Milli Eğitim Bakanlığı, ozel eğitim oğretmenlerince haftada 1 saat olarak okutulan rehberlik dersinin, bu dersi okutan oğretmenlerin aylık ve ek ders ucreti karşılığı okuttukları haftalık ders saatlerinin hesabında dikkate alınıp alınamayacağına ilişkin goruş yazısı yayımladı. Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 6'ncı maddesinin 5. fıkrası ile Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Donem Toplu Sozleşmenin "Eğitim, oğretim ve Bilim Hizmet Koluna ilişkin Toplu Sozleşme" bolumunun 27'nci maddesinde; orgun eğitim kuramlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmen olarak gorevlendirilen oğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber oğretmenlerinin bu gorevlerinin haftada 2 saatinin ek ders gorevi sayılacağı; bu derslerin, ders dağıtım cizelgesinde "Oğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adıyla gosterileceği; bu kapsamda aynı kişiye hem danışman oğretmenlik hem de sınıf/şube rehber oğretmenliği gorevi verilmesi halinde sadece bir gorev icin ek ders ucreti odeneceği hukum altına alınmıştır.
Bu bağlamda, haftada aylık ve ek ders ucreti karşılığında okutacakları ders saatleri bakımından sınıf oğretmenleri kapsamında değerlendirilen ozel eğitim oğretmenlerinin, "Oğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri" adı altında haftada 2 saat olarak odenen ek ders ucretinden ne şekilde yararlanabilecekleri 27.01.2022 tarihli ve 42216732 sayılı yazının 9'uncu maddesinde acıklanmıştır.
Diğer taraftan daha once bir orneği de Valiliğinize gonderilen Milli Eğitim Bakanlığının 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Genelgesinin 2'nci maddesinde; "...Bu hukme gore, Milli Eğitim Bakanlığı İlkoğretim ve Orta oğretim Kurumlan Sosyal Etkinlikler Yonetmeliği cercevesinde sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman oğretmen olarak gorevlendirilenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber oğretmenleri, bu gorevleri karşılığında, diğer gorevlerine bağlı olarak almaları gereken ek ders ucretlerinden bağımsız olarak haftada 2 saat ek ders ucretinden yararlandırılacaklardır, iki gorevin birlikte yapılması durumunda da sadece bir gorev icin ek ders ucreti odeneceği dikkate alınarak, danışman oğretmenlik ve sınıf/şube rehber oğretmenliği gorevinin birlikte aynı oğretmene verilmemesi uygun olacaktır.
Bu hukum kapsamında haftada 2 saat ek ders ucretinden yararlandırılan soz konusu oğretmenler tarafından donuşumlu olarak okutulan 'Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik' dersi icin ayrıca ek ders ucreti odenmeyecek; ancak, haftalık ders programında yer alan bu ders saati, bu dersi fiilen okutan oğretmenin hazırlık ve planlama gorevi karşılığı ek ders ucretinin belirlenmesinde dikkate alınacaktır." denilmiştir.
Aynı Genelgenin 6'ncı maddesinde ise; "...Hazırlık ve planlama gorevi karşılığı verilecek ek ders ucretinin belirlenmesinde aylık ve ek ders ucreti karşılığı fiilen okutulan ders sayıları esas alınacaktır. Bu bağlamda, işletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamındaki ders gorevleri ile planlama ve bakım-onarım, oğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri, sınav, belleticilik ve benzeri gorevler karşılığı odenen ek ders ucretlerine ilişkin saatler bu belirlemede dikkate alınmayacaktır..." acıklamasına yer verilmiştir.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 18.10.2022 tarih ve 61205584 sayılı goruş yazısında; "Bu cercevede, oğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri kapsamında danışman oğretmen olarak gorevlendirilen oğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber oğretmenlerinin, bu gorevleri karşılığında ayrıca rehberlik dersini okutup okutmadıklarına bakılmaksızın aylık ve ek ders ucreti karşılığı ders gorevlerinden bağımsız olarak haftada 2 saat ek ders ucretinden yararlandırılmaları gerekmektedir. Dolayısıyla bu ek ders ucretinin aylık veya ek ders ucreti karşılığında ayrıca bir değerlendirmeye tabi tutulması mumkun olmayıp bu konumda olan oğretmenlerden rehberlik dersini okutanların okuttukları bu ders saatinin, yalnızca o oğretmene hazırlık ve planlama gorevi karşılığı odenecek ek ders ucreti sayısının belirlenmesinde dikkate alınması gerekmektedir." acıklamalarına yer vermiştir.
Bu acıklamalara gore;
1-Oğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri kapsamında danışman oğretmen olarak gorevlendirilen oğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber oğretmenlerinin, bu gorevleri karşılığında ayrıca rehberlik dersini okutup okutmadıklarına bakılmaksızın aylık ve ek ders ucreti karşılığı ders gorevlerinden bağımsız olarak haftada 2 saat ek ders ucretinden yararlandırılacaklardır.
2-Bu konumda olan oğretmenlerden 1 saat fiilen rehberlik dersini okutanların okuttukları bu ders saatine ayrıca ek ders ucreti odenmeyecektir.
3-Bu okutulan bir ders saati, yalnızca o oğretmene hazırlık ve planlama gorevi karşılığı odenecek ek ders ucreti sayısının belirlenmesinde dikkate alınacaktır.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR