Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim kurumlarında cumartesi ve pazar gunlerinde yapılan İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında fiilen ders okutan yoneticilerden aynı gunlerde yonetim gorevini de yerine getirenlerin, her iki gorev icin ongorulen ek ders ucretinden birlikte yararlandırılıp yararlandırılamayacakları hususunda goruş yazısı yayımladı. Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 5'inci maddesinde, orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli yonetici ve oğretmenlerin haftada aylık karşılığında okutmakla yukumlu oldukları ders saati sayısı, 6'ncı maddesinde de, yonetici ve oğretmenlerin haftada kac saate kadar ek ders ucreti karşılığında ders okutabilecekleri belirlenmiştir.
Soz konusu Kararın 8'inci maddesinin birinci fıkrasında; ilkokul 3'uncu sınıfta bulunmakla birlikte Turkce ve Matematik derslerinden Bakanlıkca belirlenen asgari kazanımları edinememiş olduğu tespit edilen oğrencilerden bu dersler icin her oğretim yılında toplam 160 saati gecmemek ve 10 oğrenciye kadar bir oğretmenin gorevlendirilmesi kaydıyla yapılacak eğitimler kapsamında gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlere, haftada 10 saate kadar daha ders gorevi verilebileceği hukum altına alınmıştır.
Aynı maddenin ucuncu fıkrasında ise; "Cumartesi ve pazar gunleri, bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde gorev yapan okul/kurum yoneticilerinden birine fiilen gorev yaptıkları anılan gunler icin 2 saat ek ders ucreti odenir. Yoneticilere, fiilen ders okuttukları sureler haric olmak uzere yonetim gorevine bağlı olarak bunun dışında bu madde kapsamında ayrıca ek ders ucreti odenmez." hukmune yer verilmiştir.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 06.12.2022 tarih ve 65191730 sayılı goruş yazısında; "Bu itibarla cumartesi ve pazar gunlerinde yapılan İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında ders okutan yoneticilerden aynı gunlerde yonetim gorevini de yerine getiren en fazla bir yoneticinin, hem yonetim gorevi karşılığında ongorulen ek ders ucretinden hem de fiilen okuttuğu dersler icin ongorulen ek ders ucretinden birlikte yararlandırılmasının mumkun bulunduğu değerlendirilmektedir." acıklamasına yer verilmiştir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR