Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mudurluğunde Doner Sermaye İşletmesi Saymanlarına "Parca Başı Ucret" verilip verilemeyeceğine ilişkin goruş yazısı yayımladı. Parca başı ucret ile ilgili calışma ve ucret esasları Milli Eğitim Bakanlığı Doner Sermaye İşletmelerinde Uretimi Teşvik Primi Dağıtımı, Parca Başı Uretimi Atolye ve Tesislerin Ozel Sektorle İşbirliği Yapılarak İşletilmesi Hakkında Yonetmelik ile duzenlenmiştir. Hangi hizmet sınıfındaki personelin, en fazla ne kadar parca başı ucret alacağı da acık bir şekilde ifade edilmiştir.
Yonetmelik'in 8'inci maddesinin beşinci fıkrasında;
"(5) Parca Başı ucret odenmek suretiyle yaptırılacak mal veya hizmet uretiminde calışan;
a)Eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfındaki her personelin bir ayda alacağı parca başı ucretin toplamı, asgari ucretin iki aylık tutarından,
b)Teknik hizmetler sınıfındaki her personelin bir ayda alacağı parca başı ucretin toplamı, asgari ucretin bir bucuk aylık tutarından,
c)Diğer hizmet sınıflarındaki her personelin bir ayda alacağı parca başı ucretin toplamı, asgari ucretin bir aylık tutarından, fazla olamaz." hukmu yer almaktadır.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Mudurluğu 12.12.2022 tarih ve 65658962 sayılı goruş yazısında; "Sayman kadrosunda olanlar genel idare hizmetleri sınıfında yer aldıklarından, Yonetmelik'te yer alan "Diğer hizmet sınıflarındaki her personelin bir ayda alacağı parca başı ucretin toplamı, asgari ucretin bir aylık tutarından, fazla olamaz." hukmu doğrultusunda asgari ucretin bir aylık tutarından fazla parca başı ucret odenemeyeceği tereddute mahal bırakmayacak şekilde hukum altına alınmıştır. On maliyette belirlenen genel yonetim giderleri kapsamında, kişilerin uretime katkıları oranında harcama yetkilisince (okul mudurunce) belirlenir." acıklamasına yer verildi.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR