652 sayılı Ozel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar Ve Bazı Duzenlemeler Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin 37' nci maddesinin 9' uncu fıkrasında; "(9) Yurt ici veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ulkelerle işbirliği anlaşması cercevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yuruten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak secilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlar ile Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak oğretmen atamaları ve yonetici gorevlendirmeleri Bakan tarafından yapılır. 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 38 inci maddesi kapsamında universitelerde gorev yapan oğretim elemanlarına bu okullarda okul mudurluğu gorevi verilebilir."hukumleri bulunmaktadır.
Bu hukumlere istinaden "Oğretmenevleri doğrudan bakanlığa mı bağladır, yoneticilerini kim atar?" sorularına cevaplar arayalım;
Oğretmenevleri doğrudan bakanlığa mı bağladır?
03.07.2014 tarihli ve 102737 sayılı Bakan Onayı ve 04.07.2018 tarihli ve 12830731 sayılı Bakan Onayları ile Oğretmenevi Ve Aksam Sanat Okulları doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanmışlardır.
Oğretmenevi ve aksam sanat okulu mudurluklerine yapılacak yonetici gorevlendirmelerini kim atar?
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 09.01.2019 tarih ve 602415 sayılı yazılarındaki; "Makam Onayı ile doğrudan Bakanlık Merkez Teşkilatına bağlanan ek listede yer alan Oğretmenevi ve Aksam Sanat Okulu yoneticilerinin daha once valiliklerce yapılan gorevlendirmelerin devam edeceği ancak bu gorevlendirmelerin herhangi bir nedenle sonlandırılması durumunda Genel Mudurluğunuzce yapılacak teklif uzerine işlem yurutuleceği değerlendirilmektedir." acıklamalarına gore; oğretmenevi ve aksam sanat okulu mudurluklerine yapılacak yonetici gorevlendirmelerini Milli Eğitim Bakanlığı dorudan yapmaktadır.
Ahmet KANDEMİR