Milli Eğitim Bakanlığı, İlkokulda sınıf oğretmeni olarak gorev yapan ve normal mufredat kapsamında haftada 30 saat, destek eğitim odasında haftada 6 saat olmak uzere toplam haftada 36 saat ders okutan oğretmenin halk eğitimi merkezinde acılan zeka oyunları başlangıc kursunda haftada kac saate kadar daha ders okutabileceğine dair goruş yazısı yayımladı. Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 5'inci maddesinde; sınıf oğretmenlerinin, aylık karşılığında haftada 18 saat ders okutmakla yukumlu oldukları, 6'ncı maddesinde; aylıkları karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında okuttukları her ders saatinin ek ders gorevinden sayılacağı, ancak bu şekilde verilecek ek ders gorevinin haftada 12 saati gecemeyeceği hukum altına alınmıştır.
Anılan Kararın, 8'inci maddesinde; bu Kararla belirlenen azami ek ders gorevi ve ek ders gorevinden sayılan ders saatleri dışında olmak uzere, maddede belirtilen eğitim faaliyetlerinde gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlere haftada 10 saate kadar daha ders gorevi verilebileceği, aynı Kararın 9'uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendinde ise; oğretmen sayısının yetersiz olması halinde sınıf oğretmenlerine ilkoğretim, orta oğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 8 saate kadar daha ek ders gorevi verilebileceği hukum altına alınmıştır.
Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin 155'inci maddesinde, ortaoğretim kurumlarının tam gun tam yıl kapsamına ne şekilde alınacağı duzenlenmiş; aynı Yonetmeliğin 156'ncı maddesinde ise, okul/kurumlarda acılan hayat boyu eğitime yonelik kurslarla her turdeki mesleki kursların tam gun tam yıl kapsamında olduğu hukum altına alınmıştır.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 18.11.2022 tarih ve 63774203 sayılı goruş yazısında; "...normal mufredat kapsamında haftada 30 saat, anılan Kararın 9'uncu maddesi kapsamında destek eğitim odasında da haftada 6 saat ders okuttuğu goz onunde bulundurulduğunda, ilgili mevzuatına uygun olarak tam gun tam yıl eğitim kapsamına alınmış olması kaydıyla, halk eğitimi merkezinde acılan zeka oyunları başlangıc kursunda haftada 12 saate kadar daha ders gorevi verilmesinin ve karşılığında ek ders ucreti odenmesinin mumkun bulunduğu değerlendirilmektedir." acıklamalarına yer vererek; "İlkokulda sınıf oğretmeni olarak gorev yapan ve normal mufredat kapsamında haftada 30 saat, destek eğitim odasında haftada 6 saat olmak uzere toplam haftada 36 saat ders okutan oğretmenin halk eğitimi merkezinde acılan zeka oyunları başlangıc kursunda12 saate kadar daha ders gorevi verilmesinin ve karşılığında ek ders ucreti odenmesi mumkundur." dedi.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR