Milli Eğitim Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin (B) fıkrası kapsamında istihdam edilen sozleşmeli destek personeli (aşcı ve aşcı yardımcısı) pozisyonunda gorev yapan personelin hangi gorevleri yapıp yapmayacağı hususunda goruş yazısı yayımladı. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 04.11.2022 tarih ve 62827441 sayılı goruş yazısında aşağıdaki acıklamalarda bulunmuştur.
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yonetmeliği'nin "Aşcının gorev ve sorumlulukları" başlıklı 43'uncu maddesinde;
"... (2) Aşcının başlıca gorevleri şunlardır:
a)Teslim aldığı gıda maddelerinin bozulmadan saklanmasını, hazırlanmasını, israf edilmeden yerinde ve zamanında kullanılmasını sağlamak.
b)Gunluk tuketim maddeleri tabelasına gore kendisine teslim edilen butun besin maddelerini varsa diyetisyen gozetim ve denetimi altında mevcut listeye gore hazırlamak, kalitesini ve goruntusunu bozmadan dağıtımını sağlamak.
c)Mutfağın temizlik, bakım ve duzenini sağlamak, kullanım talimatına gore mutfak arac ve gereclerinin bakım ve temizliğini yapmak varsa aksaklıkları okul yonetimine bildirmek.
c)Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yonetmeliğin 40 ıncı maddesinin altıncı fıkrası gereği uretilen yemek partisinin her ceşidinden alınan bir orneği yetmiş iki saat uygun koşullarda saklamak.
d)Gıda guvenilirliği yonetim sistemi kural ve uygulamalarına dikkat etmek.
e)Mutfakta koruyucu guvenlik tedbirlerini almak.

f)Okul yonetimince verilen gorevin gerektirdiği diğer gorev ve sorumlulukları yerine getirmek.
(3)Aşcı, gorevlerinden dolayı pansiyondan sorumlu mudur yardımcısına karşı sorumludur.
(4)Pansiyonlarda aşcıya yardımcı olmak ve bulunmadığı zamanlarda aşcının gorevlerini yapmak uzere aşcı yardımcısı gorevlendirilir" hukumleri yer almaktadır.
Ote yandan, sozleşmeli destek personeli (aşcı ve aşcı yardımcısı) pozisyonunda gorev yapan personelin calıştırılmalarına esas Cumhurbaşkanlığınca vizelenen hizmet sozleşmesinin 1'inci maddesinde de; "İlgili, Kurumca gosterilecek gorev yerlerinde mevzuat ve verilecek emirler cercevesinde gorevleriyle ilgili kendisine verilen tum işleri yapmayı taahhut eder." denilmektedir.
İşte o goruş yazısı;
Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esasların "Madde 6- İlgililer sozleşmelerinde belirtilen gorev dışında başka bir işte calıştırılamaz." hukmunu ilgili taraflara memurlar.net olarak hatırlatmak isteriz.

Ahmet KANDEMİR