Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim kurumlarında ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenlerden resmi gorevi bulunmayanlara, destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında fiilen okuttukları derslere bağlı olarak her 5 saat ders icin eğitim oğretime destek gorevi karşılığında ayrıca odenecek olan 1 saat ek ders ucretinin gunduz oğretimi icin ongorulen gosterge uzerinden ve %100 artırımlı odenip odenemeyeceğine ilişkin goruş yazısı yayımladı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176'ncı maddesinde; "Bu Kanunun 89 uncu maddesine gore kendilerine ders gorevi verilenlere, ders saati başına gunduz oğretimi icin 140, orgun ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar gunleri ile saat 18.00'den sonra başlayan oğretim faaliyetleri icin 150 gosterge rakamının bu Kanuna gore belirlenen aylık katsayısı ile carpımından oluşan miktar uzerinden ek ders ucreti odenir.
Bu ucretler, ozel eğitime muhtac oğrencilerin eğitim ve oğretim gorduğu kurumlarda gorevli oğretmen ve yoneticiler ile bu oğrencilere yonelik olarak acılan ozel sınıf oğretmenlerine ve cezaevlerinde gorevli oğretmenlere %25, Milli Eğitim Bakanlığı Orgun ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi kapsamında gorev alan yonetici ve oğretmenlere %100 fazlasıyla odenir." denilmektedir.
Bu doğrultuda 08.08.2018 tarihli ve 14413307 yazıda , Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında acılan destekleme ve yetiştirme kurslarında oğretmen yetersizliği nedeniyle ek ders ucreti karşılığında gorevlendirilenlerin ek ders ucretlerinin %100 fazlasıyla odenmesine yonelik yargı kararının uygulanması gerektiği belirtilmişti.
Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 4'uncu maddesinin (g) bendinde; "Gunduz oğretimi dışında kalan oğretim: Orgun ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatilleri ile cumartesi ve pazar gunleri yapılan yuz yuze eğitim ile diğer gunlerde saat 18.00'den sonra başlayan yuz yuze eğitimi,", (n) bendinde ise "Yuz yuze eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan ders gorevleri haric olmak uzere, ilgili mevzuatı cercevesinde belirlenen mufredat kapsamında ongorulen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, bolum, atolye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında oğretmen-oğrenci butunluğunde yapılmasını,... ifade eder." hukumlerine yer verilmiştir.
Aynı Kararın 9'uncu maddesinde de; "(1) Oğretmen sayısının yetersiz olması halinde;
a) Yuksek oğrenimli olmak koşuluyla;
1) Bu Karar kapsamındaki yonetici ve oğretmenler dışındaki resmi gorevliler ile sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate,
2) Resmi gorevi bulunmayanlar ile emeklilere okul oncesi, ilkoğretim, orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumları ile yabancı uyrukluların eğitim gorduğu gecici eğitim merkezlerinde haftada 30 saate, kadar ek ders gorevi verilebilir.
b) İlgili mevzuatında belirtilen esaslara gore uzman ve usta oğretici olarak nitelendirilenlerden;

1) Resmi gorevi bulunanlara haftada 10 saate,
2) Resmi gorevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar okul oncesi, mesleki ve teknik orta oğretim, ozel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders gorevi verilebilir.
(2) Bu madde kapsamında ders gorevi verilenlerden resmi gorevi bulunmayanlara, fiilen okuttukları her 5 saat ders icin 1 saat daha eğitim oğretime destek gorevi karşılığında ayrıca ek ders ucreti odenir." hukmune yer verilmiştir.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Genelgesinin birinci maddesinde ise; "... Yapılan bu tanımlardan da anlaşılacağı uzere; yuz yuze eğitim dışında kalan işletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamındaki gorevler ile hazırlık ve planlama, planlama ve bakım-onarım, oğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri, sınav, belleticilik ve benzeri gorevler karşılığında odenecek ek ders ucretleri, bu gorevlerin ne zaman yapılmış olduğuna bakılmaksızın gunduz oğretimi icin ongorulen gosterge uzerinden odenecektir. Orgun ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatilleri ile cumartesi ve pazar gunleri yapılan yuz yuze eğitim ile diğer gunlerde saat 18.00'dan sonra başlayan yuz yuze eğitim karşılığında odenecek ek ders ucretleri ise gunduz oğretimi dışında kalan oğretim icin ongorulen gosterge uzerinden odenecektir." acıklamasına yer verilmiştir.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 15.11.2022 tarih ve 63599610 sayılı goruş yazısında; "Bu cercevede;

1-Destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında eğitim oğretime destek gorevi karşılığında odenecek ek ders ucretlerinin, bu gorevlerin ne zaman yapılmış olduğuna bakılmaksızın gunduz oğretimi icin ongorulen gosterge uzerinden odenmesi,
2-Eğitim oğretime destek gorevi karşılığı ek ders ucretinin tamamının destekleme ve yetiştirme kursu kapsamında okutulan dersler uzerinden belirlenmiş olması (1 saati rutin mufredat, 4 saati destekleme ve yetiştirme kursu kapsamında okutulan dersler icin belirlenen eğitim oğretime destek gorevi karşılığı ek ders ucreti de haric olmak uzere) şartıyla, bu kapsamda odenecek ek ders ucretinin %100 fazlasıyla odenmesi, gerektiği değerlendirilmektedir." dedi.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR