Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 5'inci ve 6'ncı maddelerinde belirlenen aylık ve ek ders ucreti karşılığı ders gorevlerinden yerine getiremedikleri ders saatleri ile bu ders saatlerine ilave olarak haftada 10 saate kadar, azami ek ders gorevini dolduranlara ise yalnızca ilave olarak haftada 10 saate kadar daha ek ders gorevi verilebilmesi mumkun bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, Fen Bilimleri Oğretmeni olarak gorev yapan ve normal mufredat kapsamında haftada 24 saat ders okutan oğretmen destekleme ve yetiştirme kursunda haftada kac saate kadar ders okutabileceğine ilişkin goruş yazısı yayımladı.
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 5'inci maddesinde, orgun ve yaygın eğitim kuramlarında gorevli oğretmenlerin haftada aylık karşılığında okutmakla yukumlu oldukları ders saati sayısı, 6'ncı maddesinde de oğretmenlerin haftada kac saate kadar ek ders ucreti karşılığında ders okutabilecekleri belirlenmiştir.
Aynı Kararın 8'inci maddesinde ise; bu Kararla belirlenen azami ek ders gorevi ve ek ders gorevinden sayılan ders saatleri dışında olmak uzere, maddede belirtilen eğitim faaliyetlerinde gorevlendirilen yonetici ve oğretmenlere haftada 10 saate kadar daha ders gorevi verilebileceği hukum altına alınmıştır.
Bu cercevede, Bakanlığımıza bağlı eğitim kuramlarında gorevli yonetici ve oğretmenlere, destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında Kararın 5'inci ve 6'ncı maddelerinde belirlenen aylık ve ek ders ucreti karşılığı ders gorevlerinden yerine getiremedikleri ders saatleri ile bu ders saatlerine ilave olarak haftada 10 saate kadar, azami ek ders gorevini dolduranlara ise yalnızca ilave olarak haftada 10 saate kadar daha ek ders gorevi verilebilmesi mumkun bulunmaktadır. Ancak azami ek ders gorevini dolduran yonetici ve oğretmenlere, Kararın 8'inci maddesinde belirtilen eğitim faaliyetlerinde, faaliyetin niteliği farklı da olsa haftada 10 saatten fazla ek ders gorevi verilmesi mumkun bulunmamaktadır.
Bu bilgiler ışığında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 31.10.2022 tarih ve 62284832 sayılı goruş yazısında; "Bu itibarla, normal mufredat kapsamında haftada 24 saat ders okuttuğu belirtilen ilgilinin, destekleme ve yetiştirme kursunda haftada 16 saate kadar daha ders okutması ve karşılığında ek ders ucretinden yararlandırılmasının mumkun bulunduğu değerlendirilmektedir.
Bununla birlikte oğretmenlerin oncelikli gorevinin Kararın 5'inci ve 6'ncı maddelerinde belirlenen haftalık ders saatlerinde normal mufredat kapsamında okutulması ongorulen dersleri okutmak olduğunun, bu dersler dururken soz konusu ders saatlerini doldurmadan destekleme ve yetiştirme kurslarında gorev almalarının uygun olmayacağının; ancak gerek kadrolarının bulunduğu okullarda gerekse eğitim bolgesinde veya yerleşim biriminde bulunan diğer okullarda bu yonde okutabilecekleri ders gorevi bulunmaması durumunda bu ders saatleri icin de anılan kurslarda ders gorevi alabilecekleri hususunun goz onunde bulundurulması gerekmektedir." acıklamasına yer verilerek; esas gorevin Kararın 5'inci ve 6'ncı maddelerinde belirlenen haftalık ders saatlerini doldurmak olduğunu bunun sonrasında Kararın 5'inci ve 6'ncı maddelerinde belirlenen aylık ve ek ders ucreti karşılığı ders gorevlerinden yerine getiremedikleri ders saatleri ile bu ders saatlerine ilave olarak haftada 10 saate kadar, azami ek ders gorevini dolduranlara ise yalnızca ilave olarak haftada 10 saate kadar daha ek ders gorevi verilebilmesinin mumkun bulunduğunu acıkladı.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR