nin Doruklu mezrasında gecen yıl 4 oğrencisini mezun ettiğini anlatan Yakut, şoyle konuştu:
"Oğrencilerden yalnızca Zilan Patır kaldı koyde. Benden sonra oraya oğretmen ataması olmadı. Eşyalarımı almak icin oraya gittiğimde Zilan bana sarıldı, ağladı ve duygusal anlar yaşadık. Onun o haline dayanamadım ve her hafta sonu ona ders vermek icin gideceğimi soyledim. İki mahalle arasında kara yoluyla 10 kilometreye yakın mesafe var ancak bu mesafe dağ yolu ile cok kısalıyor. Ben de her hafta sonu bircok riski goze alarak, Zilan icin Doruklu mezrasına kadar yuruyorum. Soz verdim ve sozumu de tutuyorum. İnşallah kar yağana kadar da gideceğim. Eğitim, bir toplumun en onemli temel taşı. Bunu cocuklara aşılamak icin elimden geleni yapıyorum. Okulla ilgili sıkıntılarda İlce Milli Eğitim Mudurluğumuz elinden geldiğince destek veriyor ancak hem Zilan'ın durumu hem de mahallenin şebeke sorunu icin bir cozum bulunması gerekiyor."

Zilan Patır da oğretmenini cok sevdiğini ifade ederek, "Benim icin her hafta evime geliyor. Cok teşekkur ederim." dedi.
- "Oğrencimizin takibini yapacağız"
İlce Milli Eğitim Muduru Mehmet Kasım Erva ise 3 yıldan bu yana ilcede gorev yaptığını, Daldere bolgesi ve cevresindeki okullar icin ayrı bir hassasiyet gosterdiklerini soyledi.
Bolgenin zorlu bir coğrafyasının olduğunu kaydeden Erva, şoyle devam etti:
"Oradaki cocuklarımızın hicbirinin eğitimden geri kalmaması icin elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Oraya fedakar oğretmenlerimizi gonderiyoruz. Cihat kardeşimiz de onlardan biri. Her hafta oğrencilerinin durumunu rapor olarak hazırlayıp bana gonderen, gelişimlerini surekli takip eden bir oğretmen. Kardeşler mezrasından Doruklu'ya giderek oğrencisi icin fedakarlık yapıyor. Oğretmeni tanıdığım icin bu fedakarlığı yapmasına şaşırmadım. Oğrencimizin takibini mutlaka yapacağız. Aldığımız bilgiye gore ailesi kış doneminde Van'a taşınacak. Mezrada kalırsa mutlaka oğrencimizi oğretmensiz bırakmayacağız. Gerekli eğitimi almasını sağlayacağız."

- "Oğretmenimizin hakkını odeyemeyiz"
Zilan'ın annesi Mesude Patır da Cihan oğretmenin gorev yerinin değişmesine rağmen kızı icin her hafta sonu mezralarına geldiğini belirtti.
Fedakarlığından dolayı oğretmen Cihan Yakut'a teşekkur eden Patır, şoyle konuştu:
"Zilan, okumaya cok hevesli ancak mahallede oğretmen yok. Cihan hocanın komşu mahalleye tayininin cıkmasından sonra buraya eşyalarını almaya gelince kızım onun yanına koştu. Ağlayarak gitmemesi icin ısrar edince oğretmenimiz de her hafta sonu ziyaretine geleceğini soyledi. O zamandan beri sırf kızıma ders vermek icin her hafta sonu dağdan yuruyerek mahallemize geliyor. Ders verip geri donuyor. Oğretmenimizin hakkını odeyemeyiz. Biz okuyamadık, cocuklarımız okusun istiyoruz ama burada imkanlarımız cok kısıtlı."
Doruklu mezrası sakinlerinden Fehmi Arvas da Yakut'un mezralarında gorev yaptığı surede cok fedakarlık yaptığını ve bunu surdurduğunu belirterek, şunları soyledi:

"Bir oğretmen duşunun ki sırf oğrencisi okusun ve derslerinden geri kalmasın diye her hafta sonu dağ yollarından kilometrelerce yol katediyor ve bunu karşılıksız yapıyor ancak kış kapıda, kar yağarsa oğretmen gelemez. Bu işe bir cozum bulunmasını isteriz. Cocuklar da oğretmen de mağdur olmasın. Biz biliyoruz ki okumak boyle bir donemde farzdır. Oğretmenimize bu fedakarlığından dolayı teşekkur ederiz."
Yakut'un oğrencilerinden 11 yaşındaki Meryem İpek ise "Oğretmenimiz bize bir abi gibi davranıyor. Zaten okulda 4 kişiyiz. Zamanımız en guzel okulda geciyor. Ders yapıyoruz bazen de oyun oynuyoruz. Oğretmenimiz bizim umudumuz. O olmasa hicbir şey oğrenemeyiz. Onun sayesinde guzel konuşabiliyoruz, bircok şey oğreniyoruz." dedi.